CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nem született megállapodás a Deák tér rekonstrukciójával kapcsolatban- Gyógyhatású a petőházi termálvíz- 100 ezer euró a Fertő parti kerékpárutak megtervezésére * Időjárás

A Corvinus Rádió hírei - Február 2. 18.00 óra
Nem született megállapodás a Deák tér rekonstrukciójával kapcsolatban
Gyógyhatású a petőházi termálvíz
Megalakult a Magyar Hitelfelvevők Országos Szövetsége

Nem született megállapodás a Deák tér rekonstrukciójával kapcsolatos mai városházi egyeztetésen. A városvezetés ma délben fogadta többek között azokat a soproniakat, akik fellebbezést nyújtottak be az építési engedély ellen. A történtekről Biczi László, az alpolgármester főtanácsadója számolt be a Corvinus Rádiónak.

100 ezer eurót nyert Sopron az EU-tól a Fertő parti kerékpárutak megtervezésére. Az önkormányzat az összeg 10 %-át biztosítja. Ezt Walter Dezső, polgármester jelentette be mai sajtótájékoztatón.

Elkészült az a szabályozási tervváltozat, amely a Paprét környékének látványos fejlesztését tartalmazza, írja a Kisalföld. Az elképzelések szerint befedik az Ikva egy szakaszát, új forgalmi csomópontot és korszerű lakóparkot építenek a Híd utca és a Paprét között. Emellett közvetlen kapcsolat létesülne a Lehár Ferenc utca, a Paprét és a belváros között. Elképzelhető, hogy az Ikva-pataknak a Híd utcától a park közepéig eső részét lefedik, a közlekedés megkönnyítésére pedig új körforgalom is épülne a Lehár Ferenc utcai csomópontban. A zsinagóga és a Híd utca között egy korszerű lakóparkot képzelnek el. Walter Desző polgármester a megyei napilapnak elmondta: több ingatlanfejlesztési vállalkozás képviselője is megtekintette már a látványterveket, de nem léptek tovább, mivel a Paprét rendezés nagyon az elején tart. Hozzátette: a zsidófürdőnek nevezett ingatlan – közvetlenül a zsinagóga szomszédságában – kétharmada a város, egyharmad a zsidó hitközség tulajdonában van. Az eddigi tárgyalásokon a hitközség is jelezte együttműködési szándékát. A környező épületek közül néhány lebontásra kerül, ezért az ott élők számára a város új lakásokat biztosítana.

Befejeződött a petőházi termálvíz gyógyvízzé minősítésének a folyamata: a szakhatóságok engedélyezték a gyógyvíz megnevezés használatát. A vizet Petőháza nagyhírű néhai geológusáról, dr. Fülöp Józsefről nevezték el.

Tiszteletdíj emelés van, költségvetés nincs. Ezzel a címmel tartott sajtótájékoztatót a Fidesz soproni szervezete. Pongrácz Nóra, a Fidesz soproni önkormányzati képviselője azt nehezményezi, hogy a képviselők a kölségvetés elfogadását megelőzően szavaztak tiszteletdíjuk emeléséről, amely ráadásul 4 millió forinttal terheli meg a város költségvetését.

Az uniós csatlakozás óta ugrásszerűen megnőtt a határforgalom a nyugat-dunántúli régióban, főként Győr-Moson-Sopron megye területén. A régió fejlesztési tanácsának elnöke emiatt levelet írt a miniszterelnöknek, amellyel fel kívánja hívni a figyelmet a helyenként tarthatatlan állapotokra. Dr. Szakács Imrét elmondta:

A kapuvári képviselőtestület legutóbbi ülésén a többi között határozott egy gyógyturisztikai program támogatásáról. Az önkormányzat kedvezményes építési telekkel pártfogolja a Nyugalom Egészségügyi Park projektet, amely idős emberek nagyon magas színvonalú ellátását biztosítaná a rábaközi kisvárosban. A 600 millió forintos projektről Bíró Péter kapuvári polgármestert tájékoztatta a Corvinus Rádiót.

Az év végére több mint 700 embernek tud majd munkát biztosítani a Jabil új szombathelyi üzeme, amelynek alapkövét tegnap tették le a vasi megyeszékhely ipari parkjában. Az elmúlt időszak főként az elbocsátásoktól volt hangos Vas megyében. Decemberben minden eddiginél több munkanélkülit tartottak nyilván. Ezért olyan fontos a zöldmezős beruházással épülő több mint 17 ezer négyzetméteres szervizközpont építése. Galler Károly, a Habil szombathelyi üzemének ügyvezető igazgatója elmondta: a mintegy 40 millió eurós beruházás révén egy magas szintű munkaerőt foglalkoztató, hitech szerviz központot hoznak létre. Az ügyvezető igazgató elmondta: Saját szervezésben képzik majd dolgozóikat, hiszen az alkatrészszintű hibaanalizálás mellett integrált logisztikai szolgáltatást is kínálnak megrendelőiknek. A Jabil szervízközpont várhatóan 2005 augusztusára készül el, évente több száz milliós forgalmat bonyolít le, és néhány év múlva akár már ezer embernek is munkát adhat Szombathelyen.

A magyar kormányfő szerint először saját önzését, előítéleteit, a többségi társadalom ösztönös bezárkózását kell felszámolnia annak, aki a romákon segíteni akar. Gyurcsány Ferenc Szófiában, a Roma Évtized 2005-2015 programot elindító konferencián beszélt erről, ahol nyolc közép-, kelet- és délkelet-európai ország miniszterelnökével együtt programnyilatkozatot írt alá a romák felzárkóztatására.

Szita Károly megismételte, hogy nem készített jelentéseket az egykori állambiztonsági szolgálatoknak. Kaposvár fideszes polgármestere úgy véli, hogy visszaéltek személyi adataival, amelyek helyesen szerepelnek ugyan a nyilvánosságra hozott iratokon, de azt a hamis látszatot keltik, hogy Krakus Péter ügynök és Szita Károly azonosak.

A Fidesz alelnöke kijelentette: pártja azt szeretné, hogy kiderüljön az igazság Szita Károly ügyében, amely kellemetlen a kaposvári polgármesternek és a pártnak is. Pokorni Zoltán hangsúlyozta: tudomása szerint Szita Károly bírósághoz kíván fordulni, ezért amíg a bíróság nem dönti el, hogy ki állít igazat ebben az ügyben, a Fidesz nem akar állást foglalni és elfogadja a bírósági utat.

Megalakult a Magyar Hitelfelvevők Országos Szövetsége. A civil szervezet tanácsot ad a hitelszerződések megkötése előtt és jogi képviseletet nyújt azoknak, akiket valamelyik pénzintézet miatt ért anyagi kár. Nagy Sándor István, a szövetség elnöke rádiónknak elmondta: mindenkit fogadnak, és a károsultak szociális helyzetétől teszik majd függővé a szolgáltatás árát.


Az időjárásról:
Eleinte felhős marad az ég, és kisebb havazás, hózápor lehet. Holnap csökken a felhőzet, és már csak nyugaton lesz gyenge havazás. Az északi szelet ma a Dunántúlon, holnap a Tiszántúlon erős lökések kísérik. Hajnalban mínusz 3, mínusz 10, a szélvédett helyeken mínusz 15, holnap délután plusz 2, mínusz 2 fok várható.





2005. február 02., szerda 19:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület