CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

1139 helyen újraszámlálnak - Az OVB másra mutogat

Sopronban is vannak érintett szavazókörök

Győr-Moson-Sopron Megyében egyelőre 29 szavazókör érintett az újraszámlálásban. Sopronban a 8. sz (Fáy A. iskola), 12. sz. (Trefort téri Óvoda), 31. sz. (Kőszegi uti Óvoda) és 32. sz. (Deák téri általános Iskola) szavazókörök szerepelnek a valasztas.hu oldalon közzétett listán.
Érintett szavazókörök listája
Külön listában szereplő további szavazókörök

Megsemmisítette a december 5-ei népszavazás végeredményét tartalmazó OVB-határozatot a Legfelsőbb Bíróság és az eredmény megállapítására új eljárást rendelt el, 1139 szavazókörben újraszámoltatják a voksokat. A kettosallampolgarsag.hu információi szerint felmerülhet az OVB mellett működő Országos Választási Irodát vezető Rytkó Emília távozása, vagy ennek igénye is.
A december 5-ei népszavazás végeredményét 11-én, szombaton összegezte az Országos Választási Bizottság a szavazókörökben kiállított jegyzőkönyvek szúrópróbaszerű ellenőrzése után. Az OVB a jegyzőkönyvek alapjául szolgáló szavazólapokat a törvény szerint nem vizsgálhatta meg.

A Magyarok Világszövetsége már korábban panaszt nyújtott be több megyében, de az OVB ezt sem vehette figyelembe, mert az 1997-es választójogi törvény szerint csak az országos végeredmény elleni kifogásban lehet megkérdőjelezni a helyi szavazókörök eredményeit. Az MVSZ és egy magánszemély ezután az országos végeredményt megállapító határozatot megtámadta a Legfelsőbb Bíróságon (LB). Az LB két bírói tanácsa külön-külön vizsgálta meg a két beadványt, de egybehangzó határozatot hozott. A bírák úgy találták, hogy a végeredmény nincs megnyugtatóan tisztázva. A kifogásban megjelölt bizonyítékok ugyanis arra utalnak, hogy több szavazókörben esetleg felcserélték a népszavazáson feltett kérdésekre adott igen és nem válaszokat, s egyéb eltérések is lehetnek. A világszövetség 1139 szavazókörről beszélt.

Az OVB-nek új eljárásban kell megállapítania a végeredményt. Ehhez a szavazatok újraszámlálása szükséges. Erre egyébként eddig nem volt példa az 1997-es választójogi törvény elfogadása óta.

Az OVB szerint a bizottságoké a felelősség

Ülésezett az Országos Választási Bizottság, miután a Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette az OVB-nek a népszavazás végeredményét jóváhagyó határozatát.

Az OVB elnöke a bizottsági ülés előtt újságíróknak elmondta: az, hogy több mint ezer helyen ismét meg kell vizsgálni a szavazást lezáró jegyzőkönyveket, a voksok újraszámlálását is jelenti az érintett körzeteknél. Mind a két kérdésben: a kórházprivatizációról feltettnél és a kettős állampolgárságra vonatkozónál is újra fogják számolni a szavazatokat a szavazókörökben.

Ficzere Lajos bejelentette: nem tudja, hogy befolyásolják-e a népszavazás végeredményét az újraszámolt voksok. Hozzátette: elképzelhető, hogy már a hét végére meglesz az új összesítés. Ficzere hozzátette: a bizottságoké a felelősség, ha a jegyzőkönyveket már lezárták.

Patrubány: A sajtó jelenlétében!

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) azt kéri, hogy a népszavazás kapcsán gyanú alá esett urnákat foglalják le, gyűjtsék egy helyre Budapesten, és a sajtó jelenlétében egy eseti bizottság számolja újra a szavazatokat - jelentette be Patrubány Miklós, a szövetség elnöke kedden délután.

Patrubány mindezt annak kapcsán közölte, hogy a Legfelsőbb Bíróság (LB) kedden megsemmisítette az Országos Választási Bizottságnak (OVB) a december 5-ei népszavazás eredményét megállapító határozatát, és 1.139 szavazókörben elrendelte a szavazóköri jegyzőkönyvek ellenőrzését és az újbóli eredmény megállapítását. Patrubány hozzátette: megnyugvással veszik tudomásul, hogy a bíróság a kedden hozott határozatával helyre kívánja állítani a Magyarországon megbillent jogrendet.

Forrás: (valasztas.hu; kettosallampolgarsag.hu)



2004. december 15., szerda 16:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület