CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Egészség  

Programsorozat az egészségünkért

A daganatos megbetegedések megelőzése érdekében szervezett programsorozatot az Éltető Erő Alapítvány a Rák Ellen. A szervezet a helyes életmód kialakításában kíván segítséget nyújtani a fiataloknak, hogy minél tovább megőrizhessék egészségüket.

Tavaly minden negyedik nő mellrákban halt meg, míg a férfiaknál a tüdő-, a prosztata- és gyomorrák miatti halálozás a leggyakoribb – hangzott el a daganatos megbetegedések vissza- szorítását célzó programsorozat első fórumán kedden a soproni Erdészeti Múzeumban.

Az ’Éltető Erő Alapítvány a Rák Ellen’ kuratóriumi elnöke, Csiszár Zoltánné a Cyberpressnek elmondta: szervezetük 1996-ban a Daganatos Betegek Klubjaként alakult a városban. 2000-től már nemcsak a rászorulóknak igyekeznek szaktanácsadással, alternatív gyógymódot, terápiát ajánlva segíteni, hanem a rákos megbetegedések megelőzéséért folyó küzdelmet is zászlajukra tűzték. Csiszár Zoltánné elmondta: „A statisztika nagyon ijesztő, hiszen míg korábban leginkább a 30-50 éves korosztályt érintették a daganatos betegségek, addig ma szembe kell néznünk a ténnyel, hogy mind több huszon-, sőt, tizenéves szervezetét támadja meg a rettegett kór.”

Az egészségmegőrző programsorozat első állomásaként kedden délután az Erdészeti Múzeumban rendeztek fórumot. Varga Tamás igazgató az „Az erdőről más szemmel” című, vetített képes előadásában a természet, az erdők szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásait,  a túrák, séták fontosságát hangsúlyozta a bennünket érő stressz leküzdésében, a lelki felüdülés megtalálásában. Mint fogalmazott: „Magyarország területének ötöde erdő, vagyis minden ötödik lépésünkkel erdőben járunk. Ezért a ma emberének vissza kell találnia a természetbe,  hiszen az erdő, a természeti környezet fontos szerepet játszhat egészségünk megőrzésben, mind a pszichoszomatikus betegségek kialakulásában - és tudjuk, hogy a daganatos betegségek bizonyos csoportjai is idetartozhatnak -, mind pedig általános kondíciónk javításban. Fontos, hogy tudatosan keressük fel lakóhelyünkön az erdőket és így kihasználhassuk a különböző típusú erdők betegségekre gyakorolt hatásait.”

A májusig tartó programsorozatban egyebek mellett az egészséges táplálkozásról, a biblioterápáról hallhatnak hasznos információkat az érdeklődők, valamint a testmozgás, kirándulás örömeiből vehetik ki részüket. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Tóth Anita Lilla

Kapcsolódó cikk:
Egészségmegőrző rendezvénysorozat indul
 



2005. február 08., kedd 21:24


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület