CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

„Ha év eleje, akkor Bursa Hungarica”

„Ha év eleje, akkor Bursa Hungarica” - jelentette ki a Győrben tartott sajtótájékoztatón Szabó Miklós, a megyei közgyűlés alelnöke, aki a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj pályázat jelenlegi állásról adott friss információkat.

Az alelnök az alábbiakról tájékoztatta az érdeklődőket:
    A program 1999. júliusában a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat kezdeményezésére indult. Kísérleti jelleggel az Oktatási Minisztérium a megyei önkormányzattal társulva 2000. február 1-től kezdődően indította és országos méretűvé terjesztette a támogatási rendszert.
    Az ösztöndíj pénzbeli szociális támogatás. Forrása a támogatott hallgató állandó lakhelye szerinti települési önkormányzat, melyhez kapcsolódik a megyei önkormányzat és az Oktatási Minisztérium támogatása.
    Ösztöndíjban részesülhetnek azok a szociálisan hátrányos helyzetű hallgatók, akiket az állandó lakóhelyük szerinti települési önkormányzat támogat, s államilag finanszírozott első alapképzésben, első kiegészítő alapképzésben, első szakirányú továbbképzésben, valamint első akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésben nappali tagozaton folytatják tanulmányaikat. Támogatásban nem részesülhetnek a rendvédelmi és katonai felsőoktatási intézmények hallgatói.
    A pályázati működés fontos pillére, hogy a szociális támogatási rendszerben azon a szinten történjen a döntéshozatal, ahol a legtöbb ismeret birtokában képesek a rászorultságot elbírálni. Ennek megfelelően a pályázatot minden évben a települési önkormányzat írja ki és bírálja el. A támogatás havi összegét pályázónként állapítja meg az önkormányzat.

Az ösztöndíjnak két típusa van. Az  „A” típusú a tárgyév február 1-től kezdődően két féléven át, összesen 2x5 hónapra szóló támogatás. Az általános feltételeknek megfelelő bármely évfolyamos hallgató kaphatja. A  „B” típusú a tárgyévben szeptember 1-jén kezdődő 3x10 hónapig tartó támogatás. Csak a felsőoktatásba újonnan belépők kaphatják.

    A települési önkormányzatok 2004. szeptember 30-án írták ki a pályázatot. A pályázatok benyújtásának határideje 2004. október 22. volt A pályázat benyújtásának konkrét tartalmát mindenkor a kiíró szerv határozza meg az Oktatási Minisztérium módszertani ajánlása alapján .
    A települési önkormányzat 2004. november 19-én tették közzé a pályázatok eredményeit. (Név, támogatási összeg)
    Győr-Moson-Sopron megyében a pályázathoz 2003-ban a települések 77,9 %-a csatlakozott. Ez országosan a legmagasabba arány volt. Az összesen 1805 pályázóból 1367 fő kapott támogatást. A támogatás alsó határa 1.000 Ft, felső határa 10.000 Ft, az átlagos támogatás 3.082 Ft havonta. A megyei önkormányzat 149 hallgatót támogat. A megyei támogatás alsó határa 1.000 Ft, felső határa 3.000 Ft, az 1 hallgatóra jutó átlagos megyei támogatás 2.664 Ft havonta. A megyei önkormányzat éves támogatásának mértéke 4 millió Ft.
     2004-ben 143 település összesen 1596 hallhatót támogatott az A-típusú pályázatban. Közülük a megyei önkormányzat összesen 217 hallhatónak nyújtott támogatást. A felhasznált megyei keret összege éves szinten 6 millió forint volt.

     A települési önkormányzatok 2004. november 26-ig küldték meg az általuk támogatott és rangsorolt hallgatók adatait a megyei önkormányzatnak. A megyei önkormányzat ezt követően döntött saját támogatási keretének felhasználásáról, majd az adatok feldolgozását követően az összesítés teljes dokumentációját 2004. január 25-ig kell továbbítani.
    Győr-Moson-Sopron Megye 144 önkormányzata A-típusú támogatást 2005-ben 1596 hallhatónak ítélt meg. A B-típusú pályázatban 41 település összesen 86 hallgatót támogat. Az adatokból kitűnik, hogy az önkormányzatok továbbra is nagy számban nyújtanak támogatást, a hosszabb távú elkötelezettségtől azonban óvakodnak. Teszik ezt annak a szabálynak az ismeretében, hogy a tíz hónapra szóló támogatás a következő tanévre is megítélhető indokolt esetben. A megyei önkormányzat 2005-ben támogatási keretét 6 millió forintban határozta meg. Ez az elmúlt évi támogatással azonos nagyságrendű támogatási összeg. Ez az összeg számunkra azt a lehetőséget kínálja, hogy összesen 218 hallható kap tíz hónapon keresztül megyei támogatást is. A megyei támogatás mértéke a helyi önkormányzat támogatásával egyező nagyságrendű, de maximum háromezer forint havonta.
     A pályázat rendszergazdája Budapesten az Oktatási Minisztérium Alapkezelő Igazgatósága - hangzott el a győri sajtótájékoztatón..

Ponty Zita



2005. január 19., szerda 12:05


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület