CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Újraindul Sopronban a Polgári Szalon - Felgyorsulhatnak a bős-nagymarosi tárgyalások - A miniszterelnök az adórendszer átfogó reformját javasolja

A Corvinus Rádió hírei február 1. 18.00 óra
FM 104.6
Újraindul Sopronban a Polgári Szalon - Felgyorsulhatnak a bős-nagymarosi tárgyalások - A miniszterelnök az adórendszer átfogó reformját javasolja

A hágai Nemzetközi Bíróság ítéletének végrehajtásával kapcsolatos bős-nagymarosi szakértői tárgyalások folytatásával kapcsolatban Magyarország egyetértett azzal a napokban kézhez kapott szlovák javaslattal, hogy a kormányküldöttségek vezetői rövid úton, írásos nyilatkozatban tartalmilag fogadják el a korábban felállított három közös szakértői munkacsoport mandátumát és az általuk megvizsgálandó kérdéseket. A mandátumok formális elfogadására a közeljövőben Magyarországon kerül sor. Ezzel a lépéssel megnyílik a lehetőség az érdemi szakértői megbeszélések előtt.

Nagy ügyfélforgalom volt tegnap az APEH Győr-Moson-Sopron megyei kirendeltségein, az adatszolgáltatás beküldésének határidején. A munkáltatói, kifizetői és adókedvezményekre vonatkozó okmányokat gépi adathordozón kellett beadni. Dr. Horváth Szabolcs, az APEH megyei igazgatóságának titkárságvezetője hangsúlyozta: a három területi irodában rekordmennyiségű, összesen 1600 ügyfél fordult meg. Az adatszolgáltatások jellemzően hibátlanok voltak, csupán apróbb hibák fordultak elő.

Újraindul Sopronban a Polgári Szalon. A ma esti rendezvény házigazdája Hende Csaba, a polgári körök koordinátora. A Polgári Szalon nyitott rendezvényeinek célja az eleven polgári közösségek kialakulásának, működésének elősegítése, az emberi méltóság, az egyéni szabadság, a szellemi-kulturális értékek védelme és terjesztése, a helyi társadalom értékelvűségén alapuló önszerveződésének elősegítése. Minderről Firtl Mátyás, a Fidesz választókerület megbízott elnöke tájékoztatta a CR-t.

Mindkét irányban normálisan lehet közlekedni az M1-es autópályán. A Győr illetve Hegyeshalom felé igyekvők tegnap azért kényszerültek terelőútra, mert még este, a lefagyott, síkos pályán több kamion keresztbefordult. Az M1-sen több száz gépjármű rekedt meg, mert a Győr felé vezető oldalon, a bicskei leágazástól tíz kilométerre három kamion elakadt az emelkedőn. A mögöttük haladó több száz jármű feltorlódott, amely a becslések szerint mintegy 1500 utazót érintett. Hajnalra először a személykocsikat szabadították ki a lezárt szakaszról, majd az utolsó teherautót is elvontatták, közben az utat folyamatosan szórták. Az M1-es autópálya tehát teljes szélességben járható.

Lövőn megszüntették a körjegyző munkaviszonyát. Balics János polgármester ezzel összefüggésben a Kisalföldnek elmondta: a lépésről már értesítették a győri közigazgatási hivatalt. Ezzel egy időben megtörtént a megüresedő – Lövő, Völcsej és Nemeskér illetékességi területét magában foglaló – körjegyzői állás pályázat útján való betöltésének az előkészülete. A folyamat valószínűleg két–három hónapon belül lezárulhat. Addig helyettes látja el a körjegyzői feladatokat a három faluban.

A napokban bejelentett bezenyei élményváros nagyban megváltoztatta a szintén a település határába álmodott Euro Vegas terveit: 700 helyett „csak” 472 millió euróból építik meg. – írja a Kisalföld. A kaszinóváros befektetőjének képviselője szerint a két beruházás nagyon jól kiegészíti egymást. Ebben a formában egy ezerkétszáz ágyas szálloda, ötezer játékautomata, százötven játékasztal megépítését tervezik, ami kiegészül éttermekkel, konferenciateremmel, sportlétesítményekkel és wellnessrészleggel. Az élményvároshoz hasonlóan az Euro Vegas is évi hárommillió – egyidejűleg nyolcezer – látogatóra számít, akik terveik szerint kilencven százalékban külföldről érkeznek. A kaszinóváros várhatóan kétezer embernek biztosít munkalehetőséget.

Vasban nem lesz Volán-sztrájk, miután a Vasi Volánnál megszületett az egyezség a munkavállalók érdekképviseletei, valamint a cég vezetése között az idei bérfejlesztésről.
Alágazati szinten országosan ugyan még tartanak a tárgyalások, ám a Vasi Volánnál megszületett az egyezség – tájékoztatta a Vas Népét Németh Károly, a Vas Megyei Közúti Közlekedési Független Szakszervezet elnöke. Az országos sztrájk elhalasztását követően Vas megyében folytatták a megbeszéléseket. A szakszervezet javaslataira fogékonynak bizonyult a vállalat vezetése, így a partnerek megállapodtak arról, hogy az elmúlt évi szociális juttatásokra vonatkozó szabályok az idén is érvényben maradnak. Ezenfelül a tavalyi 3 ezer forinttal szemben 4 ezer forintra emelkedik az étkezési juttatás. A béremelés mértékét pedig 8 százalékban határozták meg.

A miniszterelnök szerint kedvező lenne az adórendszer átfogó reformját még az első félévben megalapozni, és megvalósítását idén, vagy jövő januárban megkezdeni. Gyurcsány Ferenc a Pénzügyminisztériumban tett látogatásakor kiemelte, hogy nem egyszerűen adóreformról, hanem a közterhek igazságosabb átalakításáról folyik a munka. A vagyonadóval kapcsolatban a kormányfő azt mondta: a reform célja nem a keletkezett vagyonok megadóztatása, hanem ösztönzés a mostaninál nagyobb teljesítményre. Draskovics Tibor pénzügyminiszter szerint folytatni kell az egyensúlyőrző gazdaságpolitikát, és kevesebb bürokráciára, állami beavatkozásra van szükség.

A szabaddemokraták is elképzelhetőnek tartják az alkotmány módosítását, ha ez szükséges ahhoz, hogy kiderüljön, kik voltak egykor ügynökök - jelentette ki Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnöke azután nyilatkozott, hogy találkozott Hiller István szocialista pártelnökkel. Délelőtt a fideszes Demeter Ervin közölte, hogy pártja kezdeményezi az alkotmány módosítását, és a Fidesz kizárná a közhatalomból azokat, akik 1990 előtt a magyar állampolgárokkal szemben szabad akaratból állambiztonsági tevékenységet végeztek. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök reggeli rádióinterjújában azt mondta: a kormány azt szeretné, hogy az új szabályozás mindenkire vonatkozzon és az egykori titkosszolgálati aktákat mindenki megismerhesse.

A miniszterelnök írásban hozzájárult, hogy nyilvánosságra hozzák a személyét érintő összes olyan dokumentumot, amely esetleg a Történeti Levéltárban megtalálható. A kormányszóvivői iroda közleménye szerint Gyurcsány Ferenc a nyilvánosság biztosításának érdekében kitöltötte a hivatalos formanyomtatványt is, amelyben a 2003-as törvény alapján elismeri közszereplő minőségét.

A spanyol kormány a jövőben is segíti a magyar munkavállalók spanyolországi elhelyezkedését - hangzott el Mádl Ferenc államfő és Zapatero spanyol miniszterelnök madridi megbeszélésén. A találkozóról beszámoló magyar külügyi államtitkár elmondta: Madrid támogatja, hogy Magyarország legyen az európai határügynökség székhelye, ám uniós konszenzust tart szükségesnek erről. Bársony András hozzátette: szó volt még a spanyol vállalkozói részvételről a budapesti négyes metró megépítésében. Mádl Ferenc délelőtt beszédet mondott a spanyol törvényhozás felsőházában, este pedig fogadást ad a spanyol királyi pár tiszteletére.

Irak ismét megnyitotta határait és megindult a repülőforgalom is, amelyet a vasárnapi választások idejére függesztettek fel biztonsági okokból. A sikeresnek minősített voksolás nyomán az ország ideiglenes elnöke azt mondta, hogy az év végén szó lehet a külföldi csapatok számának csökkentéséről. Közben a választási bizottságok elkezdték összesíteni a kézzel megszámlált szavazatokat, de végeredményt csak a jövő hét elejére ígérnek Irakban.

Az időjárásról:
Eleinte szórványosan havazás, havas eső, néhol kisebb eső, ónos eső is előfordulhat, később hózáporok várhatók. Az északnyugati szelet sokfelé erős, a Dunántúlon néhol viharos lökések kísérik, ezért hófúvás is lehet.

Hajnalban mínusz 2, mínusz 7, holnap délután plusz 2, mínusz 3 fok valószínű.




2005. február 01., kedd 22:33


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület