CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Átadták az inkubátorházat az ipari parkban - Képriporttal

A Soproni Ipari Park területén létesült Innovációs Központ, inkubátorháza ünnepélyes átadására kerül sor 2005. január 14-én A beruházáshoz a forrásokat az Európai Unió PHARE CBC programja biztosította .

A beruházás
Sopron Megyei Jogú Város 2001-ben pályázatot adott be egy innovációs központ beruházás megvalósítására a Magyarország-Ausztria PHARE CBC programban A sikeres pályázatról és a megítélt 2,5 millió € összegű támogatásról 2001. szeptember 11-én kelt levél értesítette a város vezetését.

2003. novemberében kötött támogatási szerződés aztán pontosította az összegeket, s a projektben nagy lehetőségeket látott a Gazdasági Minisztérium is, hisz megítélt további 1,3 millió € központi költségvetési támogatást.
Így az összes támogatás a következőképpen alakult: PHARE CBC támogatás 2.682.327 € azaz 707.973.388,- Ft, központi költségvetési tám: 1.303.908 € azaz 344.153.477,- Ft

Fenti támogatások végső kedvezményezettje a 100 %-os önkormányzati tulajdonú Soproni Ipari- és Innovációs Park Kft.

Az épület
Az épület terveit a Középülettervező Rt, készítette, Skardelli György Ybl díjas építész vezetésével.
A kivitelezés tendereztetését 2003 nyarán a VÁTI Kht. végezte, a tender nyertese a HUNÉP Universal Építőipari Rt lett.

A beruházás 2004. februárjában indult, s a műszaki átadás 2004. decemberében zajlott le.
A beruházás eredményeként létesült egy összesen 4428 m2 alapterületű, 2045 m2 irodát, egy konferenciatermet, 4 tárgyalótermet, egy éttermet és 1628 m2 közös helyiséget magába foglaló irodaház.

Hármas funkció
Az irodaház funkciója hármas: egyrészt mintegy 339 m2-en helyet ad a Nyugat-Magyarországi Egyetem Környezeti Erőforrás Gazdálkodási és Védelmi Kooperációs Kutatási Központjának, illetve a szintén a Nyugat Magyarországi Egyetem keretében működő Erdő- és Fahasznosítási Regionális Egyetemi Tudásközpontnak.
Másrészt az Inkubálási részben támogatást ad kezdő, innovatív vállalkozások piaci elindulásához, átsegítve ezeket a cégeket a kezdeti nehézségeken.
A támogatott cégek közé pályázati rendszerrel lehet bekerülni.
A nyújtott támogatások a kedvezményes bérleti és rezsi költségek, háttér szolgáltatások igénybevétele a piaci ár harmadáért; Az igénybevehető szolgáltatások között: könyvelés, adótanácsadás, jogi szolgáltatások, továbbá pályázatfigyelés, pályázatírás, hitel és tőkeközvetítés, marketing szolgáltatások és oktatás várja a betelepülőket, akik szakmai mentor segítő tanácsadása mellett végezhetik tevékenységüket.

Az épület harmadik egysége piaci alapon került kiadásra, s ebben a formában helyt ad egyrészt az IKV, a SVÜ Kft, a Hulladékgazdálkodási Kft, a Sopron-és Környéke Víz és Csatornamű Kft, illetve a SOTÁV Kft közös – egyfajta egyablakos rendszerben - ügyfélterének, az E.ON ügyfélterének. Szintén piaci alapon került kiadásra a 2. szint, amelyet az IKV és a SVÜ Kft bérelt ki.

A ház betelepítettsége pillanatnyilag 80 %-os, de előrehaladott tárgyalások folynak további 5 iroda bérbeadására.

Betelepülők
Az inkubált résznél az első pályázatok elbírálása megtörtént, ennek eredményeként 6 cég kapott helyet a támogatott cégek közt. Ezek közt van gyógyszerfejlesztő, van WEB-lap szerkesztő, van számítógépes biztonsági rendszereket fejlesztő cég.
Kialakítottunk egy közös irodát azon kezdő vállalkozásoknak, amelyek pillanatnyilag egy íróasztalt igényelnek csak, de a magas szintű technikai és irodai háttér sokat segíthet az elindulásukban.

Az Ipari és Innovációs Központ és a város reméli, az egyetemi kutatások ide fognak vonzani olyan cégeket, melyek a kutatási eredményeket azonnal hasznosítani tudják a termelésben. Ennek első jelei már mutatkoznak, hisz az Egyetemi kutató részlegek mellett helyet bérelt egy osztrák cég, mely a megújuló energiaforrások hasznosításával foglalkozik, közös kutatási projektekben dolgozva az egyetemi szakemberekkel.

Az ünnepélyes átadás előtti sajtótájékoztatón elhangzott: Az innovációs központ felépítése új lendületet adott az ipari parkban folyó beruházásoknak is. 2004-ben 3 cég kezdte meg a beruházását s 2005-ben további 4 cég fogja felépíteni termelő, vagy szolgáltató egységét.

A 21. század háza
- A 21. század háza ez az épület - mondta Walter Dezső, Sopron polgármestere aki kiemelte: Sopronban nincs még az inkubátorházhoz hasonló épített létesítmény. A beruházás megvalósulása példaértékű, abban, ahogyan 3 cikluson keresztül valósult meg, úgy, hogy az inkubátorház esetében a várospolitika került mindenek elé - hangsúlyozta a polgármester, aki köszönetet mondott az előző városvezetéseknek, és mindenkinek, akinek bármilyen szerepe volt abban, hogy a tervek megvalósuljanak.
Varga István, a kivitelező, HUNÉP Rt. nevében képviselője elmondta: abban bízik, hogy az első soproni munkájukon keresztül a soproniak értékelni fogják tevékenységüket.
Kaufman Ilona, az Ipari és Innovációs Park ügyvezetője kifejtette Skardelly György tervével elkezdődött egy folyamat, amelynek az inkubátorház elkészülte és átadása nem a vége, hanem egy állomása, amely egyben egy új folyamat kezdetét jelenti: azt, amelyben az inkubátorház megkezdi működését.
Ezért fontos, hogy az építészetileg megvalósult létesítmény gazdaságilag is eredményes és sikeres legyen, ezért a ház működésének, működtetésének feladatának felelősségéről is szólt az ügyvezető.

Polgármesteri évértékelő
A nagyszabású nyitóünnepségen – amelyen résztvett a város díszpolgára, Dr. Verő József akadémikus, a város alpolgármesterei: Hruby József és Kalmár István, Kránitz László országgyűlési képviselő (MSZP), Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés általános alelnöke, a helyi politikai és üzleti élet szereplői, intézmények és társadalmi szervezetek képviselői – Walter Dezső polgármester évértékelő beszédet tartott, amelyről külön számolunk be olvasóinknak.
T.É.

Képriport az avatóról - séta az inkubátorházban

Kaufman Ilona ügyvezető, Walter Dezső polgármester, Varga István, a kivitelező
cég képviseletében sajtótájékoztatót tart

Az inkubátorház kulcsának átvétele


Fotó: Németh Béla


Kapcsolódó cikkek:

Inkubátorház Sopronban

“Az Innovációs Központ, Inkubátorház megvalósulása és Sopron gazdasági fejl?dése”

Innovációs központ épül az ipari parkban az 1,1 milliárd forios beruházást a Phare CBC támogatja

Inkubátorház - bokréta ünnepség

Átadás előtt az inkubátorház

Inkubátorház az ipari parkban

Inkubátor ház, technológiai park: Mindenhol jól működik az ausztrál modell

Növekvő vállalkozási kedv-Gazdaságélénkítés-Egészségügyi beruházás - Mérlegen: Sopron négy éve

A soproni ipari parkba települőket köszöntötték a Városházán

Támogatási szerződés ünnepélyes aláírása

Területeket vásárol az Ipari Park - Újabb mérföldkő

Aranyhegyi ipari park - A XXI. századi Sopronért



2005. január 15., szombat 10:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület