CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Tizenöt éves a Kozmutza Flóra Speciális Általános- és Szakiskola

Fennállása 15. jubileumát ünnepelte a Kozmutza Flóra Általános Iskola és Speciális Szakiskola.
Az ünnepre gondosan, és láthatóan örömmel készültek a diákok és tanárok egyaránt.
A Petőfi Sándor utcai intézményben jelenleg 208 értelmileg, illetve tanulásban akadályozott fiatal tanul. A sajátos nevelési szükségletű gyerekek speciális fejlesztő-nevelő képzést, egyéni terápiás módszert igényelnek. A soproni ’Kozmutzában’ a nevelők nyitottak az újszerű pedagógiai módszerekre és terápiás eljárásokra: az ide járó gyerekek rendszeresen úsznak, gyógylovagolnak – mondta el a Cyberpress-nek Dr. Magas Lászlóné.

A városban az önkormányzat által fenntartott eltérő tantervű iskola igényét jelzi, hogy 15 évvel ezelőtt 130-an tanultak itt, ma pedig már 200-220 diákja van az iskolának – tette hozzá az iskolaigazgató. Ezért mára a gyerekekkel foglalkozó pedagógusok száma is megkétszereződött: most 40-en foglalkoznak a Sopronban és vonzáskörzetében élő magatartás-zavaros, részképesség-zavaros gyerekekel, akik később - ugyancsak ebben az iskolában - varrónő, bőrtárgy készítő, illetve sütőipari munkás szakmát szerezhetnek. Láthatóan második otthonuknak tekintik a gyerekek az iskolát, ahol családias légkörben tesznek meg a pedagógusok mindent azért, hogy a gyerekek érezzék, értékes tagjai a társadalomnak, amelyben helyük és feladatuk van. Külön örömöt jelent a pedagógusoknak, hogy a speciális nevelési igényű gyermekek szüleivel sikerül együttdolgozniuk, ami által munkájuk hatékonyabbá válik, és amiáltal emberileg mindannyian gazdagodnak.

A pénteki ünneplésre – amelyre szülők, testvérek, a fenntartót képviselők, az iskola támogatói is meghívást kaptak – színes műsort állítottak össze közösen a pedagógusok és a gyerekek.
Az iskolában folyó munkát filmen mutatták be, majd egyebek mellett népi gyermekjátékok, éneklés és tánc, versmondás, bábjáték szerepelt a programban.
Öröm sugárzott az ünnepi műsorból, a frissen sült és kínálnivaló pogácsából, a tekintetekből. A vendégek ajándékot is kaptak az ünnepelttől: egy a Kozmutza Flóra iskolát ábrázoló rézkarcot, és az immár elmaradhatatlan Cseppek című kiadványt.
A legeredményesebb diákokat és a kezdetektől fogva az intézményben dolgozókat díjakkal jutalmazták, majd adventi gyertyagyújtással zárult az ünnep.

Képriport

(cyberpress)



2004. november 27., szombat 23:18


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület