CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Idén 200 millió forintot oszthat szét turizmusfejlesztési célokra a Nyugat-dunántúli Idegenforgalmi Bizottság- Lemond elővételi jogáról a Florasca Kft.-ben a megyei önkormányzat


Idén 200 millió Forintot oszthat szét turizmusfejlesztési célokra a Nyugat-dunántúli Idegenforgalmi Bizottság. Hogy milyen pályázatok élveznek prioritást, arról Patyi Elemér, a bizottság elnöke tájékozatta rádiónkat.

Országszerte több települést fenyeget a belvíz. Az olvadó hó a hétvégén megyénkben is gondot okozott, Bőny-Örkénypusztán hat lakóépületet veszélyeztetett a belvíz. A közvetlen veszélyhelyzetet a tűzoltók, a vízügyi szakemberek és a helyi lakosok segítségével sikerült elhárítani, a továbbiakban azonban nagyobb teljesítményű szivattyúkra, átereszek kialakítására és az árkok kitisztítására is szükség lesz.

A felvidélki Szencen a Magyar Koalíció Pártja szervezésében több, mint kétszázan ünnepelték együtt tegnap a magyar nemzeti ünnepet. Az idei rendezvény meghívottja a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat volt. Firtl Mátyás, közgyűlési alelnök az egységes nemzetben való gondolkodás fontosságáról, az összetartozásról, a közös értékeinkről, és a közös érdekekről, a jövőt jelentő összefogás fontosságáról beszélt. Szorgalmazta az együttműködést olyan gyakorlati kérdésekben mint a nevesítetlen földterületek visszaszerzése, vagy a felvidéki beiskolázási program, amelyekben a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat szintén támogatni szeretné a felvidéki magyarságot. Firtl Mátyás arról is szólt, ahogyan a magyarországi nemzetiségi oktatásban a pozitív diszkrimináció elve érvényesül, és kifejtette azt, ahogyan az anyaországnak a munkaerőpiac területén kellene támogatnia a felvidékieket.

Lemond elővételi jogáról a Florasca Kft.-ben lévő üzletrészének értékesítése kapcsán a megyei önkormányzat. A GYMS megyei önkormányzat már korábban döntött 54 százalékos tulajdonrészének eladásáról. A pályázat meg is jelent - ám Sopron önkormányzata időközben ajánlatot tett a cég megvásárlására. A földkeveréket előállító Florasca csak teljes egészében érdekelte volna a Hűség Városát, ezért szükség lett volna Győr-Moson-Sopron megye elővételi jogának érvényesítésére, hiszen a társtulajdonos vasi önkormányzat már 200 millió forintos adásvételi szerződést kötött egy vevővel. Szakács Imre, közgyűlési elnök arról tájékoztatta a győri megyeházán megjelenteket, hogy Walter Dezső polgármester hozzá írt leveléből kiderül: Sopron végül is letett e tervéről. Így a rendkívüli közgyűlés nagyon gyorsan, vita nélkül elfogadta, hogy a megye lemond elővételi jogáról, s március 17-ig várja a pályázatára jelentkezők ajánlatát. Az előírt minimális vételár egyébként 250 millió forint.

Több mint három és félszeresére nőtt a külföldi bünelkövetők száma tavaly 2003-hoz viszonyítva a Soproni rendőrkapitányság illetékességi területén- tudta meg a Kisalföld. A soproni rendőrkapitányságon büncselekmények miatt 632 személy-ebből 143 külföldi ellen indult eljárás 2004-ben. Közülük minden ötödik-szám szerint 28 fő- osztrák állampolgár volt. A külföldi bünelkövetők arányánál a látszat némileg csal, ugyanis a 143-ba azok a moldávok is beleértendők, akik a határról kerültek a kapitányságra hamis munkavállalási engedélyek miatt. Így ők nem jelentettek veszélyt a soproni térség közbiztonságára-mondta Farkas Gábor alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság vezetője a Kisalföldnek.

Ezen a héten először mutatkoznak be közösen Brüsszelben a magyarországi régiók. A West Pannon Eurégió, Nyugat-Dunántúl és Burgenland közösen tavaly már jól szerepelt a brüsszeli szakmai közönség előtt. A most következő, március idusán szerveződő, a Magyarországi Régiók Hete című rendezvény célja, hogy „Európa fővárosában” egy kiállítássorozat keretében közösen mutassák be a hazai régiók és megyei jogú városok legfontosabb eredményeiket, illetve a közeljövő fejlesztési elképzeléseit.



2005. március 14., hétfő 19:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület