CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Indulhatnak a projektek

A Nyugat-dunántúli Régió első három ROP (Regionális Operatív Program) pályázatának szerződéskötésére került sor a közelmúltban Sárváron. Az ünnepélyes programon az érintetteknek, a kedvezményezett települések képviselőinek dr. Kolber István, regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter nyújtotta át az okleveleket, azt követően, hogy a megjelenteknek köszöntötte dr. Szakács Imre, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke.

Sárvár, Kőszeg, Halászi és Darnózseli – négy település, amely a Nyugat-dunántúli Régióban elsőként nyert vissza nem térítendő – összesen 1,25 milliárd forint - támogatást az Európai Unió társfinanszírozásában, az Európa Terv keretében.

A 3 támogatott turisztikai pályázat között szerepel a Halászi és Darnózseli közti Duna-menti 8 km kerékpárút építésének 235 millió forintos támogatása. A pályázatban szereplő 8 km-es szakasz része a kijelölt országos és nemzetközi kerékpárútvonalnak. A hiányzó kerékpárútszakasz megépítése biztosítja a folytonosságot és a közvetlen kerékpáros kapcsolatot a korábban megépült szakaszok között, megteremtve a biztonságos, balesetmentes és környezetkímélő közlekedés feltételeit, közvetlen kapcsolatot teremtve a határok menti térségek, ill. a Szigetköz térségének települései között. A projekt részeként pihenőhelyeket is kialakítanak, illetve tájékoztató táblákat és információs térképeket helyeznek ki.

A Nyugat-Dunántúl idegenforgalmilag kiemelt szigetközi térségében épülő kerékpárút megteremti a nemzetközi és hazai kerékpáros turizmus infrastrukturális alapjait, elősegíti a falusi-, termál-, vízi- és ökoturizmus fejlesztését. A kerékpárút megépítése lehetőséget nyújt a hazai és nemzetközi turisták egészségesebb és biztonságosabb, aktív kikapcsolódásához, megközelíthetővé teszi a turisztikai látnivalókat és célpontokat, valamint népszerűsíti az egészséges életmódot.
Ponty Zita



TF Slovakiatour kiállítás

2005. január 20-23. között tartott nyitva Pozsonyban az ITF Slovakiatour kiállítás. Az idegenforgalmi kiállításon Győr-Moson-Sopron megye is standdal képviseltette magát. A Pozsonyi Önkormányzati Régió által szervezett prezentáción dr. Szakács Imre, a közgyűlés elnöke mutatta be Győr-Moson-Sopron Megye látnivalóit.
(gymsmo.hu)



Együttműködési megállapodás

A közelmútban Pozsonyban Branislav Langauer, a Pozsonyi Kerületi Hivatal elöljárója és dr. Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke megállapodást írt alá a katasztrófák esetén történő együttműködésről.
A felek katasztrófavédelmi szakemberei együttműködési tervet dolgoznak ki 2005. március 1-ig. Mindkét fél legfontosabbnak tekinti a kölcsönös tájékoztatást és segítségnyújtást katasztrófa esetén.
(gymsmo.hu)



Fórum a térségek és települések jövőjéről

A Kohézió Közalapítvány és a Győr-Moson-Sopron Megyei Európai Információs Pont szeretettel vár minden érdeklődőt 2005. január 26-án 18 órára, Pannonhalmán a Kazinczy Ferenc Művelődési Házban rendezendő "A térségek és települések jövője" c. kistérségi előadásra.

Az előadó Csizmadia Norbert, terület-és és turizmusfejlesztő geográfus, a Team Europe Magyarország szakértője.

Az elmúlt év szeptemberében Magyarországon is megalakult Team Europe Magyarország célja, hogy az Európai Unióval kapcsolatos kérdésekben rugalmas, magas szakértői értékű információhoz jutassa a különböző célcsoportokat az önkormányzattól a helyi vállalkozásokon át a civil szervezetekig.

2004. május 1-től megnyíltak a csatornák az Uniós források (Strukturális Alapok) fogadására, innentől kezdve adott a lehetőség a fejlesztések tekintetében. Mik ezek a lehetőségek? Nyertesei vagy vesztesei leszünk a csatlakozásnak? Hogyan vázoljuk a jövőképünket? Honnan jussunk információkhoz? Ehhez kapcsolódva nagyon sok fontos kérdést kell feltenniük és megválaszolniuk maguknak a településeknek is.

ˇ       Milyen lehetőségei vannak, egy adott térségnek az EU csatlakozás után?
ˇ       Az ír csoda titkai – avagy mit tanuljunk az írektől: az EU minta-országától?
ˇ       „Nem csak a pályázatoké a világ” … a településfejlesztés 10 parancsolata.
ˇ        Regionális politika az EU-ban és Magyarországon – a települési és térségi stratégiák a jövő Európájában.
ˇ       Nemzeti Fejlesztési Terv (Európa Terv) és az Operatív programok – az Önök lehetősége!
ˇ       Pályázati lehetőségek a települési önkormányzatok, KKV-k, civil szervezetek számára!
ˇ       Európa sikerrégiói és sikeres településeinek titkai – hogyan adaptálható ez a magyarországi fejlesztésekre?
ˇ       …és ami 2007 után lesz…
P.Z.



2005. január 24., hétfő 11:18


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület