Iskolapadban a soproni borászok
Csaknem 60 év után újraindult a borász képzés Sopronban. A Lippai
János Kertészeti Szakiskola képzésére 15 őstermelő jelentkezett a Soproni
Történelmi Borvidékről.
Derítés, titrálás, házasítás, szűrés – a borkészítési műveleteket jól
ismerik azok az idősebb és fiatal gazdálkodók, akik most azért ültek iskolapadba,
hogy az Európai Uniós elvárásoknak megfelelő képesítést szerezzenek. Ezerné
Tóth Annamária, a Lippai János Kertészeti Szakközépiskola és Szakmunkásképző
Intézet igazgatója a Cyberpress-nek elmondta: iskolájukban 1922 és
1947 között működött a Magyar királyi Szőlészeti-Borászati Szakközépiskola.
A képzés újbóli elindítását a valós igény és a szükség indokolja, Európai
Uniós csatlakozásunk után ugyanis hamarosan a bortermelést is szakirányú
végzettséghez kötik. Az igazgatónő hozzátette: „A privatizáció után a gazdák,
akik újra szőlőterülethez jutottak, rájöttek arra, hogy nem elég szőlőt
termelni, borászkodni is kell tudni és ehhez szakismeret szükséges.”
Az elméleti és gyakorlati oktatás során OKJ-s bizonyítványt szerezhetnek
a gazdák, akik közül többen évtizedek óta foglalkoznak a szőlőtermesztéssel
és borkészítéssel.
Szalay István soproni őstermelő három hektáron gazdálkodik családjával.
Kérdésünkre elmondta, elsősorban az uniós elvárások miatt jelentkezett
a képzésre, mert úgy látja, hogy a szakirányú végzettséggel rendelkező,
jól felkészült gazdáké a jövő. Főként kémiai laborismeretei hiányosságait
szeretné pótolni.
A két félév anyagában a borkezelési eljárások mellett higiéniai, munka-
és környezetvédelmi, valamint Uniós ismeretek szerepelnek, vagyis mindaz,
ami hozzásegíti a borászokat ahhoz, hogy az eddiginél tudatosabban termeljenek
és jobb minőségű borokat érlelhessenek pincéjükben.
Tóth Anita Lilla
2005. február 11., péntek 21:39