CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Túlvannak az akklimatizációs túrán...

A Föld Arca Filmstúdió szervezésében indult soproni expedíció tagjai mai napon, hétfőn, a 4600 méter magasan fekvő táborból indultak akklimatizációs túrára.

Egészen 5200 méter magasságig vonultak, s délben már lefelé tartottak. (Az akklimatizációs túra azt jelenti, hogy egy bizonyos magasságból még följebb túráznak a hegymászók, azért, hogy szervezetüket, és önmagukat is szoktassák a több ezer méteres magasság körülményeihez - oxigén ritkasága, magasság -, hogy aztán a csúcsmenetnél a lehető legkönnyebben haladhassanak fölfelé.)

Mindenki jól van, sérülés nem fordult elő. Jelenleg felhős, változékony az idő 4600 - 5000 méteres magasságban, a látótávolság kb. 50-100 méter, +10-15 fok van, és kissé erősen fúj a szél. 16 kísérő (teherhordó), a hegyivezető és a segédvezető van a csapattal a táborhelyeken.

Hogy mennyire lesz hatékony az akklimatizációs túra, az holnap fog kiderülni, amikor a tábort 4800 méteres magasságban állítják föl, és ott töltenek egy éjszakát. Ami előfordulhat: hányás, hasmenés, szédülés. A csapat tagjai jó erőben vannak, és bíznak benne, hogy nem kell ilyen problémával megküzdeniük. Majd szerdán, helyi idő szerint hajnali 2-3-kor, magyarországi idő szerint éjfél - hajnali 1 óra között indulnak a csúcsra, s 1095 méter szintkülönbséget tesznek meg felfelé haladva a tábortól a csúcsig. Az expedíciónak ez lesz a legnehezebb szakasza, hiszen ebben a régióban már az oxigén is jóval ritkább, mint tengerszint közeli magasságban. A fizikai felkészültségen és állapoton kívül nagyon sok múlik ilyenkor a hegymászó szellemi felkészültségén, kitartásán.

A tervek szerint a soproni csapat helyi időben mérve reggel 8-9 óra között éri el az Uhuru Peaket, a Kilimandzsáró 5895 méter magasan fekvő csúcsát, az afrikai kontinens legmagasabb pontját. Még aznap elindulnak vissza, a 3400 méteres magasságban fekvő táborba.

SzK
Fotók: Föld Arca Filmstúdió


A Föld Arca Filmstúdió képriportja



Sipos Anikó


Kapcsolódó cikkek:
Út a a Kilimandzsáróra, a „Ragyogás hegyére”
Út a Kilimadzsáróra, a „Ragyogás hegyére”



2005. január 24., hétfő 17:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület