CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Iskolapadban a soproni borászok

Csaknem 60 év után újraindult a borász képzés Sopronban. A Lippai János Kertészeti Szakiskola képzésére 15 őstermelő jelentkezett a Soproni Történelmi Borvidékről.

Derítés, titrálás, házasítás, szűrés – a borkészítési műveleteket jól ismerik azok az idősebb és fiatal gazdálkodók, akik most azért ültek iskolapadba, hogy az Európai Uniós elvárásoknak megfelelő képesítést szerezzenek. Ezerné Tóth Annamária, a Lippai János Kertészeti Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet igazgatója a Cyberpress-nek elmondta:  iskolájukban 1922 és 1947 között működött a Magyar királyi Szőlészeti-Borászati Szakközépiskola.

A képzés újbóli elindítását a valós igény és a szükség indokolja, Európai Uniós csatlakozásunk után ugyanis hamarosan a bortermelést is szakirányú végzettséghez kötik. Az igazgatónő hozzátette: „A privatizáció után a gazdák, akik újra szőlőterülethez jutottak, rájöttek arra, hogy nem elég szőlőt termelni, borászkodni is kell tudni és ehhez szakismeret szükséges.”

Az elméleti és gyakorlati oktatás során OKJ-s bizonyítványt szerezhetnek a gazdák, akik közül többen évtizedek óta foglalkoznak a szőlőtermesztéssel és borkészítéssel.

Szalay István soproni őstermelő három hektáron gazdálkodik családjával. Kérdésünkre elmondta, elsősorban az uniós elvárások miatt jelentkezett a képzésre, mert úgy látja, hogy a szakirányú végzettséggel rendelkező, jól felkészült gazdáké a jövő. Főként kémiai laborismeretei hiányosságait szeretné pótolni.
A két félév anyagában a borkezelési eljárások mellett higiéniai, munka- és környezetvédelmi, valamint Uniós ismeretek szerepelnek, vagyis mindaz, ami hozzásegíti a borászokat ahhoz, hogy az eddiginél tudatosabban termeljenek és jobb minőségű borokat érlelhessenek pincéjükben.

Tóth Anita Lilla
 



2005. február 11., péntek 21:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület