CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Százezer euró kerékpárút-tervezésre

 Százezer eurót nyert Phare-pályázaton a soproni önkormányzat egy megépítendő kerékpárút terveire. A  Fertő tó körüli kerékpárútnak Sopronnal a tó keleti oldaláról, Balf felőli összekötését teremtené meg.
A Fertő tó körüli kerékpárútnak jelenleg csak Fertőmeggyes (Mörbisch) irányából van összekötése Sopron város, a térség legjelentősebb, turisztikai vonzással rendelkező települése irányába. A Fertő tó keleti oldaláról, Pomogy (Pamhagen) felől nincs kapcsolata a városnak. 2001-ben már készült egy Balf - Sopron - Ágfalva - országhatár kerékpárút megvalósíthatósági tanulmány, amelynek egyik fontos része volt ennek a kapcsolatnak a kijelölése.

A kerékpárút a szolgáltatások területén új munkahelyeket teremtene – fejtette ki Walter Dezső, Sopron polgármestere a nyertes pályázat bejelentésére tartott városházi sajtótájékoztatón.

A kerékpáros turizmus az elmúlt években ugrásszerűen megnövekedett a térségben.
A Fertő part osztrák oldalán a kerékpárhálózat rendszerszerűen kiépült. Az áttekinthető hálózat, mely a biztonságos kerékpározás feltételeinek megfelelt, Pomogynál (Pamhagen) csatlakozik a Fertőd - Hegykő - Fertőboz - Balf önálló kerékpárúthoz.
A Fertő körüli kerékpárútról a hazai turisták mellett az osztrák kerékpárosoknak sincs kapcsolata az alrégió központját jelentő Sopron várossal keleti irányból.

Sopron város Magyarország egyik legjelentősebb történelmi műemléki együttesével rendelkezik, a szőlő és a bor városa, kereskedelmi, vendéglátási és szolgáltatási hálózata kiemelkedő a térségben. Mindezek, valamint a természeti és táji adottságok a turizmus célpontjául szolgálnak. A turizmusból önálló területté vált az elmúlt időszakban a kerékpárturizmus, mely az országon belül és a határon át is egyre növekvő.

Az ország keleti irányából, valamint a Fertő tó körüli kerékpárútról önálló kerékpárút hiányában a nagy forgalmú 8518. számú közúton bonyolódik le a forgalom. Az önálló kerékpárút bevezetését Balfürdő belterületén átvezetve, a 8518. számú út mentén építendő önálló kerékpárúttal kell megoldani.
A kerékpárút a régió, határon átnyúló kerékpáros és ökoturizmus fejlődését is szolgálná.

Sopron beletrületén a belterületi határra érkező nyomvonal a Balfi utcában haladna a belváros felé. Az elkerülő út - Bem utca között az út nyugati oldalán haladhatna. A Giczi köz és Szentlélek utca között faltól falig kiépülő vegyes használatú díszburkolat készül a műemléki környezetre való tekintettel. A kerékpárút itt csatlakozna a kialakítandó Lépesfalva (Loipersbach) - Ágfalva - Sopron - Fertőrákos - Meggyes (Mörbisch) hálózathoz.

A megtervezendő kerékpárút három önálló szakaszból épülne fel. Így  Balf külterületein ( 2710 fm,  8200nm), Balf - Sopron között külterület (4233fm, 12700nm) és Sopron belterületen (2100 fm, 3600nm).
(cyberpress)
 



2005. február 03., csütörtök 08:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület