CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Nem adom fel... gálaest- Lapjubileum- Eurégió West/Nyugat-Pannónia Közbiztonsági Katasztrófaelhárítási Munkacsoport- 2005: újra Térségi Olimpia- A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács

„Nem adom fel...” adventi gálaest

A Magyar Rádió Győri Regionális Stúdiója „Nem adom fel...” címmel hirdetett pályázatot fogyatékkal élők, sérült gyermeket nevelő szülők, gondozók számára. A NAPRA-forgó Közalapítvány azonnal csatlakozott e remek kezdeményezéshez, s segített abban, hogy a négy megyei érdekvédelmi szervezet (az Értelmi Sérültek és Segítőik Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete és a Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete) értesüljön a felhívásról. Ennek köszönhetően a 3 kategóriában – vers- és prózaírás, képzőművészet és előadóművészet – rengeteg alkotás, produkció született, amelyet szakértő zsűri bírált el. A 2004. december 10-én megrendezésre kerülő eseményen a díjkiosztásra kerül sor, „Nem adom fel...” Adventi Gálaest címmel. A rendkívül értékes nyereményeken túl, a két szervező, a Régió Rádió és a NAPRA-forgó Közalapítvány egy szép estével is meg szeretné ajándékozni a pályázatra benevezetteket, a támogatókat és mindazokat, akik úgy érzik, fogyatékkal élő embertársaink ugyanolyan értékeket teremtenek, mint bárki más.

A „Nem adom fel...” Adventi Gálaesten zajlik majd az előadóművészet kategória döntője, ahová 7 produkció jutott, s a nyertes írásművet is megismerheti a nézőközönség. Az est helyszínén, a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ előcsarnokában pedig kiállítás nyílik a képzőművészeti alkotásokból.

A tavaly már nagy sikerrel lebonyolított év végi gálaest - úgy tűnik - felsorakozik az immár hagyománnyá vált OTP – NAPRA-forgó Jótékonysági Kerékpártúra mellé.
Csala Krisztina



Megyei lap jubileuma
Másfél évtizede jelent meg először a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és Megyei Pedagógiai Intézet pedagógia-módszertani lapja, a „Hogyan tovább?”.

A megye alkotó pedagógusainak fóruma 15 év alatt 1500 hazai és nem-zet-közi hírű pedagógust (Mészáros István, Bakay Kornél, Forray Katalin, Molnár V. József, Barsi Ernő, Kokas Klára stb…) ihletett arra, hogy megfogalmazza és közzétegye az oktatásban szerzett saját gyakorlati tapasztalatait - kollégái módszertani és a megye pedagógiai életének megújulását segítve ezzel. Az évente öt alkalommal megjelenő folyóirat rovatai között a bábjátékkal, gyermekraj-zokkal foglalkozó írások mellett a romák hagyományait vagy a magyar néprajz alkalmazásának lehetőségeit ismertető cikkeket; sőt, a határon túli magya-rok oktatá-sáról is olvashat az érdeklődő. Az újság a jövőben növelni kívánja előfizetői számát, ehhez formai és tartalmi megújulást tervez. (Tóth Anita Lilla)



Az Eurégió West/Nyugat-Pannónia Közbiztonsági és Katasztrófa-elhárítási Munkacsoport ülése Győrött

Az Eurégió West/Nyugat-Pannónia Közbiztonsági és Katasztrófa-elhárítási Munkacsoport 2004. évi évzáró értekezletét december 9-én, délelőtt Győr-Moson-Sopron megyében, Győr városában tartották meg. Az értekezletet a megyei közgyűlés elnöke, dr. Szakács Imre nyitotta meg és köszöntötte az ott megjelent osztrák, szlovén, horvát, illetve magyar részről a Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyei megjelenteket.

A köszöntést követően dr. Pesztenlehrer Lajos tű. ezredes, főtanácsos, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója mutatta be a megye helyzetét a bizottság által vizsgált szempontok alapján.

Ezt követően Hochrein László vezető-főtanácsos, a munkacsoport elnöke tartott tájékoztatót az Eurégió Tanács legutolsó ülésén elhangzottakról, kiemelve azokat a feladatokat, amelyek a 2005. év munkájának alapjait jelentik. Ezután értékelte a munkacsoport 2004. évi tevékenységét, külön hangsúlyozva a régiós együttműködés megvalósult formáit és eseményeit, majd javaslatára a tagság jóváhagyta a 2005. évi elgondolást a munkacsoport további tevékenységével kapcsolatban.

Az ülés végén a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében Győr Megyei Jogú Város Önkormányzati Tűzoltósága mutatta be azon modern tűzoltási és katasztrófa megelőzési technikai eszközöket, amelyeket 2004. évben kaptak, illetve szereztek be.
(P.Z.)



2005-ben ismét Térségi Olimpia

Dr. Medgyasszay László, a megyei közgyűlés alelnöke mai (12.08.) sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy 2005-ben ismét megrendezésre kerül a Térségi Olimpia. Mint ismeretes, e sportrendezvényt az alelnök ötlete alapján 2002-ben rendezték meg először. Akkor a 2 évenkénti folytatás volt a cél, de a 2004. év elején kiderült, hogy a szakminisztérium támogatásra nem lehet számítani, a megyei önkormányzat költségvetésében elkülönített 2 millió forint pedig önmagában nem elegendő a megrendezéshez.
Medgyasszay elmondta, hogy az állami támogatás megszerzéséért ennek ellenére mégis folyamatosan lobbiztak az elmúlt hónapok során és ezt a törekvést siker koronázta, hiszen a rendezvénysorozat támogatásáról szóló, a Nemzeti Sporthivatallal kötendő szerződést a megyei önkormányzat részéről a közelmúltban írta alá. Ennek értelmében a program 2 millió ft központi támogatást kap azzal a feltétellel, hogy ugyanekkora részt a megyei önkormányzat is hozzátesz. A Wesselényi Közalapítvány 900.000 forintos támogatása is gyarapítja a szervezésre és lebonyolításra fordítható összeget.

A rendezvénysorozat lebonyolításban a Megyei Sportigazgatóság és a Megyei Szabadidősport Szövetség lesz segítségünkre.

A szervezőmunka korábbi tapasztalatait figyelembe véve az elődöntők lebonyolításához a megye 7 térségének 1-1 nagyobb települését szeretnék megnyerni, a megyei döntőt pedig Győrött, a Dózsa pályán rendezik majd.

A vállalkozó szellemű sportkedvelők 9 sportágban mérhetik össze tudásukat, ezek közül az oviolimpia és a tekeversenyek elődöntőire még idén sor kerül, az óvodai sor- és váltóversenyekre éppen ma került sor Győrújbaráton.

A rendezvényhez kapcsolódó aktualitásként az alelnök elmondta, hogy a határon túl élő magyarok csalódottságát azzal szeretnék csökkenteni, hogy a Duna túlpartján élő települések polgármestereit megkeresve a sportprogramhoz való csatlakozás lehetőségét kínálják fel számukra.
P.Z.
A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács december 7-én tartotta újjáalakuló ülését


2004. december 7-én Nagykanizsán tartotta ez évi utolsó ülését a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (RFT). A legfontosabb napirend a Tanács újjáalakulása volt, aminek a Területfejlesztési törvény legutóbbi (2004-es) módosítása miatt kellett megtörténnie.

A törvény módosítása következtében egy a korábbihoz képest módosult összetételű tanács alakult, amely elfogadta új Szervezési és Működési Szabályzatát és Ügyrendjét, illetve megválasztotta elnökét és társelnökeit. Az elnöki pozíciót 2004 júliusa óta dr. Szakács Imre, a GYMS Megyei Közgyűlés és a GYMS Megyei Területfejlesztési Tanács (MTT) elnöke töltötte be, akit a Regionális Fejlesztési Tanács ezen az ülésén megerősített pozíciójában. A társelnöki tisztségeket 2005. január 1-jétől Markó Péter (Vas MTT elnöke), Kiss Bódog Zoltán (Zala MTT elnöke), illetve Dr. Ipkovich György (Szombathely MJV polgármestere) töltik be.

A 2005-ös év januári (első) ülésén lesz aktuális a 2005. év munkatervének elfogadása. Ennek kapcsán dr. Szakács Imre elmondta, hogy a jövő év fő feladatai közül két területet emelne ki:: egyrészt az M9-es autópálya építéséhez az előkészítési folyamatok megkezdését, másrészt pedig a második Nemzeti Fejlesztési Tervben (NFT II. - 2007-2013) önálló Regionális Fejlesztés Operatív Program kiharcolását. " A ROP-pályázatokról szóló döntési jogkörnek a regionális fejlesztési tanácsok hatáskörébe utalása lehetőséget nyújtana arra, hogy a rendelkezésre álló forrásokat a nyugat-dunántúli régió sajátos igényeire építve saját intézkedéseket alakítsunk ki - hozzájárulva a forrásoknak a legmegfelelőbb helyre kerüléséhez és a szubszidiaritás elvének hatékonyabb érvényesüléséhez."- fogalmazott az RFT elnöke. Ez röviden a regionális fejlesztés szempontjából nagyobb hatékonyságot jelent.

Dr. Szakács Imre meghívására a hét elején a Nyugat-Dunántúlra érkezett Dr. Franz Schausberger, az Európai Régiók Bizottságának (CoR) tagja, e testületen belül pedig az Alkotmányozási Ügyek és Európai Kormányzási Szakbizottság elnöke. Schausberger úr december 06-án a régió két felsőoktatási intézményében (győri Széchenyi István Egyetem, szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola) tartott egy-egy rendhagyó szemináriumot követően, a nagykanizsai tanácsülés előtt "Az EU Alkotmány hatása az európai unió régióira és településeire" címmel tartott előadást az érdeklődők számára.


Ponty Zita



2004. december 10., péntek 11:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület