CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Bor-táj prezentáció

Egy jó, tájbaillő borászatot megtervezni legalább olyan nehéz, mint egy csúcsbort előállítani – hangzott el szerdán a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete építész hallgatóinak munkáiból nyílt tárlat csütörtöki megnyitóján.

A mai borkészítés komoly szaktudást és technológiai hátteret kíván, a bor környezetbe illeszkedő, elegáns helyen kóstoltatása pedig hozzájárulhat a jó minőségű nedük megismeréséhez és megszerettetéséhez – hangzott el a soproni egyetemisták tárlatának megnyitóján. Az építész hallgatók a térség borainak bemutatására alkalmas épületeket terveztek a Fertő környékén kijelölt területekre. Csillag Katalin, témavezető, gyakorló építészkérdésünkre azt mondta: „Amit rejt a bor, azt lényegében szolgálja maga az épület is, kommunikálja azt a nyitottságot, világosságot, amit most már a boroknál is tapasztalunk.”
A hozzáértők szerint korábbi klasszikus pince-borozgatás helyét a 21. században egy összetettebb, a bor szépségét, harmóniájának érzékeltetését szolgáló bemutatási igény veszi át. Ezt tükrözik a hallgatók félévzáró prezentációi: a minőségi bor bemutatását, élvezetét szolgáló terek és a tájhoz idomuló épületek. Fischer Gabriella építész hallgató szerint „manapság már a reprezentáció, ami előtérbe kerül és anyaghasználatban is ma a nyersbeton felületek… fát és a követ helyezzük előtérbe, ami talán egy kicsit idegen a hagyományos szemlélőnek.” Az elképzelt borászatokat bemutató kiállítást egy héten át tekinthetik meg az érdeklődők a Torony Galériában, a Szent György utca 14 szám alatt.

Tóth Anita Lilla



2005. január 28., péntek 16:11


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület