CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. szeptember 8., vasárnap, Mária, Adrienn, Adorján, Adrián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Az adóemeléseket, a költségvetést és kormánynak az egyházi intézményekkel szembeni megszorításokat bírálták kíméletlenül a politikusok

Sorskérdések közéletben - mi az igazság?

"Mi az igazság?" Sorskérdések a magyar közéletben, a magyar pénz- és gazdaságpolitikában a magyar egyházpolitikában" címmel nagy érdeklődéssel kísért, teltházas előadásra került sor, Áder János, Varga Mihály, Semjén Zsolt részvételével a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége rendezvényén. a Pannonia-Med Hotel konferenciatermében. A beszélgetést Dr. Lanczerdorfer Erzsébet, a KÉSZ győri elnöke vezette.

Semjén Zsolt, Áder János, Lanczerdorfer Erzsébet, Firtl Mátyás a közös sajtótájékoztatón

,,A szocialisták elfelejtették a 2002-es választási ígéreteiket, megszoktuk, bár megbarátkozni nem tudunk vele, hogy a 2005-ös költségvetésben sem köszönnek vissza a választási ígéretek. ,,Az utolsó esélye lett volna az idei költségvetés Gyurcsány -kormánynak, hogy teljesítse választási ígéreteit, senki sem gondolhatja komolyan, hogy azok az ígéretek, amelyeket három és fél alatt nem teljesítettek, az utolsó négy hónapban teljesítik - jelentette ki Áder János a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője Sopronban.

- Nem lesz ingyenes étkezés, ingyenes utazás a diákoknak, nem fog megépülni 25000 bérlakás, nem fognak tiszai gátak épülni, és nem fog megépülni 800 kilométer új autópálya, nem lesz ingyenes a szívgyógyszer, és még sorolhatnám a teljesítetlen ígéreteket." - fogalmazott Áder János, aki furcsának nevezte, hogy a szocialisták a 2002-es ígéretek mellett az egy hónappal ezelőttiekre sem emlékeznek, amelyek között felsorolta a száz új tornaterem építését, a legszegényebbek élethelyzetének javítását, a MÁV fejlesztéseinek elmaradását.

Az Országgyűlés döntött az adóemelésekről, a jövő évi adótörvényekről, e tekintetben (…) véget ért a bújócska, a kormányzati mellébeszélés, de úgy tűnik, néhány hét múlva a költségvetés megszavazásakor is elérkezik az igazság pillanata, és (…) egyre nyilvánvalóbb a Medgyessy-lufi után kidurran a Gyurcsány-lufi is." - fogalmazott Áder János a soproni B. W. Pannonia Med Hotelben tartott sajtótájékoztatón.

,,Miközben a kormánypártok nagy hanggal adócsökkentést ígértek még néhány héttel ezelőtt is, aközben jelentős újabb adóemelések történtek." - mondta a politikus. Hozzátette: egy évvel ezelőtt az Országgyűlés három új adót vezetett be, ami az idei évre a családoknak 550 milliárdos terhet jelentett, két nappal ezelőtt pedig ,,három újabb adót is elfogadott az Országgyűlés."

Áder kifejtette az adótörvény-módosítások a leghátrányosabban a 400 000 hazai kis- és középvállalkozásból álló réteget érinti, akiket a telefonadó, a bérlet- és jegyadó mellett a vállalkozói járulék is terhel.

Rámutatott: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kimutatása szerinti, adótörvények módosításának következményei a Fidesz által kiszámoltakkal azonos eredményt mutatnak

Áder János a magyar Kereskedelmi és Iparkamarára, és annak újonnan megválasztott elnökére hivatkozva mutatott rá, hogy egyes – 36 milliárd forint értéket kitévő – vállalkozói adókedvezmények az adóemelések révén másrészt 136 milliárd forint többletbefizetést jelentenek a vállalkozásoknak. ,,Összességében a magyar kis és középvállalkozások zsebéből 100 milliárdot vesz ki a Gyurcsány- kormány."

Áder János a családokat terhelő ,,többletadókról" is szólt, mint ahogyan arról is, hogy az adókedvezmények körét és igénybevételi lehetőségét is szűkíti a Gyurcsány-kormány 2005-ben.

A költségvetési adatokra és az adótörvényekre hivatkozva, továbbá Gyurcsány Ferenc egy hónappal ezelőtti ígéretét idézve Áder János úgy vélte: a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezők idén sem vehettek igénybe és jövőre sem vehetnek igénybe adókedvezményeket, és reálkeresetük sem nő . ,,Ezt az ígéretét sem fogja betartani a szocialista- szabaddemokrata kormány."

***

- Példátlan támadás-sorozat indult az egyházi intézményeket igénybe vevők – egyházi iskolába járó gyerekek, egyházi intézményeket igénybe vevő betegek, egyházi szociális intézményben ellátottak ellen, és mindazok ellen, akik egyházi közfeladatot átvállaló intézményben vállaltak munkát -jelentette ki Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke országgyűlési képviselő az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság alelnöke.

Rámutatott: Az egyházi iskolába járó tanulók legalább 20 százalékkal kapnak kevesebbet, mint az ugyanolyan állami iskolába járó társaik, minden indoklás nélkül. Semjén Zsolt kifejtette: az egyházi iskolába járó gyerek nem kaphat ,,bejáró" támogatást, nem kaphat tankönyvellátáshoz hozzájárulást, a napközis étkeztetéshez és kollégiumi szálláshoz hozzájárulást. Az egyházi intézményekben dolgozók nem kaphatnak sem eseti sem állandó jellegű bérfejlesztést, mert ezeket a költségvetés nem tartalmazza.

,,Ezt úgy tette a kormány, hogy megtévesztő tárgyalásokat kezdeményezett a Vatikánnal, ahol mindenféle mellékkérdésről elterelő beszélgetést folytatott, s közben suttyomban előkészítette ezt a diszkrimináció-gyűjteményt" - fogalmazott Semjén Zsolt.

A politikus elmondta a kormánypárti többség leszavazta a tárgyban a Kereszténydemokrata-frakció által benyújtott módosító javaslatokat. Semjén kijelentette: Alkotmánybírósághoz fognak fordulni.

(cyberpress)



2004. november 11., csütörtök 09:51


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület