CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Ma avatják a nagyközönség előtt a budapesti Művészetek Palotáját

Ma avatják a nagyközönség előtt a budapesti Művészetek Palotáját
Az épületkomplexum jelmondata: „Randevú a művészettel”

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar ünnepi gálakoncertjével és a Ludwig Múzeum új otthonának átadásával ma nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a budapesti Művészetek Palotája.
A Művészetek Palotájában helyet kap a Nemzeti Hangversenyterem, a 64 000 négyzetméter alapterületű palota több termet kínál a legkülönbözőbb rendezvények részére, és egyebek mellett található benne könyvtár, médiatárral felszerelt archívum, művészeti ajándékbolt, étterem és kávézó is.

A Művészetek Palotáját, amely 31,2 milliárd forintba került.Magyarország legnagyobb magántőkése, Demján Sándor építtette. Az üzemeltetést, amely a programokkal együtt évente mintegy 4 milliárd forintba kerül majd, az állam finanszírozza.
A Művészetek Palotájának létrehozását az Orbán-kormány kezdeményezte Az akkori koncepció közben módosult. A Modern Magyar Művészeti Múzeum néven létesült volna a 20. századi magyar képzőművészetet bemutató kiállítóhely az épületben, a kormányváltást követően azonban a Nemzeti Filharmonikus Zenekar mellett a Hagyományok Háza és a Ludwig Múzeum Budapest – Kortárs Művészeti Múzeum kapott volna helyet a Duna-parti tömbben, ám később ez a terv annyiban módosult, hogy a Hagyományok Háza helyett a Nemzeti Táncszínház kapott lehetőséget.
A hangversenyteremben végleges otthont kapott Nemzeti Filharmonikus Zenekar 25–30 hangversenyt ad majd évente. A koncertterem mellett létesült Fesztivál Színház a legmodernebb technikai felszereléssel rendelkezik. A színházi tér fölé a Nemzeti Táncszínház infrastruktúrája kerül, mely eddig a Várban volt, nagyon szűkösen. A színházban ezen kívül opera-, kamaraopera-, operett- előadásokat, kamarazenét, balett- és mozgásművészeti előadásokat terveznek.
A Ludwig Múzeum összesen 4500 négyzetméter alapterületen időszakos és állandó kiállítással várja az érdeklődőket.
A mai megnyitóünnepségen a Művészetek Palotája megvalósításában résztvevőket szólították színpadra, a több száz meghívott külföldi vendég között jelen volt a világhírű spanyol tenor, José Carreras.
A Millenniumi Városközpontban felépült épülettömb harmadik fő egysége - a Nemzeti Hangversenyterem és a Ludwig Múzeum mellett - a Fesztivál Színház, amely Claudio Monteverdi első operája, az Orfeo bemutatásával szerdán nyílik meg.



2005. március 14., hétfő 21:58


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület