CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Sport és nevelés konferencia

A sport a nevelés egyik legfontosabb eleme, a személyiségfejlesztés szerves része – hangzott el szerdán Sopronban. A Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Főiskolai Kara “Sport és nevelés 2004” címmel a Magyar Tudomány Napja alkalmából rendezett tudományos konferenciát.

2004 világszerte a “sport által való nevelés éve”, ez adta a soproni Pedagógiai Főiskola leendő óvoda- és szociálpedagógusai számára rendezett fórum aktualitását. Prof. Dr. Szála Erzsébet, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Főiskola főigazgatója kérdésünkre elmondta: az intézmény számára mindenkor fontosak voltak a Tudomány Napja alkalmából szervezett konferenciák, hiszen a hallgatók képzésében a szakmai tudásanyag átadása és a gyakorlatra való felkészítés mellett a tudományos munka végzésére való felkészítésre is nagy hangsúlyt fektetnek. “Erzsébet királyné fitneszprogramja” című előadásából a hallgatók egyebek mellett megtudhatták, hogy a császárné rendkívül sportos, egészséges életmódjával megelőzte korát: úszott, lovagolt, rendszeresen túrázott és hegyet mászott, kerékpározott, jól vívott, sőt, kitűnő lovas is volt, főként tejtermékeket fogyasztott és kedvenc gyümölcse a narancs volt.

A szakemberek nem értenek egyet azzal a szándékkal, hogy megszűnjön az osztályzás a testnevelés órákon. Mint mondják, napjainkban az életpálya alakulása szempontjából kevésbé fontosnak ítélt testi nevelés ezáltal még hátrább szorulhat. Így ugyanis a tanulóifjúság egy részét várhatóan még nehezebb lesz rábírni a rendszeres testedzésre – vélik a pedagógusok.

Dr. Gombocz János, a Semmelweis Egyetem tanszékvezető tanára szerint nagy bajt idézne elő az osztályzás megszűntetése, mert a testnevelés mint tantárgy csak olyan pedagógiai helyzetben működőképes, mint az összes többi tantárgy, tehát ahol követelnek és ellenőriznek is. Szakemberek szerint a sport által megtanulható mozgásformákat – saját egészségünkért – minél fiatalabb korban kell elsajátítani, ehhez elengedhetetlen a rendszeres testmozgás, valamint az egészséges életmód megismerése és megszerettetése.

Tóth Anita Lilla



2004. november 10., szerda 22:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület