CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lapszemle  

Az információ mindenkié
Fórum a globális médiáról Porto Alegrében
 NOL • Mario Dujisín
 
Globalizációkritikus felvonulók - százezren vannak Porto Allegrében
Kép: Reuters - Silvio Avila

Itt az ideje, hogy a Szociális Világfórum hírei eljussanak a világ minden részébe, és f?leg azokhoz, akiknek ténylegesen a léte függhet t?le - állapították meg a január 27-t?l 31-ig tartó Porto Alegre-i világtalálkozó keretében megrendezett els? Információs és Kommunikációs Világfórum résztvev?i.

"Az internetnek köszönhetjük, hogy kapcsolatba tudtunk lépni az egész világgal, de ugyanez a technológia világviszonylatban továbbra is csak keveseknek adatik meg, csak az elit fér hozzá" - mutatott rá a Szociális Világfórum egyik ellentmondására a szociológus Cándido Grzybowski. A fórum részvevői és szervezői ezért kiemelt helyen foglakoznak a híráramoltatás problémájával, hiszen az a cél, hogy "minden közösséghez eljussanak, mivel még most is nagyobb a zavar, mint az egészséges sokféleség."

A fórum ötezer akkreditált újságírójából háromezren civil szervezetek szerkesztői, "akik szimplán híreket közvetítenek olvasóikhoz, anélkül, hogy globális üzenetek fogalmaznának meg" - húzta alá Mario Lubetkin, az IPS hírügynökség vezérigazgatója.

A fórum résztvevői ezért egy javaslattal álltak elő: létre kell hozni egy olyan újságírói hálózatot, amely nem csak az éppen aktuális fórum összes témáját dolgozná fel arra a pár napra, hanem a civil társadalom egész évre kiterjedő tevékenységeiről hírt adhatna.

"Mostani világunkban komoly problémát jelentenek a nagy médiabirodalmak: sokszor arra használják fel működésüket, hogy akadályozzák a demokráciát" - nyilatkozta Ignacio Ramonet, a Media Watch Global (MWG) igazgatója, a Le Monde Diplomatique munkatársa. Az USA vezető médiái "nem tudják megállítani Washington háborús törekvéseit, de nem is tükrözték vissza a társadalom részéről érkező kritikákat a háborúba szólító hamis érvelések kapcsán" - állítja Ramonet.
 
Az információ "áruvá vált, amely - az érzelmeket kihasználó és a drámaiasságra alapozó - szórakoztatás törvényeinek éppen aktuális ajánlata-kereslete szerint kering, a konkrét valóságok, a társadalom jobb megismerése helyett" - vélte a MWG francia igazgatója. "Egy összetett, változatos de nem megbízható rendszerrel állunk szemben, ahol nagy országok kommunikációs médiumait - amelyeknek a szociális szektorok szócsövének kéne lenniük - három vagy négy nagy gazdasági csoport tartja kézben" - érvelt Ramonet.

Armand Matellard francia akadémikus figyelmeztetett arra, hogy "egy olyan világgal állunk szemben, ahol a totális rend alapú egypólusú kultúrát erőltetik, míg mi a kultúrák és annak alkotói sokféleségét védjük. Ez egy kemény harc lesz, mert, annak ellenére, hogy mindennapjaikat befolyásolja, az embereket nehéz mozgósítani az információval és a kommunikációval kapcsolatos bármiféle témában."

A fórum résztvevőinek többsége egyetértett abban, hogy a média privatizációja nem szavatolja az információs pluralizmust, mert - mint azt Gianni Miná olasz újságíró mondta - "a vállalkozók azért fektetnek a médiába, hogy saját üzleteiket hirdessék és az állam támogatását megszerezzék."

Az első Információs és Kommunikációs Világfórum zárásaként Roberto Savio, az MWG főtitkára emlékezettet arra, hogy "az újságírók csak viszonylagos szabadsággal rendelkeznek, hiszen a szerkesztő dönti el, hogy - az aktuális piac kritériumait követve - mivel foglalkozzanak. Savio arra is felhívta a figyelmet, hogy a világon létező többezer fogyasztóvédelmi szervezet dacára egy sincs, amely a polgárok információs jogaival törődne. "Nagyon messze vagyunk attól, hogy a civil társadalomnak egy igazi kommunikációs rendszere legyen. Ezért létre kell hozni a Szociális Világfórumhoz állandóan kötődő "gépezetet", és harcolni kell ezért, hogy az információhoz való jog alapvető emberi jog legyen."



Célkeresztben a román felsővezetés?
A felbőszült román maffia az államfő és a kormányfő meggyilkoltatását tervezi

MNO- radio.hu- Népszava
Veszély fenyegeti a legfelső román vezetők, köztük Traian Basescu államfő és Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök életét - derült ki az SRI elnevezésű román titkosszolgálat igazgatójának tegnapi televíziós nyilatkozatából.

Úgy tűnik, az SRI meglehetősen komolyan veszi a korrupciós ügyekbe keveredett maffiózó csoportok fenyegető jelzéseit. A titkosszolgálat igazgatója többek között arról is beszámolt, hogy már arra utaló információik is vannak, hogy az alvilági csoportok külföldi bérgyilkosokkal akarják elvégeztetni a "piszkos munkát".
Radu Timofte nyilatkozatában elismerte; a veszélyeztetett személyek között van Traian Basescu elnök és Calin Popescu Tariceanu kormányfő.

Egyes vélemények szerint a volt kormánypárt által kinevezett titkosszolgálati főnök sokkoló kijelentésével saját létjogosultságát akarta csak bizonygatni az új adminisztráció idején is, azonban a kormányőrség és az ügyészség is megerősítette a nyilatkozót abban, hogy az utóbbi hónapban sokasodtak az államfő veszélyeztetettségére utaló információk.

MInt ismeretes, Basescu azzal nyerte meg a 2004 decemberi elnökválasztás második fordulóját, hogy választási hadjáratában radikális fellépést hirdetett az országot behálózó korrupció ellen.
Akkori kijelentésével magára vonta és meglehetősen felbőszítette az alvilágot, amely most állítólag a román vezetők lividálására készül.

Bukarestben bejelentették, hogy a kormányőrség a helyzetnek megfelelően intézkedett, s várhatóan védelmet kapnak az ügyészek is; az államfői hivatal pedig közleményben tudatta, Traian Basescut a titkosszolgálat értesítette a lehetséges veszélyekről.



Ketyeg az ökológiai bomba
Gondola
Alig több, mint egy évtizede van a világnak arra, hogy felébredjen, és elkerülje a klímaváltozások révén bekövetkező katasztrófát – állítják egy nemzetközi konferencia résztvevői.
Nagy port kavart egy, a napokban véget ért konferencia, amelyen angol, amerikai és ausztrál tudósok, felelős posztot viselő üzletemberek és már visszavonult, de még mindig tevékeny politikusok vettek részt, és a globális felmelegedés várható következményeit tárgyalták. Az Independent című brit napilap szerint most először képviseltették magukat igazán fajsúlyos emberek a kérdéssel foglalkozó nemzetközi konferencián, amely azért is jelentős, mert az itt kiadott tanulmány mintegy három héttel a Kyotói Egyezmény hatályba lépése előtt egy újabb komoly figyelmeztetést küldött az azt elutasító országok felé.

Ahonnan nincs visszatérés
A résztvevők szerint ugyanis nagyon hamar megtörténhet mindaz, amiről eddig csak mint a távoli jövőben bekövetkező lehetőségről beszéltek: a konferencián kiadott jelentés szerint ha nem változnak meg a globális felmelegedést elősegítő tendenciák, akkor tíz év múlva, vagyis 2015-ben már esélye sem lesz az emberiségnek, hogy visszafordítsa a tragikus folyamatot. Ebben az esetben a Föld elsivatagosodik, alig lesz termés, leáll a Golf-áramlat, elapadnak a bolygó vízkészletei, kiterjedt erdők pusztulnak el és a sarkvidéki jégtáblák elolvadásával akár 10 méterrel is megemelkedhet az óceánok vízszintje.

A jelentés szerint akkorra alakul ki olyan széndioxid-koncentráció, amely a világhőmérsékletet az 1750-es mértékhez képest 2 Celsius fokkal megemeli, és ekkor a folyamat öngerjesztővé válik. Eddig 0,8 fokos hőmérséklet-növekedés következett be, de az elkövetkezendő 10 évben várhatóan jelentősen felgyorsul ennek a folyamata. A konferencia záródokumentuma szerint a légkör széndioxid koncentrátuma is radikálisan növekedni fog: a jelenlegi 379 milliomod térfogatrészről (ppmv) évi két egységnyi növekedéssel számolva, 10 év múlva eléri a 400-as határt.

A tanulmány szerint ha minden úgy folytatódik tovább, ahogy eddig, akkor a tengerszintek magassága átlagban 9-88 cm-rel fog emelkedni 2100-ig, az átlaghőmérséklet pedig 1,5-5,5 fokkal lesz magasabb, mint most.

Stephen Byers, Nagy-Britannia korábbi közlekedési minisztere a konferencián elhangzottakkal kapcsolatban elmondta: „bolygónk nagy bajban van. A klímaváltozással egy ökológiai bomba ketyeg, és ezt az emberek is egyre inkább tapasztalni fogják, amikor egyre nagyobb változásoknak és szélsőséges időjárásoknak lesznek tanúi.”

Van kiút
A beszámoló készítői szerint két lényeges kérdésben kell azonnal lépnie a világ országainak: egyrészt a G8-aknak el kell határozniuk, hogy villamos áram-termelésük egynegyedét legkésőbb 2025-re megújuló erőforrásokból merítik, 2010-ig pedig megduplázzák a klímakutatásra fordított pénzösszeget.

Másrészt a konferencián résztvevők hangsúlyozták a Kyotói Egyezmény betartásának fontosságát is. Az egyezmény három hét múlva lép életbe, miután tavaly november elején Oroszország is ratifikálta. Érdekes ugyanakkor, hogy Putyin elnök egyik legközelebbi tanácsadója, Andrej Illanirov többször is igen radikálisan fogalmazott a Kyotói Egyezmény kapcsán, nem ritkán a totalitárius ideológiákhoz hasonlítva az egyezmény támogatóit.

Túlzás lenne?
A tanulmányról Mika János, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlatkutatója a Magyar Hírlapnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a probléma valóban létezik, noha az elemzést készítő nem hivatalos kutatócsoport az ENSZ szakértői által elfogadottakhoz képest eltúlzott értékeket említ.
"Két dologtól tartanak a tudósok: az egyik, hogy az aeroszolok hűtőhatását alábecsülték, a másik pedig, hogy esetleg a szén-dioxid-értékeket is rosszul számolták ki, így a jósoltnál sokkal hamarabb járhat súlyos ökológiai következményekkel az üvegházhatás" – mondta az éghajlatkutató.
(Forrás: BBC, Independent, National Geographic)



Az RHSZ fônöke elismeri
Lehallgatják az újságírókat
Népújság, Marosvásárhely

Radu Timofte, a Román Hírszerzô Szolgálat (RHSZ) igazgatója kedden este elismerte, hogy bizonyos újságírók telefonjait lehallgatják nemzetbiztonsági megfontolásból.

A titkosszolgálat igazgatója ezt a Realitatea TV egyik m?sorában közölte arra a kérdésre válaszolva, hogy az RHSZ lehallgatja-e újságírók telefonbeszélgetéseit.

Radu Timofte elmondta, technikai szempontból az RHSZ irányítja az összes telefonlehallgatást, azokat is, amelyeket a biztonsági rendszer más intézményei végeznek. Hozzátette, ezek az intézmények ügyészségi határozat alapján végzik a lehallgatásokat.

Timofte közölte, hajlandó lehetôvé tenni, hogy az újságírók képviselôi megtekinthessék az RHSZ lehallgatóközpontját. "A telefonok igen könnyen lehallgathatók" - mondta az RHSZ igazgatója.

Radu Timofte ezt a két hírügynökség telefonjai lehallgatásának kapcsán közölte.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség 2003 októberében elutasította a Belügyminisztérium titkosszolgálatának kérelmét a Mediafax és az Am Press hírügynökségek telefonjainak lehallgatásával kapcsolatban.



Vásároljon plázát magának!

 Világgazdaság
Februárban lezárul az a több tíz millió eurós tranzakció, amelyben a brit Dawnay Day befektetési társaság megvásárolja az izraeli Plaza Centerstől az utóbbi cég tulajdonában lévő négy dunántúli bevásárlóközpontot. Az eladó más térségbeli országokban hasznosítja a bevételt. A vevő újabb kereskedelmi ingatlanokat akar vásárolni Magyarországon.

Három héten belül lezárul a Plaza Centers tulajdonában lévő soproni, szombathelyi, veszprémi és pécsi bevásárlóközpontok eladása. A vevő a brit Dawnay Day befektetési társaság, amely várhatóan 56,5 millió eurót fizet az ingatlanokért. A néhány hete aláírt előszerződésben ezt az összeget jelölték meg, és ez várhatóan nem változik.

Átlag felett

A négy vidéki plázában közel hetvenezer négyzetméteren 315 üzletnek alakítottak ki helyet, a központok kihasználtsága átlagos vagy átlag feletti, az éves hozam 10-10,5 százalék, ami átlagosnak tekinthető a magyar piacon. A központokra elővásárlási joga volt a francia Klepiérre-nek, de nem élt vele.

A Dawnay Day cég ezzel a tranzakcióval megerősíti jelenlétét Magyarországon. Előzőleg logisztikai központot vásárolt Budaörsön, a Tesco áruház mellett. Tervei szerint ott kereskedelmi parkot alakít ki a közeljövőben – mondta James Kinnel, a céget képviselő Bradmore King Sturge tanácsadó cég ügyvezető igazgatója.

Beszámolója szerint a brit vállalat elsősorban a kereskedelmi ingatlanok iránt érdeklődik, egyebek között a hazai Stop-Shop hálózatra, illetve a Győrben, Székesfehérvárott és Debrecenben működő bevásárlóközpontokra figyel.

Próbálkozik

A cég eddig nagy-britanniai bevásárlóközpontok, belvárosi és külvárosi irodaházak, főútvonalak melletti üzletek, raktáráruházak, ipari, illetve szabadidős ingatlanok megvásárlásával vagy eladásával szerzett tapasztalatot az ingatlanpiacon. Főleg Nagy-Britanniában és a Közel-Keleten bonyolított le különböző vásárlásokat, és értékesített néhány nagyobb kereskedelmi központot.

Összesen ötszáz kereskedelmi ingatlan tartozik portfóliójába hatvan brit városban, illetve más településen, melyek összterülete meghaladja az egymillió négyzetmétert. A 2500 bérlővel fennálló szerződés nyomán évente több mint százmillió fontnyi bevételt könyvelhet el a bérleti díjakból.

A jelenleg kétszáz fővel működő Dawnay Day & Co. Ltd.-t, a befektetési társaság anyacégét 1928-ban alapították, jelenlegi tulajdonosai a nyolcvanas évek elején vették meg a céget. Az általuk kezelt vagyon értéke meghaladja az 1,5 milliárd fontot.

Átadták

A bevételt más közép- és kelet-európai országban igyekszik hasznosítani az izraeli vállalat, amely tavaly 12 hasonló magyarországi bevásárlóközpontot adott el a Klepiérre-nek. Az értékesített vagyon értéke megközelítőleg 285 millió euró, ebből az összegből a különböző finanszírozási és egyéb kötelezettségek levonása után mintegy kilencvenmillió euró készpénzhez jutott a Plaza Centers. A szóban forgó egy tucat ingatlan üzemeltetését egy vegyesvállalat ötven százalékos tulajdonosaként még ellátja az izraeli társaság.

A Plaza Centers tulajdonában marad két irodaépület és a balettintézet épülete Budapesten, valamint az MKB-val együttműködésben, a tervezés szakaszában lévő Álomsziget elnevezésű projekt az Óbudai-szigeten. Magyarországon kívül a társaság három lengyelországi működő, és nyolc fejlesztési és építési fázisban lévő plázát birtokol. Ezek Litvániában, Görögországban, Lengyelországban és Csehországban épülnek.



2005. január 27., csütörtök 17:56


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület