CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Távoztak a traktorok a fővárosból- Az Egyesült Államok cáfol Irakkal kapcsolatban- Nőtt a külföldi bünelkövetők száma Sopronban

 

A Corvinus Rádió hírei 2005. március 14. 12.00 óra

Reggel nyolc órakor elhagyták Budapest közigazgatási határát a Felvonulási téren álló traktorok - közölte szerkesztőségünkkel a BRFK sajtóügyeletese. Unger Pál elmondta, hogy az első erőgépek háromnegyed négykor indultak el rendőri felvezetéssel, és az úton rendkívüli esemény nem történt. A továbbiakban a megyei rendőrkapitányságok segítik a traktorok hazajutását. A Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat munkatársai már megkezdték a Felvonulási tér takarítását - tájékoztatta szerkesztőségünket a társaság szóvivője. Szegedi Péter elmondta: várhatóan délelőtt befejezik a terület megtisztítását. Hozzátette: a téren felállított sátrat eddig még nem bontották le.

Több mint 200 erdélyi magyar értelmiségi (közéleti személyiségek, írók, újságírók), köztük az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács marosvásárhelyi ülésének résztvevői írták alá azt a közleményt, amelyben kifejezik egyetértésüket Eörsi Mátyás SZDSZ-es politikus kolozsvári előadásának megakadályozásával. Az aláírókhoz magyarországiak is csatlakoztak.A közlemény felrója az SZDSZ-nek, hogy "a legkövetkezetesebben szorgalmazta a magyar érdekek feladásával járó magyar - román alapszerződés megkötését, a náci ihletettségű Benes-dekrétumok ügyében a nyíltan magyargyűlölő szlovák diplomácia oldalára állt, parlamenti pártként egyedül szavazott a magyar nemzet egységét jogi síkon megjelenítő státustörvény ellen, majd pozsonyi és bukaresti politikusokkal vállvetve próbálta megakadályozni a törvény életbe léptetését." Eörsi Mátyást emlékeztetik, hogy "mindezen túl, több ízben is állást foglalt a két legfontosabb nemzetpolitikai célkitűzés, az autonómia valamint a kettős állampolgárság ellen.

Condoleeza Rice amerikai külügyminiszter határozottan cáfolta, hogy Izrael az Egyesült Államok beleegyezésével támadásra készülne Irán ellen.
Condoleeza Rice amerikai külügyminiszter egy interjúban visszautasította azokat a feltételezéseket, amelyek szerint Izrael Washington jóváhagyásával támadásra készülne Irán épülőben lévő busheri atomerőműve ellen, amennyiben a teheráni nukleáris programról szóló tárgyalások eredménytelenül végződnének. „Az iráni atomvitát diplomáciai eszközökkel is le lehet zárni”, jelentette ki Rice.
Izrael 1981-ben közvetlenül az átadás előtt egy célzott támadással elpusztította Irak Oszirakban felépült atomerőművét. Egyes elemzők szerint van rá esély, hogy a busheri létesítmény hasonló sorsra jut.

Aknavetős támadást intéztek hétfőn a csecsen főváros egyik kerületének katonai parancsnoksága ellen, a becsapódó gránátok öt katonát, köztük két nőt megsebesítettek - közölte a csecsenföldi orosz erők parancsnoksága. A támadás a reggeli eligazítás idején érte a grozniji Lenin kerület katonai parancsnokságának felsorakozott állományát. Az aknákat feltehetően egy gépkocsiról lőtték ki csecsen lázadók.
Ugyancsak hétfőn az orosz belügyi erők katonái megöltek három szélsőséges fegyverest és elfogtak kettőt a Csecsenfölddel szomszédos Dagesztán déli részén. Mint a belügyi erők sajtószolgálatánál elmondták, a fegyveresek a Haszavjürti körzet egyik, csecsen határ menti falujában rejtőztek. A velük vívott tűzharcban két belügyi katona is megsebesült. Az egyik megölt szélsőséges arab volt.

Több mint három és félszeresére nőtt a Külföldi bünelkövetők száma tavaly 2003-hoz viszonyítva a Soproni rendőrkapitányság illetékességi területén-tudta meg a Kisalföld. A soproni rendőrkapitányságon büncselekmények miatt 632 személy-ebből 143 külföldi ellen indult eljárás a 2004-ben. Közülük minden ötödik-szám szerint 28 fő- osztrák állampolgár volt. A külföldi bünelkövetők arányánál a látszat némile csal, ugyanis a 143-ba azok a moldávok is beleértendők, akik a határról kerültek a kapitányságra hamis munkavállalási engedélyek miatt. Így ők nem jelentettek veszélyt a soproni térség közbiztonságára-mondta Farkas Gábor alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság vezetője a Kisalföldnek.

Ma este adják át a Művészetek Palotáját. A Milleniumi Városközpontban lévő létesítmény megépítéséről még az előző kormány döntött. A nemzeti kultúra értékeinek bemutatató épületegyüttesben helyet kapott az 1700 férőhelyes Nemzeti Hangversenyterem, a Budavárból átköltöztetett Ludwig Múzeum és a 452 nézőt befogadó Nemzeti Táncszínház.
 



2005. március 14., hétfő 18:44


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület