Páneurópai Vörösborverseny
Tizenhat borfajta versenyzett kedden a hatodik Páneurópai Borversenyen
Sopronban. A nemzetközi megmérettetésen 179 minőségi borral neveztek a
magyar, osztrák, német és szlovák termelők. Sopronban a történelmi borvidék
jellegzetességéből adódóan kétévente rendezik meg a vörösborok versenyét,
amely a kiváló nedűk, a borvidék, a termőhely, az évjárat és persze a gazdák
megmérettetése is.
Szín, illat és zamat harmóniája adja a Kékfrankos, a Pinot Noire, a
Chiraz vagy a Bikavér testességét, gömbölyűségét, érett, gyümölcsös vagy
intenzív jellegét. A páneurópai borver-senyre nevezett gazdák nedűire legfeljebb
100 pontot adhattak a bírák.
A szakemberek szerint a hazai borok egyre jobb eredményeket érnek el
a hazai és nemzetközi versenyeken.
Sárosi Miklós, szervező, a Bormarketing Kht. borászati vezetője a Cyberpress-nek
elmondta: “mind több bortermelő törekszik arra, hogy minél jobb borokat
készítsen; élnak a terméskorlátozás lehetőségével, egyre fejlettebb pince-technológiát
alkalmaznak és olyan borokat, amelyek a nyugat-európai és a világ összes
bora között megállják a helyüket.”
Az elmúlt évtizedben, a minőségi borok méltó helyet vívtak ki a gasztronómiában,
a borfogyasztás kultúrája pedig sokat javult hazánkban – vélik a borászok,
akik szerint Magyarországon az olcsó termékek mellett egyre többen a minőségi
borokat keresik.
Az idei páneurópai verseny eredményét hivatalosan december 2-án a hagyományos
bormerkating konferencián hirdetik ki.
A cyberpress képriportja a kuliszák előtt és mögött készült
Tóth Anita Lilla
2004. november 16., kedd 19:44
|