CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Közlekedés a havazásban és az ónos esőben - megszaporodott hívások a Győr-Moson-Sopron Megyei Mentőszolgálatnál- A Megyei Önkormányzat.költségvetése- Megyei Pedagógiai Intézet: szakmai nap

A Corvinus Rádió hírei Február 12. 11.00 óra
FM 104.6

A szokásos hétvégi gyér forgalom miatt eddig még nem okozott gondot a közlekedésben a hajnal óta tartó havazás és az ónos eső - közölte szerkesztőségünkkel a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Dobson Tibor elmondta: Veszprém megyében az éjszaka folyamán a tűzoltók segítettek ki egy elakadt, szülő nőt szállító mentőautót. A fővárosban 80 gép tisztítja folyamatosan az utakat, a tömegközlekedésben nincs fennakadás. A Fővárosi Közterületfenntaró Vállalat arra kéri a fővárosiakat, hogy a balesetek elkerülése érdekében takarítsák a járdákat.

Jelentősen megnövekedett a hívások száma pénteken, február 11-én, a Győr-Moson-Sopron Megyei Mentőszolgálatnál. A jeges, síkos utakon a délutáni órákig mintegy 40-en csúsztak el, és szenvedtek különböző sérüléseket, leggyakrabban végtagtörés-, illetve ficam fordult elő. Az utak, járdák most is csúsznak, a mentősök már szombaton is két hasonló jellegű esethez vonultak ki. A Győri Kommunális Szolgálat munkatársai hat nagyteljesítmányű gépükkel megkezdték a tömegközlekedési útvonalak, kerékpárutak sózását, síktalanítását, a buszvárókat pedig kézi erővel tisztítják meg. A cég hóügyeleti szolgálata továbbra is működik és várja a hívásokat, az 516-612-es telefonszámon.

Első olvasatban tárgyalta idei költségvetési tervezetét pénteken, február 11-én, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat. A megyei költségvetés ebben az évben rekordösszegű, több mint 623 millió forintos hiánnyal számol.
A győri Megyeházán tartott ülésen elhangzott: a hiány fedezetéül működési célú hitelfelvételre is szzükség lesz, és további 500 milliós folyószámlahitelt kell igénybe venni az átmeneti pénzügyi nehézségek áthidalására. A végszavazás a tervek szerint március 4-én lesz.

A legfontosabb változásokról tájékoztatták az iskolafenntartókat a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet szakmai napján pénteken Győrben. Környei László igazgató hangsúlyozta: az újdonságok közé tartozik, hogy az eddigiektől eltérő finanszírozási rendszer alakult ki, amely elsősorban a kis létszámú intézményeket érinti. Lényeges változás, hogy a fenntartóknak négy évente felül kell vizsgálniuk az iskolákat jogi, szakmai és pénzügyi szempontból. Az oktatási intézmények új, a társulásokhoz kötődő normatívát is igényelhetnek. Az együttműködésekhez kötődő szakmai egyeztetések több helyen zajlanak, Mosonmagyaróváron már végéhez közelednek, míg Győrben a napokban kezdődnek. A szakemberek ugyanis több település együttműködésében, feladatmegosztásában látják az iskolák finanszírozási problémáinak megoldását. Környei László hozzátette: az önkormányzatoknak nem iskolafenntartási, hanem feladatellátási kötelezettségük van. Ez érinti az óvodai, iskolai, esetleg nemzetiségi oktatást, napköziotthonos szolgáltatást. Az együttműködés többféle módon történhet, a döntést azonban helyben kell meghozniuk a településeknek. Az igazgató kiemelte: az iskolák működhetnek tagintézményként, egy-egy tanár átjárhat az egyes iskolákba, így a szaktárgyak oktatása is magasabb színvonalú lehet.

Kábítószergyanús anyagot találtak a rendőrök igazoltatáskor egy szabadszállási fiatalember autójában, majd a lakásán is – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség a Bács-Kiskun Megyei RFK sajtószolgálatától.
Visszaélés kábítószerrel bűntett gyanúja miatt őrizetbe vette a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság V. Zoltán 20 éves szabadszállási férfit, akinek a személyautójában pénteken éjjel rendőri igazoltatáskor egy csomagban ismeretlen eredetű fehér port, egy másik csomagban pedig Canabbis törmeléket találtak. A lakásán tartott házkutatáskor ugyanakkor 3 db Speed tabletta, 25 db Extasi tabletta és 5 db Canabissal töltött cigaretta került elő. A rendőrség a drogok eredetét is vizsgálja.

A BKV munkaadói és munkavállalói szervezeteinek képviselői a béremelésen kívül a sztrájk esetén nyújtandó minimális szolgáltatásról is vitáznak a mai újabb találkozón. A szakszervezet jövő keddre helyezte kilátásba a sztrájkot, ha nem születik egyezség. Tegnap a közlekedési vállalat két ezerrel 13 ezer forintra emelte béremelési ajánlatát. A szakszervezetek ezt nem fogadták el, és csak 500 forintot engedtek 19 ezer forintos követelésükből. A bíróság közben jogosnak ítélte a keddre tervezett BKV-sztrájkot.

A boszniai szerbek, horvátok és muzulmánok, valamint a nemzetközi közösség képviselői munkacsoportot hoztak létre a háborús bűnösök utáni kutatás összehangolására. A szarajevói megbeszélésen a nemzetközi közösség boszniai főképviselője kifogásolta, hogy a boszniai Szerb Köztársaság még egyetlen vádlottat sem juttatott a hágai Nemzetközi Törvényszék kezére, igaz néhány embert tavaly év végén letartóztattak.

Venezuelában emberek ezreit, köztük turisták százait kellett kimenteni a tengerparti vidékekről az esők okozta áradások miatt. A latin-amerikai országot sújtó árvízben eddig 14 ember halt meg. Az ötödik napja szakadó esőben a folyók kiléptek medrükből és a közlekedést is megbénították. A hatóságok attól tartanak, hogy megismétlődik a hat évvel ezelőtti katasztrófa, amikor földcsuszamlásokban mintegy 10 ezer ember halt meg Venezuelában.



2005. február 12., szombat 12:28


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület