CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Sopronban közgyűlési előterjesztés készült a Gyár utca tervezett megnyitásával kapcsolatban- Január 27-ig volt elszámolási kötelezettsége a pártoknak- Az utakat jégpáncél borítja * Időjárás

 

A Corvinus Rádió hírei Január 28. 9.00 óra
FM 104.6

Sopronban közgyűlési előterjesztés készült a Gyár utca tervezett megnyitásával kapcsolatban, írja a Kisalföld. Az állami fennhatóság alatt álló rész ingyenes igénybevételét kéri a sopron önkormányzat. A Gyár utca megnyitásával lehetőség nyílna  Wesselényi utcából a Táncsics utcán keresztül eljutni a Vitnyédi utcába. A költségvetésben már elkülönítették az út kiszélesítésének költségét. Sopronban emellett az önkormányzat több körforgalom megépítését is tervezi. Többi között körfogalom épülne a Selmeczi és a Lackner Krisztóf kereszteződésében, a Kossuth utcai óránál illetve a későbbiekben a Mező, a Csatkai és az Újteleki találkozásánál.

A tavaly novemberi, soproni időközi képviselő-választásra fordított összegekről január 27-ig volt elszámolási kötelezettsége a pártoknak. A Fidesz által közzétett adatok szerint a soproni időközi választásra 883 ezer forintot fordítottak. A Szabad Demokraták Szövetsége pedig 886 ezer forintot költött a kampányra. Az MSZP a soproni és a szécsényi választásra összesen 1 millió 596 ezer 430 forintot költött, áll a Magyar Közlönyben. Az új választás időpontjáról február 3-án dönt az Országos Választási Bizottság, írja a Kisalföld.

Győr-Moson-Sopron megyében hideg, de száraz idő van. Mérséklődött a szél. Az utakat szinte mindenütt jégpáncél borítja, vagy havasak. A közlekedést helyenként még nehezítik hóátfúvások. Nehezen járható a 82-es főút Veszprémvarsány és Veszprém megye határ közötti szakasza, a 83-as főút Gyarmat községnél az emelkedőknél. Jégbordák miatt lassult le a közlekedés a 85-ös úton Kapuvár és Farád között, valamint a 86-os úton Szil és Beled térségében. Elzárt település se GYSM, se Vas megyében sincs, de nehezen megközelíthető Jánosháza, Celldömölk és Vasvár térsége. Az autópályán sónedves a burkolat, a látási viszonyok megfelelők. A tömegközlekedésben 5-15 perces késésekkel számoljanak. Hegyeshalomnál a kifele tartó autóknak másfél, a buszoknak egy órát kell vesztegelniük.

Kelet-Európa több országában komoly közlekedési fennakadásokat okozott a rendkívüli havazás. Az erdélyi Hargita megyében 14 falut zárt el a külvilágtól a hó. Szlovákiában erős szél és hófúvások nehezítik a közlekedést. Ukrajnában 400 települést nem lehet megközelíteni.

Ha Verespatakon megvalósul a tervezett aranybánya, akkor annak teljes mértékben meg kell felelnie az uniós környezetvédelmi előírásoknak. Erről Korodi Attila, a román környezetvédelmi minisztérium államtitkára beszélt. Az RMDSZ politikusa elmondta: a kanadai-román beruházó cég még nem nyújtotta be a tárcának a technológiai leírást az engedélyeztetésre.

Irakban megölték a miniszterelnök titkárát. A kivégzést az al-Kaidához kötődő, Zarkavi-vezette terroristák hajtották végre. Az egyik iszlamista internetes oldalon látható, hogy Ijád Allávi kormányfő titkárát a földre fektették, majd több lövéssel kivégezték.

Az egyik iraki terrorcsoport ismét megfenyegette a választókat, hogy ne menjenek vasárnap szavazni, mert célponttá válhatnak. Az Anszár asz-Szunna nevű szervezet utolsó figyelmeztetésnek szánt közleményében az áll, hogy aki a választóhelyiség közelébe megy, nem menekül meg a harcosok kezétől.
 
A holokauszt áldozataira emlékeztek a lengyelországi Auschwitzban, a náci haláltábor felszabadításának 60-ik évfordulóján. Több mint negyven ország képviselője, több mint húsz állam- és kormányfő, közöttük Mádl Ferenc köztársasági elnök rótta le a kegyeletét a tábor több mint egymillió áldozatának emléke előtt. Mádl Ferenc azt mondta: az emberek tudatába bele kell építeni ezt a szörnyű emléket azért, hogy soha meg ne ismétlődhessen hasonló, sehol a világon.

A nácizmus szimbólumai mellett a kommunista diktatúra jelképeinek betiltását is javasolja az Európai Uniónak a Fidesz Európai Parlamenti képviselője. Szájer József a brüsszeli testület ülésén napirend előtti felszólalásában azt mondta: a vörös csillag tilalmát is megköveteli az áldozatok tisztelete és a jövő nemzedék iránti felelősségünk.

Az Afrikát sújtó szegénység enyhítésének lehetőségeiről tárgyalnak a világ gazdasági hatalmainak vezetői Davosban. A szerdán kezdődött világgazdasági fórumon a francia államfő és a brit miniszterelnök is összefogásra szólította fel a fejlett országokat a nyomor leküzdéséért.

A Világbank megállapítása szerint az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott kelet-európai országok többsége elég szigorú költségvetést tervez az idén, Magyarországon azonban ismét a tervezettnél nagyobb lehet az államháztartási hiány. A szervezet pótlólagos garanciák beépítését és a költségvetési fegyelem javítását tartja szükségesnek.
 
 

Az időjárásról

Az ország nagy részén felhős marad az ég, többfelé lehet kisebb havazás,hószállingózás. Napközben mínusz 2, mínusz 7 fok várható.
 
 



2005. január 28., péntek 10:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület