CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

A Csér határában létesítendő regionális hulladéklerakóról- Fidesz: Környezetkultúra – a Magyar Kultúra Napja előtt- Várakozás Hegyeshalomnál- Osztrák légimentők dolgoznak majd Nyugat-Magyarországon -

A Corvinus Rádió hírei Január 21. 18.00 óra

Csér határában létesítendő regionális hulladéklerakó a környezetvédelmi hatóságtól várhatóan tavasszal kapja meg a pályázati előminősítést. Ezt követően kezdhetik meg a kiviteli tervek kidolgozását. Az ötvenlakosú Csér határában a soproni önkormányzat 22 hektáros területre rendelkezik opciós vételi joggal. A területek árát június 30-ig kell átutalniuk a csérieknek. A város további területek vásárlását is tervezi. Itt épül fel ugyanis az a regionális hulladéklerakó, ahová Sopronból és a programhoz csatlakozott negyvennégy településről szállítják majd a kommunális hulladékot. Az átadási határidő legkésőbb 2008. december 31., ekkor jár le ugyanis a soproni szeméttelep működési engedélye.

Sajtótájékoztatót tartott ma a Fidesz soproni szervezete Környezetkultúra – a Magyar Kultúra Napja előtt. Az eseményen bemutatátták az a CD-t, amely annak a környezetkultúráról szóló konferenciának az anyagát tartalmazza, amelyet a Fidesz tavaly év végén tartott Sopronban. A Corvinus Rádiónak a részleteket Firtl Mátyást a Fidesz soproni országgyűlési képviselőjelöltje számolt be.

Az uniós sávon kívüli személyforgalomban 2, az autóbuszsávban 3 óra volt a várakozási idő egész nap Hegyeshalomnál. Az uniós sávban viszont folyamatos a forgalom – közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Határőr-igazgatóság sajtóreferense. Fehér Imre őrnagy elmondta: a határőrség a kilépő forgalomban nem ellenőriz, a fennakadás oka, hogy az osztrák kollégák az alaposabb, schengeni ellenőrzési norma szerint léptetik be a nem európai uniós országok állampolgárait. Fehér Imre őrnagy szerint a várakozás tartósnak bizonyul, még holnap is folytatódhat, a határőrség ezért a rajkai, vagy bármelyik másik Győr-Moson-Sopron megyei átkelőhelyet javasolja kerülőként.

Kedden temetik Kulcsár Anitát. A tragikus hirtelenséggel elhunyt 165-szörös válogatott kézilabdázónőt január 25-én 14 órakor Győrött, a Nádorvárosi Köztemetőben helyezik végső nyugalomra. Barátai, sporttársai, tisztelői 10 órától róhatják le kegyeletüket.

Elképzelhető, hogy osztrák légimentők dolgoznak majd Nyugat-Magyarországon és az is, hogy osztrák betegeket fogadnak a határmenti magyar kórházakban. Erről is szó volt Rácz Jenő egészségügyi miniszter bécsi tárgyalásain. Kollégájával beszélt a népegészségügyi programok jobb összehangolásáról, és a már évek óta tartó tüdőátültetési együttműködés folytatásának feltételeiről.

A művelődés, a sport, a turizmus és a gazdaság területén együttműködési megállapodást írtak alá Fertőhomok, valamint a horvátországi Brdovec települések vezetői ma. A két testület immár hat éve jó kapcsolatot tartanak fenn. Innen jött az ötlet, hogy a baráti viszonyt érdemes hivatalos formába önteni és kibővíteni. A szerződés kiterjed a turizmusra és a gazdaságra is.

A Fidesz által "motivált és importált" problémának nevezte ma a Fibisz Vas megyei elnökének megveretése és meger?szakolása körüli botrányt Szombathely polgármestere. "Mindenki tudja, hogy Szabó Bálint a Fidesz csepregi polgármester-jelöltje volt 2002-ben az önkormányzati választásokon, később pedig - ha jól tudom - a Fidesz által delegált szakértő volt a megyei önkormányzat jogi és ügyrendi bizottságában is" - jelentette ki Ipkovich György, Szombathely szocialista polgármestere az MTI-nek adott nyilatkozatában. Hozzátette, hogy Szombathely polgármestereként visszautasít minden olyan jellegű felvetést, amely személyét kapcsolatba hozza a Fibisz és a Szabó Bálint körüli ügyekkel. Szabó Bálint, az MTI kérdésére ma elmondta: a 2002-es önkormányzati választásokon független polgármester-jelöltként indult.

A Styl Rt. ellen felszámolási kérelmet nyújtottak be a Vas Megyei Bíróságon, és ennek alapján a hitelező bank felmondta a részvénytársaság hitelszerződését - derül ki a Budapesti Értéktőzsde honlapján olvasható közleményből. A cég legutóbb megjelent féléves gyorsjelentése szerint, a Styl 2004 első félévében 208 millió forint adózott veszteséget könyveltek el, míg ugyanez a veszteség egy évvel korábban 227 millió forint volt. A belföldi értékesítés 40 százalékkal esett vissza, az export árbevétel 6 százalékkal. A cég korábban többször bejelentett átszervezést. Az rt.tavaly áprilisi közgyűlésén olyan üzleti tervet fogadtak el, amely 2004-re a veszteségesség felszámolását tűzte ki célul, és nullszaldóval számol. Ehhez a vezetőség szerint piacbővítésre, az európai uniós csatlakozás várható előnyeinek kihasználására van szükség.

A kormány 3-5 évre szóló új adórendszert kíván kidolgozni - jelentette be közös sajtóértekezletén a gazdasági és a pénzügyminiszter. A pénzügyi tárca vezetője, Draskovics Tibor abban jelölte meg a változtatások célját, hogy többen, szélesebb adóalappal, kevesebb adót fizessenek. Az általános forgalmi adó 25 százalékos felső kulcsát legalább 5 százalékkal kívánják csökkenteni, a középső 15 százalékos és az alsó 5 százalékos kulcsot egységesítik. A gyógyszerek áfája nem változik. Az iparűzési adó helyébe a társasági adóval kombinált adónem léphet - közölte a pénzügyminiszter. Kóka János gazdasági miniszter szerint akkor lehet az adókulcsokból lefaragni, ha az adóalap bővül, a kedvezmények szűkülnek, a fekete- és szürkegazdaság szereplői pedig átkerülnek a fehérgazdaságba.

A lakossági áramért átlagosan 6,8 százalékkal kell többet fizetni februártól - közölte Gazdasági Minisztérium. Az idén bevezetett szociális tarifa révén évi 1320 kilowattóráig kedvezményt kapnak a fogyasztók, így nekik 4,3 százalékos drágulással kell számolniuk. Ez azt jelenti, hogy a kedvezményes ár 33 forint 50 fillér, a normál lakossági ár pedig 35 forint lesz kilowattóránként. Kóka János gazdasági miniszter elmondta, hogy a szociális tarifa két és félmillió embert, a lakossági fogyasztók több mint felét érinti. A nagyfogyasztók esetében 12 százalékos lesz a drágulás februártól.

Luxembourgban letette hivatali esküjét az Európai Bizottság. A Jose Manuel Durao Barroso vezette végrehajtó testület ténylegesen már november 22-én megkezdte munkáját. A 25 tagú testületben minden EU-tagállam képviselője helyet kapott: Magyarországot a volt külügyminiszter, Kovács László, mint az adó- és vámügyekért felelős biztos képviseli öt éven át. Barroso beszédében azt hangsúlyozta, hogy a biztosok nemzeti sokfélesége gazdagítja és erősíti a Bizottságot, hiszen a tagok nemzeti tapasztalata hozzáadódik az uniós munkához.



2005. január 21., péntek 18:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület