CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

„Európa Kulturális Fővárosa 2010” – Sopron is esélyes lehet

Liszt-kultusz, Fertő-táj Világörökség, Páneurópai Piknik, műemléki belváros, turisztikai vonzerő. Tíz magyar város mellett Sopron többek között ezzel pályázik az „Európa Kulturális Fővárosa” címért.Jelenleg az esélyes magyar városokról internetes szavazás is zajlik a http://www.kultur2010.de/umfragen_ungarn.php internet címen.

2010-ben egy német és egy magyar város nyerheti el egy évre az „Európa Kulturális Fővárosa” címet és kerülhet az európai érdeklődés középpontjába. Sopron esélyeiről és a város által beadott pályázatról Kalmár Istvánt kérdeztük, aki bizakodó.
Az alpolgármester úgy véli, ha a pályázatok elbírálásakor a főváros első körben kiesik, Sopron mindenképpen második körös lehet és ebben az esetben 25 %-ra jósolja a győzelem esélyét.

Sopron pályázati anyagát Tama István, a Nyugat-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság igazgatója vezetésével hat tagú szakembergárda állította össze. Egyik fő pillére a város és Liszt Ferenc kapcsolata, hiszen a zeneóriás itt adta élete első koncertjét és egész életében kötődött a városhoz. Sopron zenei életéről emellett elmondhatjuk, hogy 175 éves szimfonikus zenekarával, zeneiskolájával a város az egyik legrégebbi zeneművészeti oktatással bíró város, ez is szerepel a 110 oldalas pályázatban, amelynek alapgondolata Petőfire utal: „Szabadság, szerelem”. A városban katonáskodó költőről minden soproni iskolás tudja: kiszökött a laktanyából, csak hogy Liszt koncertjén ott lehessen.

Kalmár István úgy véli, jó pont, hogy egy német és egy magyar városé lehet 2010-ben az „Európa Kulturális Fővárosa” cím, hiszen – mint fogalmaz: „Sopronban a Páneurópai Piknik kapcsán többszáz német turista először hagyhatta el a keleti blokkot szabadon; ahogy a soproniak mondják: Sopron vette ki az első téglát a berlini falból; Európa újraegyesítése Sopronban indult, van tehát egy érzelmi pluszunk.”
Az alpolgármester szerint további nagy előnye Sopronnak más városokkal szemben, hogy van világörökségi helyszíne: a Fertő-táj a Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal. A város turisztikai vonzerejéről szólva pedig kiemelte: büszkék lehetünk a belváros kincseire, egyedülálló műemléki örökségünkre, hiszen a budai vár után a soproni Fő téren található hazánk legnagyobb műemlékegyüttese. Emellett Budapest kivételével egyetlen magyar város sem rendelkezik 5500 vendégággyal és Sopronban ez a szám 2010-ig tovább nő, akár 6-7 ezerre is emelkedhet.

Az alpolgármester kérdésünkre azt is elmondta, hogy a Hűség Városa ellen legfeljebb mérete szólhat, hiszen eddig tudomása szerint csak egy-két Sopronnál kisebb város szerepelt a páylázati győztesek között. Eszerint valóban a 100-200 ezer lakosú városok mérete tűnik a legideálisabbnak, ám véleménye szerint ez korántsem jelenti azt, hogy Sopron esélytelen volna. Sőt – teszi hozzá –, a város pályázata mindenképpen sikeres, ha nyerük, ha nem, a Sopron neve ugyanis bekerül a magyar és az európai köztudatba. Mint fogalmazott: „Sopron számára egyrészt nagy lehetőség, másrészt viszont kár, hogy 2011-ben van kerek évfordulója Liszt Ferencnek, ezért, ha elnyerjük a főváros címet, 2010 után tovább tudjuk vinni rendezvénysorozatainkat, hiszen kerek Liszt évforduló kapcsán pályázati pénzekkel tovább tudjuk szervezni a rendezvényeket.”
A pályázat sikerétől függetlenül 2010-ig a város a Fő tér rekonstrukcióját, az ugyancsak a világörökség területén lévő Barlangszínház felújítását, valamint egy ’Főváros Palota’ építését tervezi, utóbbi 2011-től városi és egyetemi könyvtárnak adhat otthont.

Tóth Anita Lilla



Kapcsolódó cikkek:

Melyik város legyen 2010-ben Európa kulturális fővárosa?

Fórum az Európai Kulturális Főváros 2010 cím tartalmáról: Várják a lakossági véleményeket



2005. január 19., szerda 23:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület