CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Kereskedelmi és Iparkamara  

Hiányolt párbeszéd - tervezett többszörös mértékű adóemelések

2004. december 13-án a Deák téri kamarai székházban tartott sajtótájékoztatót Horváth Vilmos a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Károlyi Gyula a Sopron és Vidéke Ipartestület elnöke, a soproni helyi adórendszer módosításának tervéről, amelyet december 16-án tárgyal a város Közgyűlése.

Horváth Vilmos a tervezett önkormányzati adóemelésekkel kapcsolatban kifejtette: a vállalkozások léte-nemléte a tét.


Károlyi Gyula, Horváth Vilmos és Kocsi János

Nem természetes azt feltételezni, hogy a vállalkozások bevétele legalább a tervezett infláció mértékével nő, hiszen az elmúlt tizenöt évben a takarékoskodást ez a szféra valósította meg, a magyar gazdaság nem bírja eltartani a 820 ezer közalkalmazottat – hangsúlyozta a kamarai elnök, aki szerint nem az adókat kell a tervezett kiadásokhoz igazítani, hanem a kiadásokat a gazdasági szféra teljesítőképességéhez.

A vállalkozók jelzései alapján, a Kocsi János kamarai titkár által készített kimutatásból valamint a szeptemberben készült kamarai konjunktúra felmérésből kiderül, hogy a fokozott, többszörös mértékű adóemelés a helyhez kötött, mikro- és kisvállalkozásokat sújtja a legjobban, amelyek a virilisták közt is a legtöbb adót fizetik.

Károlyi Gyula szerint az Ipartestület 200 tagja közt végzett felmérés szerint is egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a vállakozások, az építményadó drasztikus növelésével a saját tulajdon eladása, vállakozások megszünése, vagy más településre való áttelepítése következhet be, ami az adóbevételek további csökkenését eredményezi. Az Ipartestület elnöke a pályázatokkal kapcsolatban kijelentette: nem a pályázatírás oktatására kellene fektetni a hangsúlyt, hanem először az önrész megteremtésének feltételeit kell biztosítani, hogy ne köckázatos hitelfelvétellel legyen biztosíthaó egy-egy pályázat önrésze.

Mindkét elnök szorgalmazza az egyeztetett tárgyalásokat a városvezetéssel a terhek elviselhetővé tételének érdekében.

"Nincs szükség a véleményünkre, ez a mai városi demokrácia" - jelentette ki Horváth Vilmos, aki kéri a városvezetést, hogy tanúsítson mértéktartást a kiadásokban, dolgozzon ki egy olyan gazdaságfejlesztési programot, amely a 48-as jelszavak közül a valódi közteherviselést valósíthatja meg.

A kamarai elnökök remélik, hogy kialakul a városvezetés és a gazdasági szféra képviselői közt az a Lackner díj átadásakor ígért, ma még nem létező párbeszéd, amely segítségével sikeres vállalkozások működhetnek Sopronban és környékén.

tsz

kapcsolódó cikk: Kamarai hírlevél 2004. október.



2004. december 13., hétfő 23:10


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület