CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

A Fidesz szerint Sopronnak nincs gazdasági koncepciója- Szabadtéri színpad épül a Petőfi-téren- Még 6 parlamenti képviselő vagyonnyilatkozata hiányzik- Nem volt fagyási sérülés vagy haláleset megyében

A Corvinus Rádió hírei Január 30. 18.00 óra
FM 104.6

A Fidesz szerint Sopronnak nincs gazdasági koncepciója
Szabadtéri színpad épül a Petőfi-téren a Soproni Ünnepi Hetek idejére
Még 6 parlamenti képviselő vagyonnyilatkozata hiányziik

Szabadtéri színpad épül a Petőfi-téren a Soproni Ünnepi Hetek idejére. A június 20 és július 12 között megrendezendő programsorozaton 12 előadást láthatnak itt az érdeklődők - tájékoztatta szerkesztőségünket Nyerges Ferenc, a Pro-kultúra kht igazgatója.

Módosítják Sopronban az úgynevezett Győri kapu városrész 2000-ben elfogadott szabályozási tervét és építési szabályzatát. A 84-es számú főút–vasútvonal-Győri út által határolt területen kereskedelmi központok építését tervezik. Tájékoztatta a Corvinus Rádiót Kuslits Tibor, városi főépítész.

Építményadó csökkentés szocialista módra. Ezzel a címmel tartott sajtótájékoztatót a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Soproni Szervezete. A sajtótájékoztatón elhangzottakról Dr. Molnár Ágnes, önkormányzati képviselő számolt be rádiónknak. A képviselő asszony elmondta: Sopronnak nincs gazdasági koncepciója, és arról is szólt, hogy a különböző építményadók milyen mértékben növekedtek. Így az új költségvetés szerint 2005-tól a lakásadó 200 százalékkal, az üzletek adója 56 százalékkal, az üdülőké 66 százalékkal, a garázsoké 300 százalékkal, a vállalkozás céljára használt építményeké 150 százalékkal nőtt. A Fidesz-frakció felszólítja a városvezetést hogy várospolitikáját, adópolitikáját gondolja át.

Akár száz új munkahely is létesülhet Veszkényben. A napokban a veszkényi képviselő-testület is rábólintott a kapuvári többcélú kistérségi társulás területfejlesztési feladataiban való részvételre. Fejlődésük egyik zálogát a polgármester a helyi vállalkozásokban látja. Veszkény két nagyobb cége több mint száz helybelit foglalkoztat, de a kisebb vállalkozásokkal együtt ez a szám megközelíti a kétszázat. Matzkó János elmondta, már előrehaladott tárgyalások folynak egy új, zöldmezős beruházásban megvalósítandó, ezer négyzetméteres üzemcsarnokról, ahol majd száz ember dolgozhatna. Az idei terveikről a falu vezetője a Kisalföldnek elmondta: bár költségvetésük még elfogadásra vár, annyi tudható, hogy terveznek egy EU-normáknak megfelelő játszóteret, a megpályázott másfél millió forinthoz némi saját erőt is mellétesznek. Tavasszal szeretnék a buszfordulót felújítani, a hozzá tartozó másfél száz méternyi úttal, valamint a község járdáiból is nyolcszáz métert felújítanak.

Nem volt fagyási sérülés vagy haláleset megyénkben az utcákon élő hajléktalanok körében. A téli időjárás és a fagy miatt több szociális munkással vonult ki a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat. A szervezet munkatársai naponta többször teát, meleg ételt és takarókat vittek a fedél nélkülieknek. A szolgálat csatlakozik ahhoz az országos kezdeményezéshez, hogy megszámolják az utcán és a szállókon élő hajléktalanokat. Győrben február 3-án és 4-én lesz számlálás. Az akcióban a szakemberek és civilek regisztrálják majd a fedél nélkülieket. Megyénkben a becsült adatok szerint mintegy ezer fő él az utcákon.
Védett madarak tetemeit foglalták le tegnap mintegy 1,5 millió Ft értékben a Szombathelyi Fővámhivatal Mélységi Ellenőrző Csoportjának járőrei a rábafüzesi határátkelőhelyen. A részleteket Sárer Ferenctől, a Vas Megyei Határőrigazgatóság sajtóreferensétől hallják. Bejátszás

Az Országgyűlés várhatóan március közepén dönt az új ügynöktörvényről - jelentette ki a házelnök azután, hogy a szocialista Burány Sándortól átvette a módosító javaslatot. Burány Sándor elmondta: a törvényjavaslat az első változathoz képest azzal bővült, hogy a történeti levéltárban tárolt állambiztonsági iratokat az interneten keresztül is meg lehetne ismerni. Létrejönne egy olyan bizottság is, amely a nemzetbiztonsági szolgálatoktól a történeti levéltárba kerülő iratok átadását felügyelné. Minderről egyébként a két koalíciós párt a múlt héten állapodott meg

Már csak 6 parlamenti képviselő vagyonnyilatkozatát várja az Országgyűlés Mentelmi Bizottsága - közölte nem sokkal adásunk előtt a bizottsági elnök főtanácsadója. Karsai József hozzátette: szocialista és fideszes képviselőkről van szó, azonban mindannyian jelezték már, hogy úton vannak és az éjféli határidőig benyújtják bevallásukat. A képviselők vagyonnyilatkozatait holnaptól az Országgyűlés honlapján teszik közzé.

Több hetes huzavona után végre nemcsak azt tudjuk, hogy négy taggal bővül a Monetáris Tanács, hanem azt is, hogy kik ők. A jegybanktörvény tavaly decemberi módosítása arra adott lehetőséget a kormányfőnek, hogy négy új tagot delegáljon a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsába. A négy jelöltet hétfőn nevezte meg Gyurcsány Ferenc. Az új tagok tehát: Neményi Judit, a Pénzügykutató Részvénytársaság főmunkatársa, Bihari Péter egyetemi tanár, Csáki Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Világbank volt munkatársa, illetve Bánfi Tamás egyetemi tanár.

A belügyminiszter eredményesnek és sikeresnek nevezte a rendőrség tavalyi munkáját. Az idei elvárások között Lamperth Mónika felsorolta: kiemelt figyelmet kell fordítani a közterületen elkövetett, a garázda és az erőszakos jellegű bűncselekményekre. Határozott fellépést vár továbbá a kábítószer- terjesztőkkel szemben, a családon belül, a fiatalkorúak és idősek sérelmére elkövetett bűncselekményekkel szemben, valamint a közlekedésbiztonságban.

Magyarország azt szeretné, hogy az unió 2007 és 2013 közötti pénzügyi keretköltségvetésében rögzítsék: a felvehető uniós támogatások aránya ne legyen alacsonyabb a bruttó nemzeti jövedelem 4 százalékánál. Baráth Etele az európai uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter brüsszeli sajtótájékoztatóján fontosnak nevezte az azonos elbírálás elvét is.
Irakban a választások után egységre szólított fel az ideiglenes iraki miniszterelnök. Ijád Allávi televíziós beszédében hangsúlyozta, hogy vereséget szenvedtek a terroristák. Hozzátette: átmeneti kormánya addig vezeti az országot, amíg az újonnan választott parlament meg nem szavazza az új miniszterelnököt és kabinetjét. Falah an-Nakíb belügyminiszter sajtótájékoztatóján elmondta: tegnap több mint 200 embert vettek őrizetbe. Közben az iraki szunnita vallási jogtudósokból álló ulématanács kétségbe vonta a hétvégi választás legitimitását. Szóvivőjük úgy vélekedett: a választási részvétel nem volt annyira magas, mint ahogy a hatóságok előrejelezték, és ez azt mutatja, hogy a társadalom egy része egyetértett a szunniták választási bojkottjával Irakban.

Az időjárásról
Reggelig borult marad az ég, egyre többfelé várható havazás, nyugaton havas eső, ónos eső is. Holnap a felhőátvonulásokat gyakran kísérik hózáporok. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, a Dunántúlon viharossá válhat, és hófúvás is lehet. Hajnalban plusz 1, mínusz 4, holnap délután mínusz 1, plusz 3 fok lesz.



2005. január 31., hétfő 18:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület