Bor-táj prezentáció
Egy jó, tájbaillő borászatot megtervezni legalább olyan nehéz, mint
egy csúcsbort előállítani – hangzott el szerdán a Nyugat-Magyarországi
Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete építész hallgatóinak munkáiból nyílt
tárlat csütörtöki megnyitóján.
A
mai borkészítés komoly szaktudást és technológiai hátteret kíván, a bor
környezetbe illeszkedő, elegáns helyen kóstoltatása pedig hozzájárulhat
a jó minőségű nedük megismeréséhez és megszerettetéséhez – hangzott el
a soproni egyetemisták tárlatának megnyitóján. Az építész hallgatók a térség
borainak bemutatására alkalmas épületeket terveztek a Fertő környékén kijelölt
területekre. Csillag Katalin, témavezető, gyakorló építészkérdésünkre azt
mondta: „Amit rejt a bor, azt lényegében szolgálja maga az épület is, kommunikálja
azt a nyitottságot, világosságot, amit most már a boroknál is tapasztalunk.”
A hozzáértők szerint korábbi klasszikus pince-borozgatás helyét a 21.
században egy összetettebb, a bor szépségét, harmóniájának érzékeltetését
szolgáló bemutatási igény veszi át. Ezt tükrözik a hallgatók félévzáró
prezentációi: a minőségi bor bemutatását, élvezetét szolgáló terek és a
tájhoz idomuló épületek. Fischer Gabriella építész hallgató szerint „manapság
már a reprezentáció, ami előtérbe kerül és anyaghasználatban is ma a nyersbeton
felületek… fát és a követ helyezzük előtérbe, ami talán egy kicsit idegen
a hagyományos szemlélőnek.” Az elképzelt borászatokat bemutató kiállítást
egy héten át tekinthetik meg az érdeklődők a Torony Galériában, a Szent
György utca 14 szám alatt.
Tóth Anita Lilla
2005. január 28., péntek 16:11
|