CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A hivatalos végeredmény szerint eredménytelen volt mindkét december 5-i népszavazás.

Kihirdették a népszavazás hivatalos végeredményét

Az Országos Választási Bizottság (OVB) a szavazókörökből beérkezett jegyzőkönyvek szúrópróbaszerű ellenőrzését követően a bizottsághoz beérkezett panaszok, illetve kifogások elbírálása után kihirdette a december 5-i országos népszavazás hivatalos eredményét. Az MVSZ bejelentette: a Legfelsőbb Bíróságnál nyújt be fellebbezést az OVB határozata ellen.

A hivatalos végeredmény szerint eredménytelen volt mindkét december 5-i népszavazás, miután egyik kérdésre sem adott azonos választ a választópolgárok 25 százaléka, közölte az OVB vezetője az OVB szombati ülésén Budapesten.

A leadott szavazatok 100 százalékos feldolgozása alapján a kórház-privatizációt érintő kérdésre 1 922 765-en szavaztak igennel, és 1 034 578-an nemmel. Érvénytelenül voksolt 53 629 választópolgár.

A kettős állampolgárság kérdésében 1 521 143 igen, és 1 428 736 nem szavazat volt. Érvénytelenül voksolt 61.093 választópolgár. Az OVB közlése szerint a szavazáson 3 017 738 választójogosult jelent meg és 3 010 972 érvényes szavazólapot adtak le.

A kiadott határozat szerint az OVB megállapítja, hogy a népszavazás eredménytelen, mert az összes választópolgár több mint egynegyede nem adott a megfogalmazott kérdésre azonos választ.

Vasárnapig 16 óráig lehet fellebbezni

A határozat ellen legkésőbb az annak meghozatalát követő napon a Legfelsőbb Bírósághoz címzett kifogást lehet benyújtani az OVB-nél. A kifogást úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb 2004. december 12-én 16.00 óráig megérkezzen - áll az OVB határozatában.

Gaudi Nagy Tamás, a Magyarok Világszövetsége, mint a népszavazást kezdeményező egyik szervezet által delegált tag, nem szavazott a népszavazás hivatalos eredményéről, arra hivatkozva, hogy jegyzőkönyv-ellenőrzési feladatát nem tudta teljes körűen ellátni. Kifogásolta azt is, hogy kimondják a népszavazás hivatalos eredményét mielőtt a jogorvoslatok eredményre nem vezetnek.

Az OVB többi tagja viszont egyetértett a jegyzőkönyvek ellenőrzésének módjával, melynek során 98 véletlenszerűen kiválasztott jegyzőkönyvet vizsgáltak meg a tagok.

Az MVSZ bejelentette: a Legfelsőbb Bírósághoz nyújt be óvást

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) óvást nyújt be az Országos Választási Bizottság  népszavazási eredményt megállapító határozata ellen a Legfelsőbb Bíróságnál, közölte Gaudi Nagy Tamás az OVB ülését követően.

"Tekintettel arra, hogy számos szavazókör eredményének megállapítása a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem helytálló, az MVSZ kifogást nyújt be az OVB határozata ellen a Legfelsőbb Bíróságnál" - mondta Gaudi Nagy Tamás az MTI-nek.

Hozzátette: erre azért van szükség, mert a választási eljárásról szóló törvény ezeket a szavazóköri eredményeket csak úgy engedi kifogásolni, ha azt az OVB végeredményt megállapító határozata ellen nyújtják be a Legfelsőbb Bírósághoz.

Gaudi Nagy Tamás kifogásolta azt, hogy az OVB-nek a 21.30 órakor hozott határozatával szemben "több millió választópolgár" csak vasárnap tud jogorvoslattal élni. "Ez is rámutat arra a hiányzó garanciarendszerre és visszás jogi szabályozásra, amely az egész népszavazási eljárást végigkísérte" - tette hozzá.

A 62 magyar külképviseleten 1707-en voksoltak, a részvételi arány 87,5 százalékos volt. Külföldön a kórházprivatizációval kapcsolatos kérdésre a megjelentek 72,5 százaléka válaszolt igennel, 27,5 százaléka pedig nemmel. A kettős állampolgárságra vonatkozó kérdésre 78 százalék adott igen, míg 22 százalék nem választ.

***

Sopronban a népszavazáson való részvétel 49,4 százalékos volt. A kórház-privatizációt a szavazók 67,64 százaléka utasította el, a kettős állampolgárság mellett a szavazók 53,73 százaléka tette le a voksát.
(radio.hu. index, cyberpress)



2004. december 12., vasárnap 12:07


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület