CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Megnőtt a kilépő személyforgalom a Hegyeshalomnál- Eredményes évet zárt a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - tisztább volt a levegő Győr-Moson-Sopron megyében.* Időjárásjelentés

A Corvinus Rádió hírei január 14.00 órakor
FM 104.6

Ma hajnaltól megnőtt a kilépő személyforgalom a Hegyeshalmi Közúti Határátkelőhelyen, ezért 60 perces várakozás alakult ki a kilépő oldalon. A torlódás a Nyugat-Európába tartó külfölgi vendégmunkások maitt alakult ki. Ellenőrzésüket jelenleg 5 sávon végezi az osztrák hatóság. Ám ennek ellenére torlódások alakulnak ki. A határőrség arra kéri az autóroka, hogy az a gépkocsi, amelyben harmadik ország állampolgára is utazik, köteles a nem uniós állampolgároknak fenntartott forgalmi sávba sorolni, így biztosítva a gyorsabb áthaladást az uniós sávon jogosult utazóknak. A forgalomnövekedés várhatóan a hétvégén is, a külföldi vendégmunkások többsége január 10-én kezd dolgozni. A Határőrség javasolja az utazóknak, hogy vegyék igénybe a kópházi, soproni, fertődi, vagy a rajkai átkelőhelyeket, ahol nincs várakozás.

Eredményes évet zárt a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 2004-ben jelentős mértékben csökkent a tűzesetek száma, az ellenőrzések során súlyos hiányosságokat nem tapasztaltak az igazgatóság munkatársai. Minden eddigi rekord megdőlt azonban a közlekedési balesetek esetében. Huszonöt százalékkal többször kellett beavatkozniuk az egységeknek, az előző évekhez képest több volt a sérült és az elhunyt is.

A hét elején az erős szél miatt jóval tisztább volt a levegő Győr-Moson-Sopron megyében. Erdős József, az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség igazghatóhelyettesének szakvéleménye szerint a szél hatására felhígul a szennyező anyagok koncentrációja a levegőben. Szerdán és csütörtökön a nitrogén-dioxid koncentrációja volt magas térségünkben. Sopronban pedig tegnap napközben a szén-monoxid koncentrációja meghaladta az egészségügyi határértéket.

A Legfelsőbb Bíróság elutasította azokat beadványokat, amelyek a december 5-ei népszavazás eredménytelenségét kimondó határozatok ellen érkeztek. A döntés ellen nem lehet fellebbezni, így jogerőre emelkedtek az Országos Választási Bizottság döntései. Az OVB utoljára kedden állapította meg a két népszavazás eredménytelenségét és ezt a döntést támadta meg a Magyarok Világszövetsége, valamint 7 magánszemély.

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke azt várja a magyar kormányfőtől, hogy javaslatait mindig beszélje meg a határon túli magyarokkal. Bugár Béla a Magyar Állandó Értekezlet anyaországon kívüli tagszervezeteinek szabadkai tanácskozásán a többi között kifogásolta, hogy a parlament elé került Szülőföld Programról nem egyeztettek előre a határon túliakkal. A szlovákiai magyar politikus szerint a miniszterelnök tegnapi bejelentése is azt mutatja, hogy a kormánypártok határozattan elutasítják a határon túli magyarok magyar állampolgárságát. Bugár Béla azután beszélt erről, hogy Gyurcsány Ferenc bejelentette: kormánya egyebek mellett a nemzeti vízum bevezetésével könnyítené a hátáron túli magyarok helyzetét. A határon túli magyar pártok és szervezetek tegnap egy, az anyaországon kívül tevékenykedő politikai fórum létrehozásáról döntöttek Szabadkán, ahol ma is tart tanácskozásuk.

Délkelet Ázsiában a természeti katasztrófa után 12 nappal sem lehet tudni pontosan, hogy hányan vesztették életüket a szökőárban. A Reuters hírügynökség szerint 153 ezer, az AFP szerint 165 ezer fölé emelkedett a szökőár halálos áldozatainak a száma. A legtöbben, több mint 100 ezren Indonéziában vesztették életüket. A halottak azonosításán dolgozó törvényszéki orvos szakértőknek eddig példátlan méretű feladattal kell megküzdeniük, amit nehezít, hogy Indiában elégeti, Indonéziában pedig azonnal elföldelik az áldozatokat - figyelmeztetett az ENSZ egészségügyi szervezetének egyik vezetője. A thaiföldi kormány cáfolta, hogy tömegsírokba temetnék a katasztrófa külföldi áldozatait. Előzőleg Svédország, Németország és több más európai állam magyarázatot követel Bangkoktól, mert hírek szerint tömegsírba került a szökőár turistaáldozatainak egy része.

Irakban kilenc amerikai katona meghalt, két különböző akcióban. Bagdadban bomba robbant 7 katona kocsija alatt, a támadást egyikük sem élte túl. Nem sokkal később a fővárostól északra is életét vesztette két tengerészgyalogos egy merényletben. Ijád Allávi iraki kormányfő a rossz biztonsági helyzet miatt egy hónappal meghosszabbította az ország nagy részére kiterjedő rendkívüli állapotot.

Időjárás

Ma délután felhős lesz az ég, megélénkül a nyugati szél. Késő este 4, 6 fok várható. Holnap a Dunántúl északi részén csak kisebb felhősödés várható, csapadék nélkül. A délnyugati szél napközben helyenként megélénkül. A hőmérséklet csúcsértéke 9, 11 fok között alakul. Késő este 3, 6 fok várható.



2005. január 07., péntek 14:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület