CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Városháza  

A lakosság támogatja a beruházást.

Év végi hajrában a Sopron Régió Csatornázási és Szennyvíztisztítási Program
A lakosság támogatja a beruházást.

„Megnyugtató tény, hogy a napokban elkészült telefonos közvéleménykutatás adatai szerint a helyiek több mint 80%-a véli úgy, hogy a csatornázási és szennyvíztisztítási program tisztábbá, rendezettebbé teszi Sopron városát, javítja a környezet állapotát és csökkenni fognak a szaghatások. Ugyanakkor 84% szerint elkerülhetetlen, hogy a csatornaépítkezéssel átmeneti nehézségek járjanak. De a kellemetlenségek ellenére is, a beruházást ismerő soproniak döntő többsége (93%) támogatja a csatornázási programot”, hangzott el ma délután Sopronban Kalmár István alpolgármestertől a város életében példátlan léptékű közmű beruházás első hónapjainak értékelő sajtótájékoztatóján.

A közel 5 milliárd forintos, 15,7 millió eurós beruházás költségeit   50%-ban az Európai Unió, 40%-ban a magyar állami költségvetés, 10%-ban pedig Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata biztosítja. A 2004 augusztusában indult és várhatóan 2006 végéig tartó munkálatok a földmunkákkal idén szeptemberben elkezdődtek.  A 3 hónap alatt megközelítőleg 22.600 m3 földet mozgattak meg, összesen: 6.475 fm nyomóvezeték, 3.697 fm gerincvezeték, 98 db házi bekötés készült el és a vezetéképítéssel érintett szolgalmi jogi területek száma is több mint 100. A Virágvölgy egy részének eddig csatornázatlan területe szennyvizeit a meglévő városi rendszerbe vezető csatornája a tervek szerint már ez évben üzembe helyezhető lesz, így sok ingatlan tulajdonos régi álma válik valóra és kaphat építési engedélyt a közeljövőben.

A beruházással a környék súlyos szennyvízkezelési, környezetvédelmi gondjai oldódnak meg, a befejezést követően növekszik Sopron és Fertőrákos szennyvíztisztítójának kapacitása, valamint a soproni csatornahálózatot kibővítik és összekötik a városon kívüli északi és déli területekkel. A munkálatok közel 65.000 lakost – Sopronon kívül – Kópházát, Fertőrákost, Ágfalvát, Harkát és Sopronkőhidát is érintik.

Az előzetes tervekhez és a tenderhez képest a kivitelezés során a főbb létesítmények, technológiák nem változnak.  Környezetvédelmi szempontokból pozitív változás lesz a  szennyvíztisztító eredeti pályázati kiírásához képest, hogy a kivitelező által javasolt megoldás szerint  Fertőrákosnál teljesen megszűnik a tisztított szennyvíz kibocsátása Fertő tóba és minden szennyvíz ezentúl a soproni telepre kerül majd.

Így a fejlesztések után a térség szennyvízkezelése minden tekintetben megfelel majd az Európai Uniós előírásoknak.
(Doubledecker-információ)



2004. november 25., csütörtök 20:31


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület