CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A csokrot évente olyan magánszemély, intézmény vagy szervezet kapja, aki/amely különösen sokat tett a gyermekek egészséges testi, lelki és szellemi fejlődéséért.

,,A nagyrabecsülés csokrának" címzettje a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

"Az UNICEF nagyrabecsülésének jeléül küldöm a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak ezt a virágcsokrot. Legyen ez egy szebb világ reményének jelképe, amelyet szeretetünkkel és gondoskodásunkkal teremthetünk meg a jövő generációi számára."

Így szól az az üzenet, amelyet Roger Moore, az UNICEF jószolgálati nagykövete küld az UNICEF Nagyrabecsülésének Csokra mellé. A csokrot minden évben egy olyan magánszemély, intézmény vagy szervezet kapja, aki/amely különösen sokat tett a gyermekek egészséges testi, lelki és szellemi fejlődéséért.

A csokor odaítéléséről Magyarországon az UNICEF Magyar Bizottság elnöksége dönt. 2004-ben a nagyrabecsülés csokrának címzettje a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. A kitüntetésére még Janikovszky Éva, az UNICEF Magyar Bizottság elnökségi tagja tett javaslatot a múlt évben.

Az indokolás szerint a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár és munkatársai rendkívül sokat tesznek azért, hogy a gyerekek megismerjék és megkedveljék a könyvek világát egy olyan korban, amikor szüleik és pedagógusaik is egyre kevesebbet olvasnak. A könyvtár szolgáltatásaival hozzájárul az esélyegyen-lőséghez, hiszen lehetőséget teremt arra, hogy olyan gyerekek is élvezhessék az olvasás, a böngészés örömeit, akik szegényes környezetükben nem jutnak könyvekhez vagy számítógéphez. Korszerű feltételek biztosításával sikeresen járul hozzá a gyermekkultúra terjesztéséhez is.

A virágcsokrot először 1996-ban, fennállásának 50. évfordulója alkalmából adományozta az UNICEF. A világ számos neves személyisége, így pl. Margit dán királynő, Fabiola belga királyné és a thaiföldi hercegnő részesült a kitüntetésben.

Magyarországon az első jutalmazott Boda Domokos szegedi gyermek-gyógyász professzor volt, aki az 1950-es évek közepén különösen sokat tett a magyarországi gyermekbénulás járvány felszámolásáért.

A magyar védőnői szolgálat a csecsemők anyatejes táplálásának népszerűsítéséért, a Magyar Rádió 1998-ban ifjúságvédelmi műsoraiért, a Westel 900 pedig a gyermekvédő szervezeteknek nyújtott anyagi támogatásáért kapta meg a csokrot.

2000-ben Göncz Árpádné volt a csokor címzettje az értelmi fogyatékos gyermekekért végzett munkája elismeréséül. Egy évvel később pedig Gönczöl Katalint, az állampolgári jogok leköszönő országgyűlési biztosát tüntette ki az UNICEF a gyermekek jogainak és érdekeinek képviseletéért.

2002-ben a pécsi Gandhi Gimnázium pedagógusainak és diákjainak adták át az UNICEF Nagyrabecsülésének csokrát a roma gyermekek oktatása terén elért sikereikért.

December 13-án az UNICEF Nagyrabecsülésének csokrát Halász Judit, az UNICEF magyarországi jószolgálati nagykövete nyújtja át az idén 100 éves Könyvtár főigazgatójának, dr. Fodor Péternek. Az eseményen részt vesz Schiffer János főpolgármester-helyettes is.

A reprezentatív csokrot idén a viragneked.hu bocsátja az UNICEF Magyar Bizottság rendelkezésére.
(HHK)



2004. december 10., péntek 11:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület