CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Fórum az idegenvezetőknek

Szigorúbb szabályok szerint dolgoznak a magyar idegenvezetők, mint Európai Uniós országbeli társaik - hangzott el az idegenvezetők számára szervezett konferencián Sopronban. A városban nyilvántartott több mint 70 idegenvezető egyetértett abban, hogy a szakma hazai érdekvédelmét erősíteni kell.

A jó idegenvezető tudása, kedvessége felbecsülhetetlen kincs a város számára - vélik a szakemberek, hozzátéve: sok múlhat azon, hogy milyen információt kapnak a városba érkező a hazai és a külföldi látogatók. Aki ezt a hivatást választja, annak nemcsak nyelve(ke)t kell beszélnie, de a kulturális, a történelmi és egyéb fontos ismeretek mellett például az aktuális politikai kérdésekben is tájékozottnak kell lennie vagy - szükség esetén - tudnia kell elsősegélyt nyújtani - hangzott el a konferencián.

A regisztrált, igazolvánnyal és kitűzővel is rendelkező, hivatalos idegenvezetők munkáját Magyaroszágon szigorú feltételekhez kötik. Az utazási irodák költségcsökkentő szándéka mellett ez is oka annak, hogy egyre többen - nem ritkán az utaskísérő vagy a gépkocsivezető - kalauzolják a turistákat engedély és kellő szakértelem nélkül – mondta el kérdésünkre Krisch Magdolna idegenvezető.

A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ Petőfi termében rendezett fórum a Burgenlandból érkezett vendége, Gisella Spatzierer a szakma ausztriai helyzetéről tájékoztatta a soproniakat. Előadásából és az érintettek hozzászólásaiból kiderült: a magyarok munkafeltételei szigorúbbak, mint a legtöbb Uniós országban. Bár az osztrákokhoz hasonlóan jól képzettek, egységes szabályozás híján a magyarok rendszerint mégsem dolgozhatnak külföldön. Ausztriában szigorú büntetés elé nézhet az osztrák vizsgával nem rendelkező magyar idegenvezető, míg nálunk ugyanezt sem a rendőrség, sem a közterület-felügyelőség nem ellenőrzi. Az osztrákok által kért - a magyarok képesítésével megegyező szintű - vizsga kb. fél év alatt tehető le, mintegy háromezer euróért. Mindezt méltánytalannak értik az érintettek, akik számára Almássy László, a Pro Kultúra Kht. idegenforgalmi igazgatója felajánlotta: érdekképviseletük erősítése érdekében hívják életre ismét az Idegenvezetők Baráti Körét, ha igénylik, találkozásaikhoz a Konferencia Központ helyet biztosít a jövőben.

A fórumon Kováts Árpád, Sopron Megyei Jogú Város pályázati referense elmondta: a 2004-es turisztikai pályázatokon Győr-Moson-Sopron megye mintegy 500 milliárd forintot nyert el turisztikai célú beruházásokra, fejlesztésekre, ebből Sopron a Tűztorony és a belváros rekonstrukciójára 599 milliót kapott. A pénz felhasználásával egyebek mellett megerősítik a város jelképének szerkezetét, felújítják a körerkélyt, látogathatóvá teszik a toronyőr-szobát, illetve látogatóközponttá alakítják a teraszt. A város köztereinek rehabilitációjára kiírt pályázaton a város a Deák tér felújítására, egy látogatóközpont kialakítására 598 milliót nyert. Ezzel kapcsolatban a jelenlévők azt kérték, kerüljön jelmagyarázat a téren elhelyezett óriásplakátra, hogy a látványtervet az átlagember is jól értse. Szó esett még arról, hogy mélygarázsok építését tervezik a városban, valamint a turisták számára kedvezményeket biztosító Sopron Kártya bevezetését.

A fórumon Almássy László ismertette Sopron 2005. évi turisztikai marketingtervét, amelyet December 16-án tárgyal a Közgyűlés és amelynek megvalósítására - az idei 15 milliós keret több mint kétszeresét -, 35 milliót igényel a szakember. Az idegenforgalmi igazgató elmondta: a korábbi évek folyamatos csökkenése után 2004-ben 3,5 %-kal nőtt a város turisztikai forgalma, 210 milliós bevételt hozva a városnak, ezt a pénzt azonban nem forgatták vissza városmarketingre és turisztikai fejlesztésekre. Nőtt a kulturális rendezvények száma is és a tendencia a jövőben folytatódik - mutatott rá a kulturális igazgató - , aki szerint a város számára a konferencia- és rendezvényturizmus jelenthet kitörési pontot. Június végén - Sopronban először - tíznapos operettfesztivál zajlik majd a Petőfi téren, emellett jövő nyáron egyetlen hétvégén sem marad zenés és egyéb produkciók nélkül a Fő tér. Almássy László szólt arról is, hogy Soproni Infó címmel a várost és programjait bemutató információs újság megjelentetését tervezik 400 ezer példányban. A kiadvány várhatóan minden soproni postaládába eljut.

Az I. Soproni idegenvezetői konferenciát borkóstoló zárta.

Tóth Anita Lilla



2004. november 22., hétfő 21:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület