CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Rákóczi Szövetség: Felvidéki földterületek, magyarok diákok beiratása

Az érdekeltek 90 százaléka nem is tudja, hogy családi birtokát nem államosították, és hogy annak tulajdonviszonya ma is él – hangzott el a Rákóczi Szövetség tegnapi fórumán.

Firtl Mátyás, megyei alelnök, Martényi Árpád szervezeti titkár, Tamáska Péter, Tölli Balázs helyi elnök a Rákóczi Szövetség sajtótájékoztatóján

600 ezer hektárnyi nevesíthető földterület
A nevesítetlen földterületek tulajdonjogának érvényesítése, és a felvidéki beiskolázási program volt a fő témája a Rákóczi Szövetség tegnapi soproni fórumának, amelynek meghívottjai Martényi Árpád, a Rákóczi Szövetség szervezeti titkára, Tamáska Péter történész, a felvidéki nevesítetlen földalapok szakértője és Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés általános alelnöke voltak.
A földnevesítések esetében mintegy 600 ezer hektárnyi földről van szó – fejtette ki Tamáska Péter. Van mód az ún. nevesítetlen földek tulajdonjogának rendezésére, amelyek jelenleg szlovák állami kezelésben vannak. Az oldalági leszármazottait is illeti a tulajdonjog. A nevesítetlen földek egy része 2005. szeptember 1-jén állami, majd községi tulajdonba kerül. ,,Ez államosítással összekötött privatizáció, amellyel a magyar tulajdonjogok teljesen eltűnnek” – hangzott el. Tehát célszerű ezen időpontig az eljárást lefolytatni, bár, amint azt a szakértő hangsúlyozta: a magyar államnak mindent meg kellene tenni annak érdekében, hogy ezt a korai időpontot kitolja.
- A legnagyobb problémát nem a nevesítési eljárás maga, hanem az jelenti, hogy az érdekeltek 90 százaléka nem is tudja, hogy családi birtokát nem államosították, és hogy annak tulajdonviszonya ma is él – mondta a szakértő.
A magyar államnak az általános kárpótlás megtételén túl, amellyel kötelezettsége van az ideszármazott felvidékiekkel kapcsolatban, a továbbiakban felelőssége van az 50 hektárnál kisebb földterületek kárpótlásának kérdésében is. Ez a kérdés a mai napig rendezetlen.

Ugyan földjeiket nem kaphatják vissza azok a volt tulajdonosok, akiket 1945-48 között kitelepítettek, azonban vannak olyan esetek, amikor a kitelepített magyarok oldalági leszármazottai örökösként nevesítetlen földekhez juthatnak, ezért minden lehetséges érintettnek azt tanácsolják: nézzen utána annak, hogy a nyilvántartásban nem szerepel-e valamelyik felmenője.

Tölli Balázs, a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének elnöke szerint a területek visszaszerzése nem csak érzelmi okokból fontos, hanem gazdasági szempontok is érvényesülhetnek akkor, amikor magyar tulajdonban maradnak a felvidéki, magyar lakta területeken fekvő földek.

Gyakorlati segítség
Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei önkormányzat általános alelnöke gyakorlati segítséget kínál az érintetteknek, akiknek száma országosan akár tízezres nagyságrendet is jelenthet. A felvidéki gyökerekkel rendelkezők közül a soproni Fidesz-irodában bárki megtekintheti a földterületek településenkénti, helyrajzi szám szerinti nyilvántartását, valamint a nevesítési eljárás megindításának gyakorlati teendőiről is információkat kaphat.

Beiskolázási program
A felvidéki magyarság beolvasztását hivatott megakadályozni, vagy legalább is lassítani a Rákóczi Szövetség beiskolázási programja, – amelyhez támogatókat keres a szervezet.
A Rákóczi Szövetség felhívást intézett civil szervezetekhez és magánszemélyekhez, arra az alkotmányos kötelezettségre utalva, amely szerint az anyaország felelősséget érez a határon túli magyarok sorsa iránt, és támogatni kívánja szülőföldön való boldogulásukat.
A Rákóczi Szövetség oktatási-nevelési támogatást kíván biztosítani a magyar nyelvű oktatási intézményekbe beiratkozó diákoknak. A programot támogatók a Rákóczi Szövetségnek erre a célra nyitott bankszámlájára fizethetik be adományaikat, amelyekkel ahhoz járulnak hozzá, hogy a magyar nyelvű oktatási intézménybe beíratott gyermekek, magyar családok, gyermekenként 20 ezer forint összegű oktatási-nevelési támogatáshoz jussanak. Martényi Árpád, a program részleteit ismertetve rámutatott arra: a magyar kedvezménytörvény keretében bevezetett oktatási-nevelési támogatást a magyar oktatási intézményekben történő tanulás legfontosabb motivációs tényezőjének tartják, ugyanakkor sajnálattal vették tudomásul, hogy a Szlovák Köztársasággal 2003-ban kötött államközi megállapodás a felvidéki magyar családokat megfosztotta a támogatás közvetlen igénybevételétől. Ez az asszimiláció folytatásának veszélyét jelenti – jelentette ki Martényi Árpád.
A Rákóczi Szövetség bankszámlaszáma:
11705008-20488172 (OTP Bank) Felvidéki Oktatási Támogatás
Csekkek és információk kérhetők a Rákóczi Szövetség Soproni Szervezeténél a 99-512-431-es telefonszámon.
T.É.

Kapcsolódó oldal:
Rákóczi Szövetség






2005. február 17., csütörtök 15:08


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület