CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Mégsem döntenek holnap a Soproni költségvetésről- Megnőtt a munkanélküliek száma a megyében- Várhatóan tárgyalóasztalhoz ülnek az agrárdemonstráció szervezői és a tárca képviselői-

 

A Corvinus Rádió hírei Február 23. 13.00 óra
FM 104.6

Mégsem döntenek holnap a Soproni költségvetésről, írja a Kisalföld. Az előzetes tervek szerint holnap délutáni rendkívüli közgyűlésen került volna sor Sopron idei költségvetésének második körös tárgyalására. A büdzséről való végső szavazás azonban áttevődik március 1-jére, mivel a holnapi közgyűlésen 25 napirendi pont sorsáról kell döntenie a képviselő-testületnek. Ennek során olyan hangsúlyos előterjesztéseket is megvitatnak, mint az önkormányzati fenntartású kft.-k és kht.-k üzleti tervei, a fizetőparkolás rendjének módosítása és újabb parkolóhelyek létesítése. Ismét napirendre kerül a soproni és a Sopron környéki fürdők működtetéséről és vagyonkezeléséről szóló szerződés módosítása. A 2005-ös költségvetés szavazása keddre tolódik, melyen már részt vesz az éves szabadságáról hazaérkezett Walter Dezső polgármester is.

Jelentősen megnőtt az elmúlt hónapban a regisztrált munkanélküliek száma Győr-Moson-Sopron megyében. A megyei munkaügyi központ tájékoztatása szerint ebben a sorkatonaság megszűnése is szerepet játszik. Január végére 11 ezer fölé emelkedett az év végi 9 ezerről a regisztrált munkanélküliek száma Győr-Moson-Sopron megyében. Mészárosné Németh Lívia, a megyei munkaügyi központ sajtóreferense rádiónknak elmondta: ez a szám magasabb a szokásosnál, de ebben az időszakban nem rendhagyó folyamat a munkanélküliség megugrása a szezonális munkák holtidőszaka miatt.

300 ezer forinttal támogatta idei báli bevételéből a soproni Erzsébet Kórház újszülött osztályát az Alpesi Trans Racket Sopron Tenisz Klub, írja cyberpress. A bébiruhákat kedden délután vette át az egészségügyi intézmény, amely egy speciális laboratóriumi eszközt is vásárol a pénzből. A soproni sportklub évek óta a leukémiás, tumoros gyermekeket, valamint a városi kórházban ápolt kicsik gyógyítását támogatja. Horváth Ernő, a Racket Hotel Sopron Tenisz Klub elnöke a Cyberpress-nek elmondta: 1994 óta minden évben megrendezik a Racket Tenisz Bált, amelynek idei bevételéből – csakúgy, mint az elmúlt hat évben - a soproni Erzsébet Kórház gyermekosztályának kis betegeit segítik; emellett rendszeresen támogatják a szombathelyi Gyermek Leukémiai Központ gyógyító munkáját is.

Ma délután várhatóan tárgyalóasztalhoz ülnek az agrárdemonstráció szervezői és a tárca képviselői. A helyszínről még egyeztetnek, a gazdák gépeikkel egyelőre Budapesten maradnak. A mai, parlament előtti több ezres tűntetés résztvevői a kormány távozását követelték. A szervezők átadták petíciójukat a miniszterelnök képviselőjének és az agrártárca politikai államtitkárának, aki holnap délután háromra tárgyalásra hívta őket. Információink szerint a tárgyalóbizottságban ott lesz Fenyőházi Tibor a MAGOSZ Győr Moson Sopron megyei elnöke is.

A kormánynak érdeke, hogy segítse a gazdákat, ezért a brüsszeli bizottsággal együtt mindent megtesz azért, hogy már március végére kifizessenek minden támogatást - nyilatkozta a Krónikának Pásztohy András az agrártárca szocialista párti államtitkára. A Fidesz szakpolitikusa, Turi Kovács Béla szerint feltétlenül indokolt a kifizetés, tekintettel a magyar gazdatársadalom helyzetére. Az SZDSZ-es Kiss Zoltán kijelentette: a kormány megpróbált egy gyorsított infrastruktúra kialakításával eleget tenni a kívánalmaknak, ez azonban nem volt elég céltudatos és következetes. Az MDF képviselője, Karsai Péter a Krónika kérdésére jogosnak nevezte a gazdák követeléseit.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára a hétfői határidőig megkapta az 1980-1990 közötti, titkos minősítés alól feloldott állambiztonsági iratokat. Ezt a szaklevéltár főigazgató-helyettese közölte. Kutrucz Katalin hozzátette, hogy ezzel még nem zárult le végérvényesen a folyamat, mivel a titokgazdáknak három évente újra és újra felül kell vizsgálniuk a minősítéseket.

Nyílt levélben fordul a kormányhoz és a miniszterelnökhöz a Magyar Rektori Konferencia, mert szerinte a felsőoktatásban nincs meg a fedezete a kötelezően előírt béremeléseknek. Besenyei Lajos elnök emlékeztetett arra, hogy januárban 7, szeptemberben újabb 4 és fél százalékkal kellene növelni a béreket. A költségvetés viszont ennek csak a 40-50 százalékát biztosítaná. A rektorok azt kérik a kormánytól, hogy a szeptemberi 4 és fél százalék csak ajánlott és ne kötelező béremelés legyen a felsőoktatási intézményeknek.

Németországban Bush amerikai elnök látogatása miatt a Rajna-vidékén megbénult az élet. Az üzemek egy részében nem dolgoznak, egy sor iskolában szünetel a tanítás. A hatóságok azt ajánlják, hogy Mainz környékén az emberek ne próbáljanak autózni, és főleg az autópályákat kerüljék a térségben. George Bush Mainzban találkozik a német kancellárral, más politikusokkal és üzletemberekkel. A tárgyalásokon várhatóan a közel- keleti helyzetről, az iraki háborúról és a rendezésről, valamint az iráni atomprogramról lesz szó. Bush európai körútja Szlovákiában folytatódik. Pozsony belvárosát mától péntekig lezárják a küszöbön álló az amerikai-orosz csúcstalálkozó miatt. A magyar Külügyminisztérium azt ajánlja a fuvarozóknak, hogy három napig kerüljék el a rajkai határátkelőt, mert ott korlátozzák a teherautó-forgalmat.

Emelkedik az influenzás megbetegedések száma. Az országos tiszti főorvos szerint egy hét alatt országosan 60 százalékos volt a növekedés mértéke. A Dunántúlon magasabb ez a szám, ott több mint kétszeresére nőtt a betegszám. Budapesten 26 százalékkal több az influenzás. Eddig egyetlen megyében sem rendeltek el korlátozó intézkedéseket, országos járványról még nem lehet beszélni.



2005. február 23., szerda 13:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület