CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Sopron költségvetésének első körös közgyűlési döntéseiről

Fidesz: ,,Már a hitel visszafízetésre is hitelt vesz fel városvezetés"

Sopron költségvetésének első körös közgyűlési megvitatását követően a Polgári Összefogás frakció nevében Havas András, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség soproni önkormányzati képviselője, a pénzügyi bizottság elnöke február 16-án tartott sajtótájékoztatót.
Havas András Sopron tervezett költségvetésével kapcsolatos szakmai véleménye előtt Walter Dezső polgármester 2002. őszi kampány szóróanyagából idézett. „Ma a puszta létfenntartásunk is gondot okoz, hiszen üres a kassza ( ...) ezért (...) elsőként meg kell állítanunk a város veszteséges gazdálkodását." - szólt a szocialista kampányígéret.
A fideszes politikus rámutatott arra, ahogyan az idézett ígérethez képest a költségvetési előterjesztés szerint a hitelfelvétel 2005-ben alakul. A működési hitelfelvétel:1,5 Mrd Ft, míg a feilesztési hitelfelvétel: 2.4 Mrd Ft lesz, ez mindösszesen 3,9 milliárdos hitelfelvételt tesz ki.
Sopron nettó adósságállománya 2005. december 31-én a költségvetési előlerjesztésnek megfelelően a következőképpen alakul: A működési- 1,5 Mrd Ft , míg fejlesztési: 3.8 Mrd Ft, azaz összesen : 5,3 Mrd Ft lesz.
Havas András szerint a sokmilliós budapesti tanácsadói megbízások ellenére máig nincs gazdasági programja a városnak.pedig már jócskán a ciklus második felében járunk. Fejlesztési koncepció sincs a beruházási fontosságok sorrendjének meghatározására - mondta.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy a hitelviszafizetés összege a kamatokkal és költségekkel együtt várhatóan meg fogja haladni a 10 Mrd Ft-ot.
- A városvezetés soha nem nyilatkozik arról, hogy vajon miből fogjuk ezt visszafizetni. A működési költségek 542 Millió Ft-tal meghaladják a működési bevételeket, ezért működésből nem lehet a hiteleket törleszteni.
A fejlesztési hitelek jellegüknél fogva nem termelnek bevételeket ezért fejlesztésből sem lehet a hiteleket törleszteni.
Már a hitel visszafízetésre is hitelt vesz fel városvezetés - mondta a képviselő.
Nagy a baj – véli a Fidesz. A Fidesz úgy látja: a város, amelynek nincs gazdasági programja arra, hogy a helyzet hogyan kezelhető, kampányköltségvetést készített.
A soproni Fidesz-frakció ismételten és sokadszorra felajánlja, hogy közreműködik egy gazdasági program kidolgozásában, a város jövője érdekében.
(V)



2005. február 17., csütörtök 21:05


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület