CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Emléktábla Dr. Friedrich Károlynak
Családtagjai, tisztelői, emlékező soproniak jelenlétében avatták fel ma Sopronban, a legendás hírű Kari bácsi, – Dr. Friedrich Károly – emléktábláját a Színház utca 32. szám alatti ház falán.

- Pontoson 10 évvel ezelőtt, ezen a napon távozott el körünkből dr. Friedrich Károly, a hajdani Városi Mozi legendás igazgatója - fogalmazott emlékező beszédében ifj. Sarkady Sándor helytörténész – , akik szerették Ót, vagy azok, akiket megtisztelt bizalmával, csak Kari bácsinak szólították.
Számomra Ő már életében legenda volt. A sors úgy hozta, hogy én már az idős lokálpatriótát ismerhettem meg személyében, de aki valósággal megfiatalodott, ha az ember a múltról, a szeretett szülővárosról, a soproni moziról és saját filmjeiről kérdezte.
1992 nyarán egy kis írásom után jelentkeztem be nála Várkerületi otthonában, ahol órákon keresztül beszélgettünk a 30-as és 40-es években elkészült filmjeiről, „Sopron nagy napjairól".

Még az ő útmutatása és feljegyzései alapján kezdtük meg a gyűjtést a Filmtudományi Intézet archívumában, ahol filmjeinek jelentős hányada megtalálható. Az anyag nehezen hozzáférhető és alig kutatható.
Nevét, az ország első idegenforgalmi fílmjének elkészítése után, az egész ország megismerhette. Ez a film a „Sopron szimfóniája" címet viseli. A film országos engedélyeztetésének idén februárban lesz hetven éve.
Számunkra, soproniak számára, dr. Friedrich Károly neve örökre összeforrott szülővárosával, Sopronnal. A kiváló fotóművész és filmoperatőr rögzítette a város életének minden rezdülését. Dolgozott üvegnegatívra, celluloid szalagra. E mellett fényképezett és diázott is. Életében 2430 előadáson mutatta fel Sopron örök értékeit vetített diaképekkel kísért előadásain. —
A hajdani Városi Mozi legendás igazgatójának, a város egyik legnevesebb idegenvezetőjének emlékét ápolnunk kell. Mert Kari bácsi munkássága Sopronnak azt jelentette fílmjeivel és fotóival, mint műveivel a szépíró Becht Rezső, Soproni Horváth József a maga csodálatos akvarelljeivel, Szakál Ernő a szobraival, vagy a szeretett barát, Sterbenz Károly, európai hírű kisgrafikáival.
Dr. Friedrich Károlynak méltó emléket úgy állíthatunk, ha a még fellelhető filmjeit -legyenek bárhol is - összegyűjtjük, archiváljuk, közkinccsé tesszük, és nem engedjük tovább pusztulni. Ha filmjeit, melyeken ott lüktet az egész XX. század, a nagyközönség elé tárjuk. Hadd lássa a mai és az eljövendő soproni nemzedék, hogy miként kell, és hogyan lehet önzetlenül szolgálni a szülővárost, a hazát és a nagyvilágot; lankadatlan szorgalommal, hittel és alázattal, úgy ahogy Kari bácsi tette, örök mércét állítva és példát adva ezzel az utókornak."

- Sopront tudó ember volt Dr. Friedrich Károly - mondta Walter Dezső, Sopron polgármestere köszöntőjében, amelyben a családhoz, annak tagjaihoz fűződő személyes emlékeit is felelevenítette, és szólt arról, hogy Kari bácsi soproni idegenvezetőjeként ezreknek mutatta meg szeretett szülővárost . Az utókornak kötelessége ápolni annak az embernek az emlékét, aki igaz soproni, magyar emberként szolgálta mindig a közösségét - hangsúlyozta a polgármester, aki úgy fogalmazott: ,,Sopront látó, és Sopron láttató" ember volt az, akinek a város, a Városszépítő Egyesület és a Pro Kultúra közösen állíttatta az emléktáblát.
Dr. Friedrich Károly emléktábláját Kutas László szobrászművész készítette.
(cyberpress)


Ifj. Sarkady Sándor

Walter Dezső polgármester

Friedrich András, Kari bácsi fia



2005. január 30., vasárnap 15:31


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület