CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Idén 3.8 %-os növekedés várható a gazdaságban- Rekord hideget mértek Nógrádban

A Corvinus Rádió hírei Január 29. 19.00 óra

Idén 3.8 %-os növekedés várható a gazdaságban
Rekord hideget mértek Nógrádban

A szocialista párt elnökségi ülésén a miniszterelnök kijelentette, hogy idén, a legfejlettebb európai országok átlagát lényegesen meghaladó, 3,8 százalék körüli növekedés várható a gazdaságban – adta hírül a Krónika. Gyurcsány Ferenc szerint azonban még mindig többet költünk a közösből, mint amennyink van. Szerinte a többlet a jelentősen kibővített szociális ellátásra és az infrastruktúra fejlesztésére megy el. A Fidesz kritikájára utalva a kormányfő hozzátette, hazafiatlanság külföldön azt állítani, hogy rosszul megy az ország szekere.

Rekord hideget mértek Marad a dermesztő hideg a hétvégén. A Nógrád-megyei Zabaron több mint mínusz 22 fokot mértek tegnap éjjel, de a meteorológusok szerint ma még hidegebb lehet. Sok hajléktalan kunyhókban tölti az éjszakát, közülük csaknem háromszázan fagynak meg évente az országban.
Sokan kénytelenek összetákolt kunyhókban meghúzódni a téli időszakban. Idén eddig Budapesten három hajléktalan halt meg, miután leégett kunyhójuk.
Az országban körülbelül húszezerre becsülik a hajléktalanok számát. Nagy részük az utcán alszik. Az egyik legnagyobb fővárosi menhely szóvivője azt mondja, évente csaknem háromszázan fagynak meg országszerte.
"Éves viszonylatban 300 körüli az országban a kihűlt emberek száma. Tavalyelőtt mértük Budapesten, akkor 20 fő volt a hajléktalanok közül, aki kihűlt a közterületeken" – mondja Gurály Zoltán, a Menhely Alapítvány szóvivője.
A legtöbb fővárosi hajléktalanszálló mínusz tizenöt fok alatti hidegben pillanatok alatt megtelik. Ma éjszaka ennél hidegebb lesz, az ország egyes részein akár -25 fok is lehet.

Szombaton hajnalban tért haza a szökőár sújtotta térségből az utolsó magyar orvoscsoport. A tizenöt doktor Srí Lankán és Indonéziában segített a cunami sérültjein, és az elmúlt tíz napban mintegy ezer gyermeket oltott be. Közben a Magyar Vöröskereszt közzétette, hogy eddig mintegy 580 millió forintnyi adomány érkezett a szervezet számlájára. A Vöröskereszt és a Magyar Televízió közös adománygyűjtési akcióján 146 milliónyi felajánlás érkezett és ebből 58 milliót már be is fizettek az adakozók. A mintegy félmilliárdos összegből egy árvaházat és egy gyermekklinikát szeretnének építeni a térségben.
Noha Srí Lankán és Indonéziában a hatóságok bejelentették, hogy sürgősségi ellátásokra már nincs szükség, a térségben még mindig elkél a segítség. A magyar orvosok tábori kórházakban dolgoztak együtt portugál kollégáikkal, és megemlítették, hogy most már sokkal jobbak a higiénés körülmények is.

Irakban egy hónappal meghosszabbították a szükségállapotot. Ez feljogosítja a bagdadi kormányt arra, hogy korlátozásokat vezessen be, beleértve az országon belüli utazások tilalmát is. Az ellenállók közben legkevesebb 17 embert öltek meg a választások előestéjén. A legutóbbi öngyilkos merényletben nyolcan, köztük egy gyerek halt meg az iráni határ közelében. Bagdadban heves tűzharc volt a szigorúan őrzött zöld zóna közelében, ahol az iraki kormányhivatalok és az amerikai, illetve a brit követség is van. A feszült helyzetre utal az is, hogy Ausztráliában egy órára bezártak egy iraki emigránsoknak megnyitott választási helyiséget, mert verekedés tört ki az épület előtt.

Az USA csalódást keltő GDP-adata határozta meg a pénteki zárást New Yorkban, hiába örültek a befektetők a Procter&Gamble és a Gillette 57 milliárd dolláros egyesülésének és a Microsoft jó negyedévének. Az utolsó kereskedési nap pesszimizmusa ellenére ez volt az első olyan hét az idén, amelyet nyereséggel fejeztek be a vezető részvényindexek.
A Dow Jones ipari átlag 0,4 százalékkal 10 427,20 pontra, az S&P 0,3 százalékkal 1171,36 pontra csökkent, a Nasdaq Composite 0,6 százalékkal 2035,83 pontra gyengült a nap végére.
A hetet azonban mindhárom mutató kis pluszban fejezte be (a Dow és az S&P 500 0,3-0,3, a Nasdaq 0,1 százalékkal emelkedett - ez ugyan nem sok, de így is ez lett a 2005. év első nyereséges hete).
A pénteken közzétett előzetes adat szerint a tavalyi negyedik negyedévben 3,1 százalékkal nőtt az USA GDP-je, az elemzők 3,5 százalék körüli növekedésre tippeltek.



2005. január 29., szombat 23:17


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület