CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Gazdasági koncepciót, átgondolt adópolitikát, nem pedig további díj- és adóemeléseket, ,,nem sarcot vár a Fidesz a szocialista-szabaddemokrata városvezetéstől Sopronban

Fidesz: Építményadó-csökkentés szocialista módon

Gazdasági koncepciót, átgondolt adópolitikát, nem pedig további díj- és adóemeléseket, ,,nem sarcot vár a Fidesz a szocialista-szabaddemokrata városvezetéstől Sopronban" – ezt Dr. Molnár Ágnes, a Fidesz önkormányzati képviselője jelentette ki mai sajtótájékoztatóján.
,,A jelenlegi városvezetés alatt kifejezett sarccá változott az építményadó” – fogalmazott Dr. Molnár Ágnes azzal kapcsolatban, hogy a szocialista-szabaddemokrata városvezetés és a szocialista-szabaddemokrata képviselők – egyhangú szavazattal – úgy döntöttek, hogy Sopron Megyei Jogú Város költségvetéséhez a forrásokat az építményadóból fogják – többek között – biztosítani.

Dr. Molnár Ágnes rámutatott: a ,,durva mértékű adóemelésre” a Fidesz-frakció egyhangúlag nemmel szavazott, azaz a 100 négyzetméter feletti lakástulajdonosokat, az üdülővel rendelkezőket, a garázstulajdonosokat, az üzlettel rendelkezőket és az összes vállalkozót sújtó adóemeléseket nem támogatta
A politikus hozzátette: A szocialisták több ígéretükkel együtt elfelejtették a ,,Több pénzt az önkormányzatoknak” választási szlogent, mert ,,nem juttatták több pénzhez az önkormányzatokat sőt cserbenhagyták azokat.”
A soproni szocialista városveztés nem segíti a soproni garázs- ,üzlet-tulajdonosokat és vállalkozókat, és a beígért lobbitevékenységükkel sem hoztak pénzt a városnak – mondta a képviselő.

Dr. Monár Ágnes a 2002-es évi adatokkal való összehasonlításban az adóemelések mértékét számszerúen ismertette. Ezek szerint a lakásadó 200 százalékkal, az üzletek adója 56 százalékkal, az üdülőké 66 százalékkal, a garázsoké 300 százalékkal, a vállalkozás céljára használt építményeké 150 százalékkal nőtt.
Mindezekhez képest a politikus tájékoztatása szerint: Sopron 2005. évi költségvetési tervezetében , amely 21 milliárdos főösszegű, a helyi adóbevételek 2.591.000 Ft-ot tesznek ki, amelyek mellett az építményadó-bevételek 667 milliót. A város adósságállományát pedig a városvezetés a tervezett hitelfelvétellel tovább duzzasztja, mely 3,7 milliárd – mondta Dr. Molnár Ágnes.
Hozzátette: A városvezetés nem veszi tudomásul, hogy Sopronban – ahol jellemzően sok a kis- és középvállakozások száma – a vállalkozások és a lakosság terherviselő-képessége elérte tűrőképességének felső határát, ezért a Fidesz frakció nevében felszólította a városvezetést hogy várospolitikáját, adópolitikáját gondolja át.
Dr. Molnár Ágnes rámutatott a város a mai napig nem rendelkezik gazdasági koncepcióval, így ,,ad-hoc ötletelései” vannak, amelyeknek egyike az építményadó-emelés is.
A városvezetés nem arroganciára és cinizmusra kapta a bizalmat, a város szolgálata az ő feladatuk. – mondta Dr. Molnár Ágnes, ki szerint: az adóemelések éppen azt mutatják, ahogyan ,,a soproniakat szolgáljak.”
(cyberpress)



2005. január 31., hétfő 22:13


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület