CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Skálázható, tartalékolt, biztonságos informatikai szolgáltatás

Előbb-utóbb minden szervezet szolgáltatóvá válhat


"Nézd meg a 'Sztaki'-ban!" - ezt mondjuk egymásnak, ha valamilyen angol szó nem jut eszünkbe; ám ilyenkor a Sztaki nem egyértelműen a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetét jelenti korántsem, hanem egy őáltaluk nyújtott (a szervezet egésze tevékenységéhez mérten 'kicsinyke') szolgáltatást a weben, az angol-magyar, magyar-angol online szótárt.

A SZTAKI azonban igazán nem ennyi, nem ez - hanem széles spektrumot átfogó, kitűnő tudományos intézmény. A HUMANsoft pedig az ország egyik kiemelkedő, 100% magyar tulajdonban lévő, teljeskörű informatikai megoldásokat szállító informatikai vállalata.

Hogy ők hogy kerültek együtt a cikkbe? Egyáltalán nem véletlenül. A Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete és a HUMANsoft a mai napon közös sajtótájékoztató keretében számoltak be az összefogásuk eredményeképpen a közelmúltban elkészült megoldásról, amelyet főleg a kis- és középvállalatoknak kínálnak, s amely a hagyományos intézményi szolgáltatások terén is (önkormányzat, TB satöbbi) nyújt kiváló spam- és vírusvédelmet, valamint web-szolgáltatást.

A Linux "cluster" alapú szerverfarm közös tartalékolt (SAN) háttértár-megoldást használ, erre épít fel egy nagy megbízhatóságú, tartalékolt, skálázható és költséghatékony szolgáltatói platformot. A rendszerkialakítást, az azt megelőző felmérést, beüzemelést, továbbá a support és egyéb támogatási tevékenységet az MTA SZTAKI ITAK (Internet Technológiák és Alkalmazások) osztálya és a HUMANsoft szakemberei az egyeztetett feltételek mellett végzik. Egy átlagos méretű kis-, illetve középvállalatnál a beruházás összege akár bruttó 10 millió forinttól is indulhat.

Egy céghez a bejövő levelek hatalmas százaléka spam, kisebb számban jönnek vírusos levelek, valamint az olyan spamek, amelyek vírusosak is. A kidolgozott védelem a spamszűrés biztosításával az utóbbiak alól már eleve kihúzta a talajt, s maradt a vírusok figyelése, irtása. Mikor lenne elégedettségre okot adó az internetforgalom általános menete? Tétényi István, az ITAK vezetője az autóversenyeket hozta fel példának. Egy boxban 7 másodperc alatt lecserélik a meghibásodott kereket. Hát, ez lenne a jó helyzet... Ma még sajnos ez a gyorsaság nem valósítható meg, de az, hogy összetett, optimalizált, jól szervezett és felépített megoldásokkal egy cég információforgalmának, adatforgalmának zökkenőmentességét biztosítani lehessen: az igen. Az megvalósítható. Ráadásul a cég meglévő gépeinek megtartása mellett! Nem kell tehát naagy felfordulásra, ezzel egyetemben naagy költségekre gondolni. A szakértelmen, a cég-igény-specifikus megoldásokon van a hangsúly. Összefoglalhatom kissé honleányosan? A magyar elme itt a kulcs leginkább. Őszintén megmondom: örömmel hallottam az intézet, illetve a cég vezetőinek, szakembereinek rövid, lényegretörő előadásait. A japánok jutottak eszembe: Mindent pontosan, mindent tökéletesebben. Csak itt hozzáadódik még két nagyon fontos szempont: biztonságosan, szünetmentesen!

Itt jutottunk vissza a címben lejegyzett mondathoz, mely elhangzott ma. Előbb-utóbb minden szervezet szolgáltatóvá válhat - alapfeltétel, hogy a szolgáltatást megbízhatóan, azaz: biztonságosan és folyamatosan nyújtsa.



Sebők Lili



2004. december 03., péntek 15:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület