CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Pilis Invest-ügy - Gyanúsított még nincs, csak elkeseredett károsultak

2004. március 1-én egy 1 milliárd 10 millió 100 ezer forint összegű lekönyvelt tétel szerepel a Pilis Invest Szövetkezet főkönyvében, a szövetkezet vezetőinek, rokonainak és vállalkozásaiknak célrészjegyeiként, miközben március 2-tól már nem fizetett a Pilis Invest a hitelezőinek. Ennek ellenére a Pilis Invest-ügynek még nincs gyanúsítottja – hangzott el február 24-én Sopronban.


Dr. Buzásiné Dr. Ócsai Edit, Buga Imre, Dr. Szováti Szabolcs

Több mint 530 Pilis Invest-hitelezőt képviselnek jogi képviselettel ellátó ügyvédek Dr. Szekeres Csaba és Dr. Szováti Szabolcs kezdeményezésére a Pilis Invest Szövetkezet felszámolója Buga Imre, igazságügyi műszaki szakértő, továbbá a Pilis Invest Hitelezői Választmányának elnöke, Dr. Buzásiné Dr. Ócsai Edit tájékoztatták Sopronban a sajtót a Pilis Invest Szövetkezet felszámolásának jelenlegi helyzetéről.

Buga Imre felszámoló tájékoztatott a nyitómérlegben szerepelő vagyoncsoportól, amely a hitelezők kielégítésének lehetséges pénzügyi fedezetét biztosíthatja.

Buga Imre az ügy előzményeit is ismertette.
Elmondta: A mérleg-főösszeg mintegy 8 milliárd forintot tartalmaz, a határidőn belül bejelentett hitelezői igények kb. 11 milliárd forintra tehetők.
Ez mintegy 3000 hitelező bejelentését jelenti.
A felszámoló felértékelése szerint a vagyonokban szereplő tételek mintegy 2,5 milliárd forint a nyitómérleg értéket jelentenek.

A felszámoló azt is elmondta, hogy határidőn túl igényt mintegy 500 hitelező 1 milliárd forint értékben jelentett be.
A törvény szerint a rendelkezésre álló vagyonból befolyó pénzt a határidőre benyújtott hitelezők igényeire kell fordítani a felszámolónak. A határidőn bejelentett igények 100 százalékos megtérülését követően lehet csak a határidőn túl bejelentett igényeket kifizetni.
Nem valószínű, hogy a határidőn túl bejelentett igényeket megtérítik – jelentette ki a felszámoló.

Dr. Buzásiné Dr. Ócsai Edit a háromtagú Pilis Invest Hitelezői Választmányának nevében elmondta:
A Invest Hitelezői Választmány a csődtörvényben meghatározott határidőn belül a felszámolást elrendelő fővárosi bíróságnak megalakulását bejelentette, amelyet követően megalkotta a választmányi szabályzatot, és megkezdte a tevékenységét.
A választmány a törvényben és a választmányi szabályzatban foglalt lehetőségével élve megkereste a felszámolót. Tájékoztatást kért a szövetkezet vagyoni helyzetéről, a felszámolás kezdetétől, eltelt időszakra vonatkozóan tett intézkedéseiről, amire a törvényben meghatározott 15 napos határidőn belül a választmány meg is kapta a felszámoló válaszát. A választmány további tájékoztatást kapott a teljesített kifizetésekről, értékesített ingatlanokról, illetve az ingóságok értékesítéséről.
A választmány tagjai a szövetkezet szerződéseiről is tájékozódtak, amelyek között több feltűnő értékaránytalanság miatt megtámadott szerződés is volt. Tájékoztatást kaptak arról is, hogy a felszámoló megtette büntető-feljelentését, és hogy a rendőrség rendelkezésére bocsátotta azokat a bizonylatokat, amelyekkel az alapos gyanút alátámaszthatta.

December majd január folyamán a nyilvánosságot is tájékoztatták a Pilis Invest-üggyel kapcsolatban, miközben több alkalommal tartott választmányi ülésen a felszámolótól kapott információk után tájékozódtak, illetve megtették észrevételeiket.

A közös munka során a Pilis Invest Hitelezői Választmányának egyik tagja fedezte fel, azt a ,,megdöbbentő tényt”, hogy a főkönyvben 2004. március 1-én egy 1 milliárd 10 millió 100 ezer forint összegű lekönyvelt tétel szerepel. Ezek a Pilis Invest Szövetkezet vezetőinek, rokonainak és vállalkozásaiknak célrészjegyei – mondta Dr. Buzásiné Dr. Ócsai Edit.
A Pilis Invest Hitelezői Választmányának nincsenek információi arról, hogy ez az összeg milyen módon került elszámolásra. Az információt feljelentés-kiegészítéseként eljutatták a rendőrséghez.
A tegnapi napon a nyomozást vezetőktől a Pilis Invest Hitelezői Választmánya azt az információt kapta, hogy a Pilis Invest-ügynek még nincs gyanúsítottja.

A soproni Krasznai Ferenc Sportcsarnokban összejövetelt szerveztek az elkeseredett hitelezőknek, akiknek kevés reményük lehet arra, hogy káruk száz százalékban megtérülhet.
T.É.



2005. február 26., szombat 13:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület