CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Megyei Területfejlesztési Klub

Megyei Területfejlesztési Klub
Amire az önkormányzatoknak a siker érdekében figyelniük kell

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat 2001-ben azzal a céllal hozta létre Megyei Területfejlesztési Klubot, hogy a megyében egy valóban élő, kommunikatív, aktív területfejlesztési munka folyjon. A klub fő feladata a megyében és a régióban működő különböző szerveztek képviselőinek (menedzsereinek) rendszeres találkozója és információcseréje. A találkozókon a kistérségek a munkájukhoz szükséges legaktuálisabb információkat kapják meg.

A „Megyei Területfejlesztési Klub” első idei , január 12-én tartott ülésének leghangsúlyosabb témaköre a 2005. évi pályázati lehetőségekről szóló tájékoztató volt. A megyei és régiós hatáskörbe utalt pályázatokon túl egyéb – a települések speciális adottságaihoz, (meglévő) fejlesztési programjaihoz illeszthető – a versenyképességet és a foglalkoztatási kapacitást növelő pályázati lehetőségek is találhatók a „forrásgazdáknál.”

A klub szervezői „aprópénzre váltható”, közérthető, ugyanakkor figyelemfelhívó tájékozatókkal is segíteni szeretnének az önkormányzatoknak a folyamatosan megjelenő pályázatok közötti eligazodásban, beazonosításban és hasznosításban.

E törekvés szellemében Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés általános alelnöke, a Megyei Területfejlesztési Klub illetékes vezetője az alábbiakra hívta fel a megyei önkormányzatok figyelmét.

„A Gazdasági Versenyképesség Operatív Programja (GVOP) keretében a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (többek között a „Kisalföld” című napilap 2005.02.16-i számában részletezettek szerint) 16 pályázatot hirdetett meg 4 prioritáshoz (beruházás ösztönzés, kis- és középvállalkozások fejlesztése, kutatás, fejlesztés és innováció, információs társadalom és gazdaságfejlesztés) illeszthetően.

Figyelemreméltó, hogy míg az önkormányzatok köréből közvetlenül csak egyre lehet pályázni (Kódszám: GVOP „1.2.1. Ipari és Innovációs Infrastruktúra Fejlesztése” a pályázati cél ipari parkkal rendelkező szervezetek/önkormányzatok), addig közvetve, intenzív településmarketing munkával, gazdálkodó szervezeteket ösztönözve érdekeltté téve településükre beazonosítható pályázati céllal, a – feltételek biztosításának függvényében – több kiírásra is lehet pályázni. Például GVOP – 2005 – 2.1.1. kódszámú kis- és középvállalkozások műszaki, technológiai hátterének fejlesztése, vagy GVOP – 2005 – 4.4.1. kódszámú szélessávú Internet-infrastruktúra kiépítésének és a szolgáltatás beindításának támogatása Magyarország üzletileg kevésbé vonzó településein célú pályázatok” – foglalta össze az önkormányzatokat érintő legfontosabb tudnivalókat Firtl Mátyás.

(A megyei közgyűlés március 4-i ülésén a képviselők tájékoztatót hallgatnak meg a Megyei Területfejlesztési Klub szervezésének, működésének eddigi tapasztalatairól.)
Ponty Zita



2005. február 19., szombat 21:07


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület