CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Nemzet és kultúra volt a téma

A Nemzeti Fórum Sopronban

A Nemzeti Fórum Egyesület, Nemzet és Kultúra címmel Sopronban tartotta megyei gyűlését A gyűlésen Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet és a kultúra kapcsolatáról szólt, a továbbiakban Dr. Medgyasszay László, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke, és Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Parlament Kulturális és sajtó bizottság alelnöke szólt a mintegy 60 főd hallgatósághoz.

Lezsák Sándor, Szokolay Sándor, Medgyasszay László

Az igazi MDF mi vagyunk – jelentett ki Medgyasszay László, jelenleg független országgyűlési képviselő, aki hozzátette: a lakitelki, antalli hagyományokat mi visszük tovább, és nem a magát jelenleg MDF-nek nevező párt. Medgyasszay azt is elmondta, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség és a Nemzeti Fórum közötti történt közelmúltbeli tárgyalás a soproni választásra is kihatással lehet. A Fidesszel való együttműködés nem az önállóság feladását jelenti, mondta a politikus, aki nehezményezi azt, hogy nemzeti jobboldali pártként alakult MDF mára középre tolódott és nem hű saját hagyományaihoz.

Lezsák Sándor szerint most a magyar társadalomnak Klebelsberg-formátumú politikusokra, a kultúrának a Trianon utáni stratégiára van szüksége.
Jelenleg egy szellemi Trianon után vagyunk, „amelyben neoliberalista törekvések csonkítják szellemi életünket” -fogalmazott a politikus.

- Múltunk gyökérzetek őrzi nemzeti kincseiket! – mondta Szokolay Sándor, aki Bartókot és Kodályt ,,szellemi-védvár”-nak nevezte. A Kossuth-díjas zeneszerző címszavakat, jellemző mozzanatokat felvillantva elemezte Magyarország jelenlegi állapotát. A nemzet és kultúra ötvözet - mondta. A nemzeti kultúra a hit kultúrája, az erkölcs kultúrája, magyar kultúra, alkotó életet kíván – hangzott el Szokolay Sándor előadásában, aki arra is figyelmeztetett, hogy ,,Bartók és Kodály magyarságával robbant be a világújdonságba, mégis egész gondolkodásmódjuk, szinte minden ízében az európai kultúrában gyökerezik.”2005. február 26., szombat 11:49


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület