CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lapszemle  

Mérsékelt jókedv Európa legnagyobb szilveszteri mulatságán
www.radio.hu

A délkelet-ázsiai tragédia Európa-szerte meghatározta a szilveszter hangulatát. Mérsékelt volt a jókedv a kontinens legnagyobb szilveszteri mulatságán is.
Gerhard Schröder újévi üzenetében túlnyomórészt a német áldozatokat is nagyszámban követelő ázsiai szökőár következményeiről beszélt. Az egész nyugati világ kötelessége, hogy támogassa a rászorultakat és az újjáépítést. Szerinte minden egyes német falu találjon magának egy ázsiai falvat, amelynek segít. Minden egyes német iskola diákjai találjanak egy-egy ázsiai iskolát, hogy felkarolják annak diákjait.

Berlinben a természeti csapásra való tekintettel is - legalábbis ezt írják az újságok - a szokásosnál sokkal kevesebben ünnepelték a szilvesztert Európa máskülönben legnagyobb utcai mulatságán, amelyet a Brandenburgi kapunál rendeztek. A szervezők legalább egy-másfélmilliónyi embert vártak, ám nem voltak többen 6, legfeljebb 800 ezernél.

Visszafogott, de fényes szilveszter Olaszországban

A szokásosnál visszafogottabb, mégis fényes szilveszterük volt az olaszoknak.
Assisi városából a ferences szerzetesek azt kérték az olaszoktól, hogy a dél-ázsiai tragédia iránti kegyeletből ne petárdázzanak. Az olaszok eddig már több tízmillió eurót ajánlottak fel a földrengés sújtotta országoknak, de az óévbúcsúztató petárdáról nem mondtak le.

A becslések szerint 55 millió darab, kisebb-nagyobb petárda robbant elmúlt éjszaka Itáliában, vagyis a gyerekektől a nagymamákig minden olasz robbantott egyet. A legtöbben persze Nápoly városában, ahol nemcsak petárdák repültek, hanem szokás szerint az elmúlt esztendő összes szemete, régi bútor, törött tányér is repült ki az ablakokon az utcára, hogy a régi ócskaságoktól megszabadulva kezdődjék az új esztendő.

Sok városban a Dél-Ázsia iránti szolidaritásból elmaradt az utcai ünneplés és a tűzijáték is. Az erre szánt pénzt a földrengés sújtotta országoknak ajánlották fel.
Zentai Péter (Berlin), Sárközy Júlia (Róma)



Kimaradt a Radetzky-induló a Bécsi Filharmonikusok programjából
MTV

 A zenészek adományát jelképező csekket adtak át a muzsikusok a WHO főigazgatójának

A délkelet-ázsiai katasztrófa a Bécsi Filharmonikusokat is megérintette: a szokásos programot megváltoztatták. Az újévi ünnepi hangverseny dirigense, a 75 esztendős Lorin Maazel előzetesen úgy nyilatkozott a Der Standard-nak, hogy a program néhány ponton módosul, elmaradnak a szokásos tréfálkozások, kikacsintgatások, de a zenéről nem mondanak le, hiszen a művészek küldetése éppen az, hogy optimizmust sugalljanak - vélte a mester.

Clemens Hellsberg sem látott okot a koncert törlésére. "Az emberiség története tele van szomorúsággal, katasztrófákkal. A zene küldetése, hogy vigaszt nyújtson, erőt, energiát adjon" - nyilatkozta a Bécsi Filharmonikusok igazgatója még az óévben.

Lorin Maazel szombaton tizenegyedszer vezényelte a hagyományos bécsi újévi koncertet. A mester és a Filharmonikusok igazgatója, Clemens Hellsberg úgy döntöttek, hogy a hagyományos ráadásszámot, a fesztelen ünneplést kiváltó Radetzky-indulót törlik a programból. A műsort így a Kék Duna-keringővel zárták; a zenekar vezetője a színpadról a közönség megértését kérte.

Hellsberg a műsor második részének elején tartott rövid beszédében megemlékezett az ázsiai katasztrófáról, és bejelentette: a Bécsi Filharmonikusok és Lorin Maazel csatlakoznak a szenvedést enyhíteni kívánó adományozókhoz. Az ivóvíz biztosítását segítő, számszerűleg nem ismertetett összegű adományt - csekk formájában- a koncertigazgató a pódiumon átadta Dzsong Vuk Ri-nek, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójának.

Clemens Hellsberg németül és angolul elmondott köszöntőjében kifejtette: a szolidaritás az egyetlen remény, és hangot adott meggyőződésének, hogy a Strauss-dinasztia zenéje táplálja ezt a reményt.

Az újévi koncert hagyományos ráadása (ezúttal tehát a Kék Duna-keringő) előtt Lorin Maazel mondott németül és angolul köszöntőt. A művész a természeti katasztrófáról és a világban uralkodó politikai kuszaságról szólt. Hitének adott hangot, hogy a zene ereje szellemi erőt és útravalót ad az emberi élet méltóságának megőrzéséhez és reményt egy jobb világra, reményt arra, hogy újjáépülhet az, amit az ember és a természet elpusztított.



Schmitt továbbra is maradna a MOB élén

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke folytatni szeretné munkáját, és bízik abban, hogy eddigi tevékenysége, tapasztalatai és elhivatottsága alapján az ötödik ciklusra is bizalmat kap a szervezet várhatóan júniusban tartandó tisztújító közgyűlésén.

Schmitt az MTI-nek adott év eleji nyilatkozatában jelezte: úgy érzi, vállalt kötelezettségeit, az európai uniós képviselői tagságát - ahol a Kulturális Bizottság alelnökeként a sporttal is foglalkozik - össze tudja egyeztetni társadalmi feladataival, a NOB tagságával, a Környezetvédelmi Bizottság és az Olimpikonok Világszervezete vezetésével.
MTI-Index



A kereső tudja, mit szeretünk - 2004 legkeresettebb szavai
HírTV

A magyar keres?k közül talán a legismertebb a Vizsla, amelynek keresőablakába 2004-ben százmilliónál is jóval több lekérdezést pötyögtettünk. Abból, hogy milyen szavakra kerestünk a magyar weben, képet kaphatunk egy kicsit magunkról is.

 Abban talán nincs semmi meglepő, hogy a politikusok közül legtöbben Gyurcsány Ferencre, Orbán Viktorra és Medgyessy Péterre voltunk kiváncsiak, ám érdekesség, hogy a tizes listába még Churchill is befért.

Ugyancsak magyar sajátosság lehet, hogy az autók keresési toplistáját a Mi Autónk (Suzuki) vezeti, utána pedig a Lada következik. Na jó, ezeket követi a BMW és az Opel, de a 7. helyen még mindig tartja magát a Trabant.

Talán az sem szolgál meglepetéssel, hogy az állatok közül leginkább a kutyákra, a lovakra és a macskákra voltunk kiváncsiak, ám a delfinek és a tigrisek is előkelő helyen tanyáznak a listán.

Akárhová utazol, mindig szembe jön veled egy honfitársad? Ha hihetünk a keresőnek, leginkább Horvátországban, Egyiptomban és Izraelben akadhatunk könnyen magyar társaságra.

Ha filmekről van szó, vezet az ogrék gyöngye, Shrek, őt pedig Középfölde lakói (Gyűrűk Ura) követik. A tizes listán helyett kapott egy magyar sikerfilm is: 9. a Kontroll. Hazai kedvenceink: a Tankcsapda, a Hooligans, Ákos és Király Linda, Gryllus Dorka és Kamarás Iván. A külföldi hírességek közül Britney, Jennifer Lopez, Monica Bellucci és Angelina Jolie, Brad Pitt és Orlando Bloom nevét írtuk leggyakrabban a keresőablakba.

Nézzük, melyik sport érdekli leginkább a magyar internetezőket! Vezet a fitness, második (!) a labdarúgás, a dobogó harmadik fokán pedig az autóversenyzés áll. Érdekes, hogy a brazil capoeira az előkelő 6. helyen végzett.

Végezetül a betegségekről. A dobogón a candida, az anorexia és a depresszió foglal helyet, s az első tízben végzett az AIDS, az allergia és a pánikbetegség is.

O.Sz. Az [origo] listái alapján



2005. január 01., szombat 19:44


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület