CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


A "mi"-tudat átfedései

A multik és a nacionalitás


Magyarországra jön egy multi - csak kereskedelmi, vagy gyártat is: máris a "mi" vállalatunk, ahol családtagjaink, rokonaink, barátaink, ismerőseink elhelyezkedtek, illetve ahol vásárolunk kisebb, vagy komolyabb árucikkeket. Nincs ez máshogyan a multi magyarországi egysége vezetőségében sem. A direktorok, elnökök és ki tudja, milyen rangban tevékenykedő hölgyek és urak magyarnak, hazainak tekintik magukat, és versenyben állnak a másik ország "saját hazai"-jával, legyenek azok ugyanazon világcég szlovák, lengyel, vagy akár holland egysége.

Reklámszándékkal is elsőosztályú - ám a "mi"-tudat erősítése szempontjából is kitűnő megoldás, ha a multi magyarországi egysége jótékonykodik, egészségügyet, sportot, kultúrát, oltatást támogat. Mennyi ötlet volt már és mennyi lesz még - ahogyan egy cég újszerűen, nagyon "klappolóan" teszi oda a pénzét valamilyen jó ügy mellé, és az esemény emléke hosszú ideig megmarad a résztvevőkben, de azokban is, akik csak a sajtóból értesültek-értesülnek a dologról.

Azután van egészen különleges ötvöződése, elegyedése a multinak és a nacionálisnak - ilyen például a Sulinet akció. Magyar gyártmányú számítógép magyar átlagszoftverrel nem igazán létezik... Van viszont a Sulinet akció, melyben világcégek hardverei, szoftverei kerültek-kerülnek kedvezőbb feltételekkel a családokhoz - mely családokban talán éppen e nagyléptékű akció keretében "startolt el" igazán a XXI. század.

A HP - ha már a Sulinetnél tartunk - máris kínálkozik példának arra, hogyan lesz egy multi nacionálissá. Nézzük csak sorra, milyen a sokszempontból világelső cég hazai társadalmi szerepvállalása.

Megvédte olimpiai bajnoki címét a Kemény Dénes-vezette magyar férfi vízilabda válogatott. A csapatot immár tíz éve támogatja a világcég magyar egysége. A cég több tízmilliós adománya révén a Szépművészeti Múzeum alkotásainak vizsgálata, majd restaurálása hihetetlenül pontosan végezhető. (Lásd korábbi cikkünk: Fantasztikus lehetőségek restauráláshoz !) Vámos Miklós egyike azon íróinknak, akik a legkorábban kezdték el műveiket számítógépen írni. Az író nemrég kiadott Marquez meg én című könyvének megjelenését a cég is támogatta. Ne felejtsük el a középiskolákat sem, melyeket (már kétszáz fölött van a számuk) HP szerverekkel támogattak, de ott volt a HP Magyarország az ifjúsági asztalitenisz EB csapata mögött is... (Ld. cikkünk !) A cég Magyarországon gyártott termékei bekerülnek a világ körforgásába - sőt, van olyan, amit csakis itt gyártanak - és igen sikeresek a magyar fejlesztők is! A jelenleg Magyarországon működő nemzetközi szakértői központ mellé a nem túl távoli jövőben terveznek létrehozni majd egy másodikat is. A BME-vel való együttműködés már régebbre nyúlik vissza, az újabb kezdeményezések nyomán azonban a szegedi, illetve a veszprémi egyetemmel is kapcsolatot alakítanak ki.

A "mi" multijainkat tehát eléggé könnyen magyarnak, itthoninak vagyunk képesek érezni - a keserű pirula az, a csalódás akkor következik be, ha a szigorúan pénz-vezérelt üzemmódú nagyok egyszercsak arrébb mennek, máshová, ahol ugyanilyen színvonalon, ám kisebb költségekkel tudnak termeltetni. (Ld. a Philips Szombathelyről - hogy csak régiónknál maradjunk!)



A kép forrása: usatoday

Sebők Lili



2004. november 25., csütörtök 18:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület