CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Magyar Kultúra Napja – Hivatalos városi megemlékezés a Kölcsey-szobornál

A Deák téri Kölcsey-szobornál tartotta hivatalos kultúra napi megemlékezését a város, ahol a Himnusz költőjének szobrát ezúttal magyar költők képmásai vették körül. A Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola diákjainak ünnepi műsora szokatlan látványosságal zárult: a költők képei fölött lebegő piros, fehér, és zöld színű léggömbök felemelkedtek a magasba.
Diákok, tanárok, a város kulturális intézményeinek vezetői közösen hallgatták meg az ünnepi műsort, és helyezték el koszorúikat Kölcsey Ferenc szobránál, ahol természetesen felcsendült a Himnusz is.

Ünnepi beszédet Kovács László, Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata Kulturális Bizottságának elnöke mondott:

Tisztelt Ünneplők! Kedves Barátaim!
Mikor a kezdeményezők a Himnusz megírásának időpontját összekötötték a magyar kultúra ünnepével: a jó szándék vezette őket.
Nem hiszem, hogy tudatos lenne az, hogy ennek az értékeiben gazdag és sugárzó területnek a megünneplése, – az ünnepelhetőség körülményei – példázza azt a sok ellentmondást ami ezt a területet jellemzi; vagy kifejezze azt a küzdelmet, melyben a magyar kultúra terjesztőinek és művelőinek a mindennapokban részük kell hogy legyen.

Ezt az ünnepet nem lehet a történelmi események évfordulóihoz mérni. Nincs piros betűvel a naptárban, mégis fontos dátum. Ezen a napon különböző rendezvények és ünnepségek emlékeztetnek minket évezredes hagyományainkra, gyökereinkre, múltunkra.

Talán ezen a napon sikerül felhívni figyelmünket azokra az értékekre, amelyeket az évszázadok alatt sikerült megőrizni. Azokra a tárgyi és szellemi értékekre, amiket a magyar ember sajátjának érezhet.

És még valamire – illetve. valakikre – a kultúra munkásaira. Azokra irányítani kicsit a figyelmet akik a magyar kultúra ügyét szolgálják, dolgozzanak a közművelődés, a közgyűjtemények, a művészeti szféra a közigazgatás vagy éppen a politika területén.
Napjainkban a politika szerepe változik. A kultúrpolitika átalakul kulturális politikává, mely kapcsolatokat teremt, koordinál és véd. Nem óhajtja megmérni egy produktum súlyát, nem akarja kijelenteni értékét, vagy megmondani mi az egyedül helyes a követendő, mi a csúnya és mi a szép.

Új szerepvállalást kell megfogalmaznunk. Biztonságról kell gondoskodnunk, lehetőségeket kell teremtenünk a kultúra területén tevékenykedőknek, esélyt kell adnunk a munkához, az alkotások létrejöttéhez.
Ezt szolgálták városunkban az utóbbi évek kulturális beruházásai, vagy nem megyeszékhelyként a színház fenntartása, vagy erőfeszítéseink egy méltó könyvtárépület létrehozására.

Biztonságot akarunk adni, mikor éves költségvetésünkben elkülönítetten biztosítjuk egy irodalmi-művészeti és egy helytörténeti lap és országos művészeti rendezvények támogatását, amikor szorgalmazzuk több évre szóló kulturális szolgáltatási szerződések megkötését. A lehetőségteremtést szolgálják általános kulturális támogatási és célirányos pályázati alapjaink. Több kiadvány, művészeti ág helyi fennmaradását-működését tudtuk ezek segítségével biztosítani.
Legfrissebb törekvésünk olyan támogatási rendszer kialakítása – vezető művészeti együtteseink esetében – mely biztossá, tervezhetővé teszi városi támogatásukat. Ugyanezt a biztonságot szeretnénk elérni Sopron történetének megjelentetése kapcsán is, hogy a befektetett munka ne legyen hiábavaló, hogy az egymást követő városvezető koalíciók ne a jó szándékú elismerés következményeként, hanem kötelezettségként tegyék dolgukat a nagy mű létrehozása érdekében.

És még egy fontos kötelezettség a politika számára! Megbecsülni azokat, akik ebben a városban a kultúra munkásai. Én jól éreztem magam december 14-én. Az elmúlt év a nagypolitikában Európára irányította a figyelmet. Kulturális területen is a túlzott várakozás, a valós remények, az aggódás és a félelmek kísérték a csatlakozási folyamatot. Az Unió a kultúrpolitikát a nemzeti, nemzetállami szint keretein belül hagyja, de a kulturáltság általános értelemben a versenyképesség egyik legfontosabb eleme.

A lokális társadalom kulturmunkásainak tevékenysége, a kultúra , az értékek közvetítése a társadalomban, a családban, az iskolában meghatározza jövőbeni helyünket Európában. A globalizálódó világban a kulturális nyitottság is kialakul – mindenki megismerheti hogy melyik nemzet mit tett hozzá a világ egyetemes kultúrájának kialakításához. Mi is letettük kulturális névjegyünket Európában.

Gondoljunk csak az Európa Kulturális Fővárosa kínálta lehetőségekre. Itt a magyar kultúra mutatkozhat be, ekkor a magyar kulturális közállapotokról szerez benyomast az idelátogató. Sopron pályázik a lehetőség elnyerésére, mi feladatunknak tekintjük, hogy a magyar kultúra követei lehessünk.

Ha a hétköznapokban a magyar kultúrát az európaitól féltjük – vagy azt az amerikaitól – akkor nem az adott kultúra személyes teljesítményeire gondolunk, hanem a „futószalag" kultúrára. A baj az, hogy jelenlegi társadalmunk kultúrában is fogékonyabb a kommersz termékekre, mint a minőségi árukra.
Adott a feladatunk ezen a területen is. Fejlődnünk kell abban, hogy közösségeinket megtanítsuk .igényesen, válogatni Európa, illetve a világ kulturális kínálatában.

Kedves Barátaink!
A kultúra nemzedékről-nemzedékre hagyományozódik és akkor marad fenn, ha minden nemzedék talál benne válaszokat kérdéseire.
Minden nemzedék újrafogalmazza a hagyományt a maga igényei szerint. Mi mindössze azt tehetjük, hogy folyamatosan igyekszünk fenntartani a kulturális örökség alkotó módon való használatának igényét és képességét.

Ehhez a jelent gyarapító és jövőt építő munkához kérem elkötelezett kitartásukat, hogy legyenek kulturális ünnepeink és himnuszunk hangjai jelezzék a minőség diadalát.

Képriport az ünnepségről

(cyberpress)



2005. január 22., szombat 01:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület