CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

„A levágott kenyér elkezd morzsolódni”
Duray Miklós volt a megyei közgyűlés elnökének vendége

Dr. Szakács Imrének, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnökének, országgyűlési képviselőnek a meghívására ma Győrbe látogatott Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja ügyvezető alelnöke. A két politikus találkozóján és az azt követő sajtótájékoztatón részt vett Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő is.

Szakács Imre elmondta, hogy találkozójukon a régi, jól működő magyar-szlovák kapcsolatok kérdéskörén túl elsősorban aktuálpolitikai témákát érintettek. Ezek közül is kiemelkedett a december 5-i népszavazás és annak a kettős állampolgárságot érintő kérdése.


Szakács Imre, megyei elnök, Duray Miklós és Ivanics Ferenc megyei alelnök

Duray Miklós egy személyes visszaemlékezéssel kezdte gondolatait. A sajtótájékoztató helyszínéhez, a győri Megyeháza Gobelin-terméhez ugyanis kedves emlékek fűzik: itt vette át családjával együtt a magyarigazolványát. Azt a jelképpé vált dokumentumot, amely különleges hatással van a magyar összetartozás érzésére. „Olyan okmány ez, amely azt bizonyítja, amit érzünk”- fogalmazott a politikus.

A december 5-i népszavazás kettős állampolgárságot érintő témájával kapcsolatban Duray a következőket mondta:

A kettős állampolgárság kérdése minden magyar ügye, az összmagyarságot érintő kérdés. Biztosak lehetünk abban, hogy december 6-án minden más lesz, mint december 5-e előtt volt, a népszavazás eredményétől függetlenül. A magyarság eddigi történelme során többször került kényszerpályára. Most is kényszerpályán mozgunk, de most más okból. Duray Miklós szerint nem szabad olyan kérdésekben igenre vagy nemre kényszeríteni a magyarokat, amely kérdésben 85 éven keresztül csak hallgatás, elleplezés folyt. Az MKP ügyvezető alelnöke így fogalmazott: „aki december 5-én a kettős állampolgársággal kapcsolatban feltett kérdésre nemet mond, az 85 év távlatából Trianonra mond igent”. Akik a „nem”-et propagálják, azok vagy nem értik, ismerik a magyarországi jogrendet, vagy tudatosan félre akarják vezetni a választópolgárokat.

Újságírói kérdésre, miszerint volt-e már ilyen mély szakadék kormánypártok és határon túli magyarok között, Duray Miklós határozott nemmel válaszolt, véleménye szerint ez a szakadék áthidalhatatlan.

Duray arról is beszélt, hogy ha megszakítjuk a nemzetet összetartó szálakat, akkor elsorvad a nemzeti összetartozás érzése is: „A levágott kenyér elkezd morzsolódni”.

A házigazda, Szakács Imre véleménye szerint a kettős állampolgárság kérdéskörében nem pártpolitika, párthovatartozás mentén oszlanak meg a vélemények, hanem aszerint, hogy kiben van meg az erkölcsi elkötelezettség a határon túli magyarok iránt és kiből hiányzik.

Ivanics Ferenc szerint december 5-én nem teszünk mást, mint egy egyszerű döntést hozunk: Felvállaljuk-e az egységes magyarságot, vagy nem?
Abban mindhárman egyetértettek, hogy december 5-én igennel kell szavazni, mert a nem szavazatoknak sokkal több káros következménye lehet.
Ponty Zita



2004. november 25., csütörtök 20:51


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület