CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A szocialista párt jelöltje, Kránitz László mellett kampányolt Gyurcsány Ferenc

Sopronba látogatott a miniszterelnök
A szocialista párt jelöltje, Kránitz László mellett kampányolt Gyurcsány Ferenc

A soproni Liszt Ferenc Kulturális Központ, Széchenyi termében tartott lakossági fórumon Gyurcsány Ferenc egy, a határontúli magyarok szülőföldjükön való boldogulását elősegítő programot vázolt, valamint az erős forint veszélyeire hívta fel az érdeklődők figyelmét.

A hétvégi, soproni időközi országgyűlési választásokon a Magyar Szocialista Párt színeiben induló parlamenti képviselő, Kránitz László megnyitóbeszédében elmondta, azért hívta meg Gyurcsány Ferencet, hogy támogassa a Sopronért címet viselő programját. A politikus hozzátette: legfőbb célja, hogy a város tovább fejlődjön, és ehhez minél több támogatót találjon. Kihangsúlyozta: mindezt Sopronért és azért teszi, mert itt képzeli el önmaga, és gyermekei jövőjét.

A rövid, Gyurcsány Ferenc életét bemutató film után a kormányfő elmondta: “Ma sokkal jobban élünk, mint anno, ám ugyanazokkal a gondokkal kell megküzdeni, mint évekkel ezelőtt.” Fontosnak tartotta kiemelni: ahogy nő az életszínvonal, vele együtt nőnek az igények is. “Ezért meg kell próbálni többet tenni., és én ezen dolgozom.” – tette hozzá. A város számára elengedhetetlen fejlesztésekről szólva kiemelte senki sem mer nemet mondani a Sopron közlekedését megoldó elkerülőre, valamint a Deák tér megújítására. A kormányfő szerint egy politikus legnagyobb kihívása, hogy az anyagi forrásokból több álljon az ország rendelkezésére. Kijelentette: az a célja, hogy Magyarországnak bevételekből több legyen, és nem az, hogy hogyan osszuk el a pénzt. Gyurcsány kitérve az Orbán-kormány lakástámogatási rendszerére, annak a véleményének adott hangot, hogy az igazságtalan és támogathatatlan volt, ugyanis azok a tehetősebb rétegek éltek vele, akiknek nem lett volna szüksége rá. Kiemelte, abból a pénzből a nyugdíjasok helyzetén jelentősen lehetne javítani. A kormány otthonteremtési koncepcióját vázolva bejelentette: a 2005. január 1-től beinduló, fiatalokat megcélzó otthonteremtő programmal az önálló életét kezdő lépéseit kívánják támogatni.

A legnagyobb ellenzéki párt elnökének, Orbán Viktornak az erős forint megteremtését szorgalmazó javaslatára reagálva Gyurcsány Ferenc úgy vélte: az ellenzéki vezető, vagy nem tudja jó mi a jó Magyarországnak, vagy nem mond igazat. “Ha azt mondják az erős forint jó, akkor az a legveszélyesebb hazugság.” – nyomatékosította a témával kapcsolatos véleményét. A gazdasági témáknál maradva a kormányfő hatalmas vívmánynak nevezte a személyi jövedelem adó kétkulcsossá tételét, illetve kiemelte, ezzel a döntéssel az átlag életszínvonal, vagy az átlag alatt élők mindennapjait kívánja a kormány könnyebbé tenni. “Ez a normális.” – tette hozzá.

A miniszterelnök ezt követően kitért a kettős állampolgárság intézményére, valamint az ez ügyben tartandó december 5-i ügydöntő népszavazásra. Gyurcsány szerint a kérdés az értelem, az érzelem, és a lelkiismeret csapdája. Úgy vélte már a kérdésfeltevés is felelőtlenség, ugyanis ez tovább szakítja, és még jobban megosztja a magyar nemzetet. A kormány e kérdésben alkotott véleményéről szólva úgy fogalmazott: “Nem tudjuk kikerülni ezt a csapdát.” Hozzátette: nagy a felelősség, ugyanis nem csak megadni, hanem biztosítani is kell az állampolgársággal járó jogokat a határontúliaknak egy esetleges igen esetén. “A nemnek és az igennek egyaránt következményei lesznek.” – figyelmeztetett. Gyurcsány felvázolta, a kormány mely’ három lehetséges variáción gondolkodik, hogy javítson a határon túli magyarok helyzetén. Elsőként a külhoni magyar igazolványt említette, amellyel könnyebben, és gyorsabban léphetnék át a határt a szomszédos országokban élő magyar ajkúak. Kiemelte, már dolgoznak a Szülőföld nevet viselő alap létrehozásán, amelynek célja a határontúliak szülőföldjükön való oktatásának, illetve boldogulásának elősegítése lesz. Az elképzelés szerint a magyar állam 1 milliárd forintot adna az alapba, a többit, pedig a határainkon kívül élő magyaroknak kell a saját fizetésükből kiegészíteni. Harmadik programként egy, a határmenti régiókban beindítandó gazdasági, munkahely teremrési programot vázolt a kormányfő. “Hagyjuk a felesleges vitákat, és kezdjünk el dolgozni.” – zárta beszédét Gyurcsány Ferenc. Lakossági kérdésre válaszolva még hozzátette: a kormány nem kívánja megszűnteti a szociális foglalkoztatás intézményét, ám mindenképpen felül kívánja vizsgálni, ugyanis sok vállalat a szociális foglalkoztatásból kíván hasznot húzni.

StD



2004. november 12., péntek 00:34


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület