CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Pénteken adják át a soproni innovációs központot- Három önkormányzati képviselő adta be lemondását Nagycenken- Aláírásgyűjtés a kisposták megmentéséért - Belügyi bérmegállapodás * Időjárásjelentés

A Corvinus Rádió hírei Január 10. 18.00 óra
FM 104.6

Január 14-én, pénteken adják át a soproni ipari park területén az innovációs központot. Az inkubátorház funkcióiról Kaufman Ilonát, a SIP ügyvezetője nyilatkozott a Corvinus Rádiónak.

Nem áll rendelkezésre a szükséges pénzügyi fedezet a kötelezően előírt béremelésekre és járulékokra a Vas Megyei Önkormányzat idei költségvetési koncepciójában. A kötelezettségek teljesítéséhez létszámcsökkentéssel kívánják előteremteni a forrásokat. A Vas Népe értesülése szerint az intézményi létszámkeretet 116-tal kívánják csökkenteni. A legnagyobb csökkentés az oktatásban következhet be, ami 40 álláshelyet érint. A szociális ágazatban 38, a múzeumoknál és közgyűjteményeknél 14, a művészeti és művelődési intézményeknél 10, a gyermekvédelemben 8 státuszt érintő leépítéssel számolnak. Viszont száznál több álláshelyet eddig sem töltöttek be a megyei intézményeknél.

Nagy Sándor, a mosonmagyaróvári képviselőtestület tagja egy havi önkormányzati tiszteletdíját ajánlotta fel a dél-kelet ázsiai szökőár áldozatainak megsegítésére. A politikus képviselőtársait is arra kérte, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

Anyagi, technikai és szakmai feltételek is hiányoznak a helyi közutak fenntartására és fejlesztésére Mosonmagyaróvár környékén.
Stipkovits Pál országgyűlési képviselőként és a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás elnökeként fordult Kóka János gazdasági miniszterhez a január 1-jén életbe lépett, a helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól szóló, gazdasági és közlekedési minisztériumi rendelet végrehajtása, az abban foglalt önkormányzati kötelezettségek ügyében.
Az önkormányzatoknak eljuttatott szabályzat részletesen felsorolja azokat a feladatokat, amelyeket a helyi közutak igazgatási, üzemeltetési, fenntartási és ellenőrzési tevékenysége során el kell látniuk.

Megyénkből 51 település, a szomszédos Vas megyéből 41, Veszprémből 60 község csatlakozott a Zempléni Településszövetség aláírásgyűjtő kezdeményezéséhez, melyet a kisposták megmentéséért indítottak a múlt év decemberében. Az akció célja, hogy ötvenezer érvényes aláírás esetén az Országgyűlés vitassa meg a postatörvény módosítását, illetve a mobilposták működtetését. Az aláírásgyűjtés január 31-ig tart, utána összesítik az íveket és átadják azokat az Országos Választási Bizottságnak. A parlament azután tűzheti napirendjére a témát.

Hit- és bizalomvesztésre hivatkozva három önkormányzati képviselő adta be lemondását a hétvégén Nagycenken. Csigó Szilveszter, Csorba János és Nagy László arra hivatkozva, hogy megingott a bizalmuk a település polgármesterében és így nem tudnak vele a továbbiakban együtt dolgozni, beadták lemondásukat. Az ügy hátterében a Gyári kerti fakivágás áll. Csorba János, a vizsgálóbizottság elnöke rádiónknak elmondta: felelős volt az ügyben a vállalkozó, mert kivágta az akkor még a község tulajdonában lévő fákat, és felelős mind a polgármester, mind a jegyző, mert nem tudták, amit hivatalból tudniuk kellett volna, pedig úgy megakadályozhatták volna a fák kivágását.
A nagycenki képviselőtestület továbbra is határozatképes, a 3 megüresedett hely azonban betöltésre vár.

Az igazságügyi tárca a hétvégére elkészíti javaslatát a határon túli magyarok honosításának könnyítésére - jelentette be Petrétei József miniszter Szegeden. A miniszter több területen is lát lehetőséget az egyszerűsítésre. Változhat az egyéves magyarországi tartózkodást előíró szabály, az állampolgársági vizsga intézménye, illetve szóba jöhet az eljárás hosszát maximáló 21 hónapos időtartam csökkentése - mondta Petrétei József.

A kormány továbbra is az ország versenyképességét kívánja erősíteni, hogy az emberek munkahelyhez, jövedelemhez, lakáshoz jussanak és egészségben éljenek. Erről a miniszterelnök beszélt a Gondolkodjunk együtt az ország jövőjéről című konferencián. Gyurcsány Ferenc elmondta: Magyarország 2006 és 2013 között összesen 15 ezer milliárd forintot fordíthat fejlesztésre. A Fidesz szóvivője, úgy reagált: a szocialista kormány a problémák megoldása helyett újabb, hosszútávú tervekkel áll elő, amelyek azonban nem szoktak megvalósulni. Halász János úgy vélte, hogy a kabinet Magyarországra nézve hátrányos szerződést kötött az uniós csatlakozással, ezért elvárják az egyeztetést a Nemzeti Fejlesztési Tervről.

Megszületett a belügyi bérmegállapodás - jelentette be Lamperth Mónika miniszter azután, hogy a Belügyi Érdekegyeztető Tanácsban aláírták 60 ezer dolgozót érintő egyezséget. A köztisztviselők és a hivatásos állomány tagjainak illetményalapja 35 ezer forintra emelkedik. A tisztek illetménye átlagosan havi 17 ezer forinttal, a tiszthelyetteseké havi 9 ezer forinttal, míg a köztisztviselőké havi 13 ezer forinttal növekszik a belügyi intézményekben. A közalkalmazottak most 7,5 százalékos, szeptembertől pedig 4,5 százalékos béremelésre számíthatnak.

A palesztin fegyveres csoportok közölték, hogy készek együttműködni az újonnan megválasztott palesztin elnökkel, de folytatják támadásaikat Izrael ellen. A Hamász és az Iszlám Dzsihád bojkottálta a szavazást, most azonban együttműködési szándékukat hangoztatták, és azt kérték az immár hivatalosan is győztesnek nyilvánított Abbásztól, hogy hajtson végre reformokat és harcoljon a korrupció ellen. Mahmúd Abbász, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetője a voksok 62 százalékát szerezte meg a tegnapi elnökválasztáson.

Időjárásjelentés

Változóan felhős, párás, többfelé ködös idő várható. A Kisalföldön ma a délnyugati, holnap az északnyugati szél időnként megélénkül. A hőmérséklet hajnalban plusz 1, mínusz 4, holnap délután 3, 8 fok között lesz.



2005. január 10., hétfő 18:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület