CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Európa Kulturális Főváros: Sopron továbbjutott- Klasszikus és könnyűzenei koncertek, balett- és táncestek alkotják a tavaszköszöntő fesztivál gerincét- A magyar és burgenlandi vasutasok akciónapja

 

A Corvinus Rádió hírei
Március 7. 18.00 óra

Sopron továbbjutott az Európa Kulturális Fővárosa 2010 pályázat második körébe
Klasszikus és könnyűzenei koncertek, balett- és táncestek alkotják a tavaszköszöntő fesztivál gerincét Sopronban

A tizenegy jelentkező városból hét - Eger, Miskolc, Pécs, Győr, Sopron, Budapest és Debrecen - jutott tovább az Európa kulturális fővárosa 2010 cím elnyerésére kiírt pályázat második fordulójába - jelentette be hétfőn Bozóki András kulturális miniszter. A tárca vezetője a héttagú szakértői bizottság javaslatát elfogadva hozta meg döntését. A testület "nem javasolta továbbjuttatni Kaposvár, Kecskemét, Székesfehérvár és Veszprém pályázatát". A miniszter elmondta, a zsűri három város esetében konszenzussal döntött: egyhangúlag javasolta továbbjuttatni Eger, Miskolc és Pécs pályázatát. A szakértők négy város, Budapest, Debrecen, Győr és Sopron pályázatát egyszerű többségi döntéssel választották a második fordulóba. Az első forduló eredményét ismertetve Bozóki András hangsúlyozta: ez egy olyan verseny, amelynek csak győztesei vannak. A pályázó települések értelmisége hónapokon át gondolkozott azon, milyen legyen városuk jövője, arculata, és ez számukra mindenképpen nyereség - mondta. Mesterházy Balázs miniszteri biztos kiemelte: kulturális alapú városfejlesztési terveket kértek, és azt várták el, hogy a pályázók ne csak egy évre koncentráljanak. A tavaly októberben meghirdetett pályázat keretében arra szerettek volna választ kapni és legtöbb esetben kaptak is, hogy a pályázók milyennek szeretnék látni városukat 5-10-15 év múlva az Európai Unióban. Bozóki András kifejtette: az Európa kulturális fővárosa 2010 címet elnyerő város egymillió euró támogatásra számíthat Brüsszeltől. Schneider Márta helyettes államtitkár hozzáfűzte: ez nem jelentős összeg, az lesz viszont a lényeges, hogy milyen egyéb EU-forrásokat lehet majd megszerezni, például az úgynevezett kohéziós alapból.

Klasszikus és könnyűzenei koncertek, balett- és táncestek alkotják a március 16-án kezdődő tavaszköszöntő fesztivál gerincét Sopronban - tájékoztatta Pro Kultúra Kht. munkatársa hétfőn az MTI-t. A háromhetes eseménysorozat a Bozsik Yvette Társulat vendégszereplésével veszi kezdetét, az együttes a Bál, avagy a táncos mulatság című kompozíciót viszi színre a Petőfi Színházban - mondta Horváth Elvira művelődésszervező. A fesztivál keretében két lemezbemutatót tartanak. Dés László Utcazene című lemezének dalait március 22-én, a Nox együttes Ragyogás című lemezének zenéjét április 1-jén hallgathatják meg az érdeklődők. Az előbbi a kulturális központban, az utóbbi a sportcentrumban lesz. Nyerges Ferenc, a kht. ügyvezető igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: a fesztivál mintegy 10 millió forintos költségét a bevételek mellett önkormányzati támogatásból és pályázati forrásból fedezik.

A Gyurcsány-kormány keze elérte a soproni fiatalokat címmel tartott ma délután sajtótájékozatót a Fidelitas soproni csoportja. A tájékoztatót Pongrácz Nóra, a Fidelitas alelnöke, önkormányzati képviselő tartotta.

A magyar és burgenlandi vasutasok szakszervezeti szövetsége ma egy nemzetközi akciónapot tartott a határ mindkét oldalán. "Elsődleges a biztonság" mottóval együtt vonatoztak a Fertő tó körül. A résztvevők Sopronból indultak reggel, a déli órákban Vulkapordányban többfajta rendezvénnyel folytatják az akciót, amely által a vasutak nívós és biztonságos utazási ajánlatainak a fenntartásáért küzdenek.

A Győr-Moson-Sopron megyei határátkelők közelében demonstráló gazdák gépeiket hétfőn az ország belseje felé vezető utak jobb oldalán sorakoztatták fel jelezvén, hogy a magyar termékek védelméért emelik fel szavukat - közölte az MTI érdeklődésére Oláh Ferenc, a Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének megyei alelnöke. Az alelnök hangoztatta: a külföldről behozott árukkal szemben kell megvédeni a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket. Oláh Ferenc bejelentette: holnaptól új helyszínen, a 86-os főút Mosonmagyaróvár és Jánossomorja közötti szakaszára is felvonulnak. A leghosszabb sor hétfőn délelőtt Rajkánál alakult ki, ott 24 traktor 19 pótkocsi és néhány személygépkocsi sorakozott fel mintegy félszáz demonstrálóval, a fertődi átkelőhöz viszont hétfőn nem vonultak fel a gazdák - mondták az MTI-nek a megyei rendőr-főkapitányságon. Csuti-Kovács Krisztina főhadnagy, sajtóreferens tájékoztatása szerint Vámosszabadinál, Kópházánál és Hegyeshalomnál az 1-es főúton 15-15 traktor, néhány pótkocsi és személyautó alkotta a félpályás útlezárást. Nem kaptak viszont engedélyt arra, hogy az M1-es autópálya átkelőhöz vezető szakaszán felvonuljanak - közölte a sajtóreferens.

Vas megyében hétfőn három helyszínen, a 8-as számú főúton a rábafüzesi határátkelőhelyhez vezető úton, a 86-os számú főúton Nádasd közelében, valamint a 89-es számú főúton a bucsui határátkelőhely közelében lassítják a közutak forgalmát járműveikkel az agrárdemonstrációban résztvevő gazdák - közölte az MTI-vel a rendőrség. Bucsunál 22 traktorral csütörtök délutántól folyamatosan, a másik két helyszín 8-tól 16 óráig tart a demonstráció - mondta el a megyei ügyeletes tiszt. Németh Tamás, a körmendi rendőrkapitányság ügyeletese arról tájékoztatott, hogy Rábafüzesen és a 86-os főúton Nádasd közelében is 12-15 mezőgazdasági géppel demonstrálnak. Csukovics Csaba, a kőszegi rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője elmondta: pénteken és szombaton a kőszegi határátkelőhely közelében is volt gazdademonstráció, a résztvevők azonban szavai szerint úgy döntöttek, hogy vasárnap illetve hétfőn szüneteltetik forgalomlassító akciójukat.

Celldömölkön tartja az MSZP Vas megyében a hét végén tisztújító küldöttgyűlését, amelyre a szombaton megalakított 20 helyi szervezet már megválasztotta a küldötteit. Az alapszabály szerint minden megkezdett tíz fős csoport után egy küldöttet delegálhatnak a pártszervezetek, így a tagságát megújított közel 600 párttag összesen 60-70 delegáltja dönthet e hét szombatján a megyei elnökség tagjairól és az elnök személyéről. Rába László, az MSZP kőszegi városi szervezetének múlt szombaton megválasztott elnöke az MTI-nek elmondta: "figyelmeztetés értékű", hogy Tóth Csabát, a megyei szervezet korábbi elnökét, akinek szavazói elsősorban Kőszegről, Bükről és Csepregről kerültek ki, nem választották be a jelöltek közé. A csepregi szervezet szombaton nem önállóan, hanem a bükivel közös szervezetként alakult újjá; a korábban regisztrált összesen 180-200 tag helyett mindössze 41 taggal, így csupán öt küldöttet delegálhattak ebből a térségből a küldöttgyűlésre. Horváth György, az MSZP újraválasztott szombathelyi elnöke az MTI-nek hétfőn azt mondta: már legalább egy hónapja megállapodtak a helyi párszervezeten belül arról, hogy szombathelyi jelöltet nem állítanak a megyei elnöki tisztség megszerzésére.

Az agrártámogatásokra beadott kérelmekből máig 166 ezret bírált el a minisztérium, és 3,3 millió hektárnyi területre 37,7 milliárd forintot fizetett ki. Ezt a kormányszóvivő közölte, hozzátéve: a támogatást a kisgazdálkodók több mint 90 százaléka kapta már meg, míg a 100 hektár fölött gazdálkodók 30 százaléka jutott az igényelt pénzhez. László Boglár kormányszóvivő a Gazdasági Minisztérium két új pályázatáról is beszámolt. Az egyik az önkormányzatok számára biztosít összesen 4,7 milliárd forintot szélessávú internethálózat kiépítésére, míg a másikkal új vállalati kutatóhelyek létrehozását ösztönzi 1,3 milliárdos pályázati összegből a gazdasági minisztérium.

A Pedagógusok Szakszervezete az oktatási jogok miniszteri biztosához fordult a költségvetési törvény közoktatásra vonatkozó módosításai miatt. Varga László, a szervezet elnöke szerint a költségvetés miatt elbocsátások is lehetnek az egyes intézményekben. A szakszervezet azt szeretné, hogy a miniszteri biztos indítson eljárást, és hivatalból tegyen javaslatot az oktatási miniszternél a költségvetés vonatkozó részének módosítására és hatályon kívül helyezésére.

Semmiféle titkos küldetése nem volt az ukrán kormányfőnek Budapesten, ahol a hétvégén tett váratlan látogatást - közölte a kormányszóvivő. László Boglár sajtófeltétezésekre reagálva elmondta: Julia Timosenko látogatása a magyar kormányt is váratlanul érte, Gyurcsány Ferenccel pedig árvízvédelmi és vámügyi kérdésekről tárgyalt. A mai sajtóban olyan feltételezések jelentek meg, hogy az ukrán politikus azt kérte magyar kollégájától: tájékoztassa Brüsszelt, hogy Kijev Kucsma volt államfő őrizetbe vételére készül.

Libanon fővárosában 150 ezer ember követelte a szíriai csapatok teljes kivonását, miközben a politikusok abban egyeztek meg, hogy a katonák a hónap végéig Libanon keleti részébe települnek át. A két ország elnöke vezette szíriai-libanoni főtanács döntése alapján áprilisban megállapodnak a kelet-libanoni Bekaa-völgyben állomásozó Szíria csapatok létszámáról, ott tartózkodásuk időtartamáról és kivonásukról is. A libanoni ellenzék politikai manővernek nevezte a döntést. Libanonban mintegy 14 ezer szír katona állomásozik. Kivonásukról több ENSZ határozat szól. A nemzetközi közösség a függetlenségpárti volt libanoni kormányfő meggyilkolása óta egyre hangosabban követeli a szíriai csapatok azonnali távozását.



2005. március 08., kedd 00:13


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület