CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Szerencsésen hazatértek a Kilimandzsáró expedíció tagjai

Január 29-én, szombaton négy órakor a bécsi repülőtéren landolt a Föld Arca Filmstúdió szervezésében létrejött Kilimandzsáró expedíció soproni tagjaival a menetrendszerű járat. Mint ismeretes, január 26-án, szerdán reggel, helyi idő szerint fél hétkor érték el a Kilimandzsáró csúcsát, Afrika legmagasabb pontját. Tudomásunk szerint ez az egyetlen olyan magyar expedíció - Tóth András kivételével - amelynek tagjai másodszor teljesítették ezt a megmérettetést.

Az expedíció hegymászó része hét napig tartott. Az első napon a dzsungelen áthatolva haladtak egyre feljebb, majd sziklás, félsivatagos táj következett. Az expedíciót hordárok és hegyivezető segítették. Az első tábor 2900, a második 3900, a harmadik 4600 és az utolsó 4800 méteren volt. A harmadik táborban töltött második éjszaka hajnalán (1 óra 20 perckor) a tábor lakóit kb. 10 másodpercig tartó földrengés rázta meg. A föld erős morajlásán, kövek potyogásán kívül szerencsére nem történt más, így a helyiek és a táborban tartózkodó más nemzetiségű hegymászók aggodalma nem tartott sokáig.

Az utolsó táborban töltött éjszaka volt a vízválasztó a soproni expedíció tagjai számára, ugyanis az időjárás olyan kiszámíthatatlannak tűnt (esett a firneső - megfagyott 1-4 mm nagyságú megfagyott hóról van szó -, viharfelhők gyülekeztek), hogy nem volt biztos a csúcsmenet elindítása. Későbbi információk szerint a hegy keleti oldalán aznap éjjel több expedíció is lemondta a csúcsmenetet.

"Mi a nem túl kedvező időjárás, villámlás, mennydörgés ellenére úgy döntöttünk, hogy nekivágunk az útnak, bár látszott, hogy visszafordulási esély a csúcsmenetről nincsen" - nyilatkozta Czanik Csaba Árpád, az expedíció vezetője. Végül hajnali fél kettőkor elindult a csapat a hegyivezetővel és a segédvezetővel. A kráterperemet elérve erős kénszag érződött, amely a Kilimandzsáró egykori vulkáni aktivitására utal. A hegymászójk szerencsésen felértek a csúcsra, amely tulajdonképpen a Kilimandzsáró Kibo kúpjának legmagasabb pontja.

A csúcsra érve a soproniak elővették a magyar nemzeti lobogót, és kikötötték a két, magukkal vitt imazászlót. Ezek buddhista zászlók, mindegyik egy-egy jókívánságot, imát tartalmaz, s rendszereint szent helyekre kötik ki, hogy az imák a szél szárnyán eljussanak a világ minden pontjába. A hegyek a buddhista vallás szerint szent helynek számítanak, és a világ számos hegycsúcsán találhatunk buddhista imazászlókat.

Az Uhuru Peak tábla két oldalán látható kifeszített zászlókat a magyarok kötötték ki. Az expedíció tagjai megvárva a napfelkeltét, fél órát maradtak az Uhuru Peaken.
A Nemzeti Park irodája az expedíció tagjainak névre szóló igazoló levelet állított ki: Czanik Csaba Árpádnak, Sipos Anikónak, Dr. Sipos Gábornak, Tóth Andrásnak és Szabó Lászlónak.
Sz.K.

A Föld Arca Filmstúdió csúcsfotói

Sipos Anikó és dr. Sipos Gábor


Czanik Csaba és a hegyivezető

Uhuru Peak 2005
Kapcsolódó cikkek:
Képriport Afrika tetejéről

Magyarok a Kilimandzsáró csúcsán
Túlvannak az akklimatizációs túrán...
Út a a Kilimandzsáróra, a „Ragyogás hegyére”
Út a Kilimadzsáróra, a „Ragyogás hegyére”



2005. január 31., hétfő 23:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület