CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

Soproniak az Európai Parlamentben

Dr. Szájer József vendége volt az a 48 soproni, akik az Európai Parlament képviselőjének meghívására Brüsszelbe látogattak múlt héten.
Szájer Józsefnek a többi EP képviselőkhöz hasonlóan lehetősége van arra, hogy évente 90 főt meghívjon Brüsszelbe, vagy Strasbourgba azzal a céllal, hogy minél többen megismerjék az európai intézményeket, az Európai Parlament képviselőinek munkáját. Az európai parlamenti munkája során két – Győr-Moson-Sopron és Veszprém – megyéért felelős Szájer József – aki, mindig is hangsúlyozza, hogy EP-képviselőként is hű maradt szülővárosához, Sopronhoz – természetesnek tartotta, hogy első alkalommal soproniakat hívjon meg az Európai Parlament brüsszeli székházába. A politikus láthatóan igen örült a soproniaknak, vendégeit végigvezette az Európai Parlament impozáns székházában.
A meghívottjainak megmutatta irodáját, az Európai Parlament tanácstermeit, beszélt a munkacsoportok, bizottságok, frakciók munkájáról, a strasbourgi és brüsszeli székhelyek egymáshoz való sajátos viszonyáról. A parlamenti séta előtt a vendégek alapos tájékoztatást kaptak az európai intézmények működéséről, számos kérdés is elhangzott.

Érdekérvényesítés: Új stílust vittek amagyarok az EP-be

A 732 EP-képviselő között 24 magyar dolgozik. Szájer József elmondta, hogy a magyar érdeket segíti a két szlovákiai magyar képviselő munkája is, akik magyarul szólalnak fel az Európai Parlamentben A magyarok az EP-ben határozottságukkal egy újfajta stílust hoztak az eddigi nagyon konszenzuális rendszerbe, azzal, hogy határozottan kiállnak az érdekeik mellett. Az Európai Néppárt öt szakmai munkacsoportban végzi munkáját, és több bizottságban történik a politikai akarat kialakítása, különböző viták során.
A nemzeti parlamenttől eltérően az érdékérvényesítés hatékonysága érdekében a különböző országokat képviselőknek is meg kell egyezniük az eldöntendő kérdésekben. A nemzeti csoportok és frakciók közötti közös konszenzuson alapuló döntések meghozatala bonyolult folyamat, az EP-ben az sem szokatlan, hogy a különböző témákban, különböző területeken különböző felállásban szövetkezhetnek a fralkciók. Például a gazdaságpolitikával, versenyképességgel, agrárpolitikával kapcsolatos kérdésekben a liberálisok, szociális kérdésekben a szocialisták segíthetik kölcsönösen a néppártiakat az érdekérvényesítésben.
Szájer József újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: az Európai Parlamentben elért sikerek között egyik legjelentősebb politikai eredménynek azt tartja, hogy a kisebbségek ügyében sikerült jelentős áttörést elérni, ami nemzeti értelemben is fontos.

A néppárt a roma-integráció érdekében
Az eseményen jelen volt, és munkájáról beszámolt Járóka Lívia, szintén soproni származású EP-képviselő, aki egy igen friss és jó hírt közölt a soproniakkal. A roma integráció kérdésében jelent előrelépést annak az Európai Néppárton belüli albizottság megalakulása, amely az összetettnek számító roma-ügy papíron történő megoldása és a realitás közötti különbségek egymáshoz közelítését igyekszik megoldani. Járóka Lívia elmondta: a roma-ügyben nehéz szövetségeseket találni, ezért is tartja nagy sikernek, hogy az Európai Néppárton belül megalakulhat a roma felzárkózás munkáját segítő munkacsoport és albizottság, hogy az elfogadott, de hatályba helyezésükben megkésett rendeletek és szabályok alkalmazásában konkrét eredmények is születhessenek. Jelenleg a roma társadalom nincs abban a helyzetben, hogy egymaga saját érdékeinek érvényt szerezhessen - mutatott rá Járóka Lívia. ,,A roma-ügyben a pártom a szövetségesem" - mondta, hozzátéve a Fidesz mindig is elkötelezettségének érezte, hogy a roma-integráció kérdésében vezető szerepet osszon a néppártra. A soproni delegáció látogatásának napján, december 7-én került sor, két fontos eseményre egyrészt több európai parlamenti képviselő ,,meghallgatására", amely során egy Romániából érkezett, cigány-szakértő beszámolójára is sor került, továbbá egy 12-14 képviselőből álló bizottsági ülésre, amely során a roma-ügyek helyzetfelmérésére kerül sor. Fontos, hogy a roma-integrációban konkrét eredmények szülessenek, hogy a roma társadalomban tapasztalt lemaradások – az elvek és a gyakorlat eltérése – behozhatók legyenek.


Orbán Viktor is üdözölte a soproniakat

Nem kis meglepetést okozott a soproniak soraiban megjelenésével Orbán Viktor, a Fidesz-Magyar Szövetség elnöke, aki Járóka Lívia beszámolóját követően váratlanul érkezett az ülésterembe, hogy a soproniakat külön is üdvözölje.

A soproniaknak gratulált az időközi választás két fordulóján és a népszavazáson elért országosan is kimagasló eredményekhez, és megköszönte mindenki munkáját, aki a soproni eredményhez hozzájárult.

A soproni csoport a négy napos belgiumi út alkalmával megnézte Gent városát, ellátogatott Brugge-be és Leuvenbe, és rövid időre Kölnben is megállt.

Tekintsék meg a cyberpress képriportját



Gent

Leuven

T. É.



2004. december 12., vasárnap 14:38


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület